неделя, 26 октомври 2014 г.

Още един бляскав административен шедьовър, приятно четене и наслаждение!



Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

четвъртък, 23 октомври 2014 г.

Разходка Kolmar, Alsace, France с г-жа Мария Василева


Подготви: Maria Vassileva (owner) and You, Заснето в Kolmar, Alsace, France

Франция пак ме изненада! Не очаквах кой знае какво от най-близкото туристическо градче до Швейцария. Но слънцето, прекалено ярко за края на октомври, огря разноцветните къщи и ми показа щедро цялото великолепие на този град. Бях щастлива! Улиците бяха с безброй заведения, уютни магазинчета бяха отворили гостоприемно врати, ухаеше на топли кроасани, пресен хляб, вкусно приготвено месо, подправки, кафе, топъл шоколад, цветя и нежни парфюми. Ушите ми бяха запленени от мелодията и екпресивните звукосъчетания на френската реч. Търсех най-малкия повод да разговарям, забавлявах се да имитирам поведението и интонацията на любезните и разговорливи местни жители. Нека познаят от кой регион на страната съм, хайде! Чужденка ли? Absolument pas! Толкова добре ви познавам, Вас, страната ви, обичаите, историята, географията, културата ви, музиката ви, храната ви, магазините ви... Douce France, cher pays de mon enfance, je te garde dans mon coeur, la la la la, la la la la la la la la... Ah, c' est vraiment mon deuxieme pays, mon premier amour... Vive la France, n'est-ce pas, Marie Claude Lucien de Briare!!!

Любезни Господин Грънчаров, днес избирам Бартолди пред Песталоци и Цвингли!

(Песталоци - известен педагог от Цюрих, Цвингли - известен проповедник от Реформацията също от Цюрих, Бартолди - скулптор от Колмар, изработил Статуята на Свободата в Ню Йорк)

Ирена Николова: Пътепис! Все едно съм там!































Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

неделя, 12 октомври 2014 г.

Интересна и много показателна дискусия



По публикацията Да си личност у нас е същинско проклятие, нека пак да повторя най-изстраданата истина, на която животът ме научи... се породи интересна и показателна дискусия, в която, предполагам, участват много хора, работещи най-вероятно в ПГЕЕ-Пловдив; получи се нещо като "дискусионен клуб" или клуб за демократични дебати на това училище, което и показва, че тези хора имат огромна нужда да кажат какво мислят, ала в "реалния живот" явно нямат тази възможност; ето какво си казаха събеседниците, оставям техните коментари в автентичния им, неподправен вид:

32 коментара:

Анонимен каза: Ще отговаряш за това, че ни описа и представи като идиоти, ще те дадем под съд, това няма да ти се размине, нещастник такъв!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза: Г-жа Анастасова ще загуби и това дело. Очевидно е. Защо ли? Защото е декларирала пред съда, че е готова да поднесе извинения! Това означава признаване на вина. От тук насетне делото става елементарно. Съдът трябва да присъди обезщетение и толкоз.Това обезщетение трябва да покрие направените разноски от ищецът и да обезщети, донякъде, причинените му неимуществени вреди. Единственото утешително е, че в това дело Директорката не може да ангажира финансово учебното заведение, а трябва да покрие ВСИЧКИ разноски от собствения си джоб. Но това си е неин личен проблем.

Анонимен каза: Ти май си и вярваш, в това което пишеш!

Анонимен каза: Ще видим как ще приключи процесът. Това ще покаже на кого и за какво да вярваме и на кого - не.

Весел Патилан

Анонимен каза: То за хората с неизродена чувствителност и сега е пределно ясно кой е правия и кой кривият, ама явно някои са си загубили усета за нещата щото чувствителността им е повредена или извратена...

Анонимен каза: Грънчаров ще загуби делото защото очевидно е луд, а госпожа Анастасова е най-добрата и човечна директорка, която ТЕТ-ЛЕНИН е имал в своята славна 50-годишна история.

Анонимен каза: "Госпожа Анастасова е най-добрата и човечна директорка, която ТЕТ-ЛЕНИН е имал в своята славна 50-годишна история."

Добра шегичка! Г-жа Анастасова е на ниво като администратор само с другарката Такова. Тези, които познават историята на Техникума ще го потвърдят.Разликата между двете е само в това, че Такова след 6 месеци изпълнения беше "издухана" от директорския кабинет, а Анастасова продължава да го обитава. До кога ли???

Анонимен каза: Ние от колектива на тета не приемаме вашия опит да принизите госпожа Анастасова като я сравнявате с недоразумението Такова. Това е злобна инсинуация. Госпожа Анастасова за краткото си управление постигна повече, отколкото всички предишни директори, включително и прехваления от Грънчаров бивш директор Паунов. Тя е роден талант и най-вече е изключително отзивчива, колегиална, справедлива, безкомпромисно честна, искрена, поради което целият колектив я уважава от цялото си сърце. Дано ни управлява още много години!

Анонимен каза: Вие от "колектива" разберете в кое време живеете - на колектива ли или на кадърните специалисти. Очевидно ви е много удобно да имате за директор на професионално учебно заведение филолог. Като погледне дъската след урока ви да не разбере на какво сте учили учениците в изминалия час - на история на техниката или на съвременните й постижения. За това ви е удобна г-жа Анастасова, която лесно можете да ухажвате с комплименти и която не се интересува какви специалисте сте. Все истински директор веднага ще прецени как си вършите работата и колко "тежите" пред учениците другарки от "колектива".

Анонимен каза: И трите помощник-директорки са инженери, те разбират от техника. Госпожа Анастасова може да не разбира от техника, но за сметка на това тя е страхотен мениджър, разбира страшно много от управление, аз затова я определих като най-добрия мениджър на ТЕТ-а от създаването му досега. Което е самата истина - за ония, които разбират и не са пристрастни като Вас.

Анонимен каза: А най-важното е, че госпожа Анастасова, нашата любима директорка, е изключително човечна, отнася се с любов към всеки член на нашия сплотен колектив. Ангел Грънчаров не беше член на нашия колектив, той беше наш враг, който работеше за внасяне на раздори в него, в името на колектива госпожа Анастасова напълно правилно го уволни. Демокрацията на никого не позволява да се поставя над колектива и колективния интерес!!!!!

Анонимен каза: Грънчаров стига си писал разни коментари за да ни правиш по-големи идиоти отколкото сме! Засрами се малко, подлецо!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза: "Госпожа Анастасова може да не разбира от техника, но за сметка на това тя е страхотен мениджър"!???

И Йорданка Господинова не разбираше от техника, но си "тежеше" на мястото в директорския кабинет. Като е такъв администратор* защо всяка нейна заповед, оспорена пред съд, се отменя?! И какви са тези безсмислени дела с Грънчаров. Защо при Паунов този човек си беше един от редовите учители, а сега се превърна във враг?! Защо този "страхотен" администратор закри Контролно-измервателната лаборатория? Знаете ли как се получава лиценз за такава лаборатория? Защо уволни такъв доказан специалист като Калин Христов? Защо се унищожава засиленото обучение по френски език, което беше традиционно още от създаването на Техникума? Защо лиши училището от, макар и скромни, наеми от кафето-бюфет и службата по трудова хигиена? Къде ще хапват сега учениците? Ще кажете заведения много, но тук можеха да се уговарят по-ниски цени за закуските им. Това ли ви е страхотния мениджър, другарки от колектива, които се нуждаете от любов и сплотеност. А твърденията, че стои наравно с такива директори, като Ичевски, Кирова и Рашков, ако не са направо смехотворни, то издават или пълна некомпетентност или безочливо сервилничене, драги другарки от "колектива" на мисловната импотентност.

* Българската дума за "мениджър"

alekcandras каза: От статията Ви останах с впечатлението, че имате желанието да подканите едно определено общество към събуждане! Подкрепям Ви! Нека всички се събудим, нека всички използваме главите си главно, за да мислим, а устите си най-вече за да изрзяваме нашите собствени мисли и емоции.

Но за съжаление, в коментарите по-долу забелязвам искрения отказ от каквото и да било събуждане, по-скоро виждам желанието сънят да продължава. Ех, колко сладко!

Жалко само, че светът върви само и единствено към промяна и такива души в състояние на сумнамбулизъм в един момент ще се събудят много разочаровани, че всичко това е било само един сън - лош или хубав, но сън!

Пожелавам им все пак да намерят качествата чест и достойнство някъде из себе си! Ще им бъдат нужни!

Благодаря!

Успех!

Анонимен каза: Господинова лека и пръст беше авторитарна, а госпожа Анастасова е либерална и демократична, същото може да се каже и за Ичевски, Кирова и Рашков. От госпожа Анастасова по-добър директор не сме имали. Тя направи парно, много други неща, грижи се за всичко, повиши ни и заплатите. Заведе ни на семинар в чужбина. Обичаме я всички, и ученици, и учители. Нашият колектив е щастлив че директор ни е госпожа Таня Анастасова. Няма да позволим да ни я отнемете!

Анонимен каза: Тази другарка съвсем е изкукуригала чудя се само дали схваща колко се излага....

Анонимен каза: Кметството ви направи парно отопление, благодарение връзките на съпруга й - зер новата директорка трябва да натрупа някакъв актив.Повиши ви заплатите, но на кого и по какви критерии? Заведе ви на екскурзия в Хърватска с пари от бюджета на училището - това си е направо престъпно разхищаване на държавни средства. Харчи за безсмислени съдебни дела от същия бюджет. Кой от директорите го е правил. Но защо ли пиша за всичко това? Все пак човек трябва да води дискусия с хора, които могат да мисля, а тук, като на футболен мач, само се вика "Анастасова, Анастасова е нашата мечта! Ура, ура, ура!"

Е, нека пък и да е така... От едно блато какво можеш да чуеш?

Анонимен каза: Некадърните винаги завиждат на талантливия човек ето и вие с Грънчаров завиждате на госпожа Анастасова понеже ви превъзхожда безгранично затова и правите всичко това да и подливате вода. Но няма как да си постигнете целта защото както е писал поетът "Не се гаси туй що не гасне!".....

Анонимен каза: Г-жа Анастасова ли е талантливата? Та и Мими Михайлова и Минкова са къде, къде по-добри литераторки от нея. А Михайлова се прояви и като добър администратор. Ето заслужено е директор на българското училище в Прага, за което Таня може само да мечтае. Но за това място се искат качества, а не партийни протекции. А вие как решихте, че аз и Грънчаров сме некадърни? Вие имате ли като нас Първи клас квалификация? Колко книги сте написали и издали? Е, имате извинение - не ви остава време за това, защото от сервилничене и хвалебствия къде време за нещо стойностно. Треперите си за мястото, защото първият свестен директор ще ви издуха като мушичка от него и никой повече няма и да се сети за вас. А нашата цел е този техникум да се върне на нивото, което е заемал благодарение на качествените учители и ръководство, които е имал.

Анонимен каза: Мими Михайлова е властолюбива и затова отиде чак в Прага да си задоволява властолюбието, а госпожа Анастасова си пожертва спокойствието и здравето за да работи за доброто на нашия колектив. За нея интересите на колектива стоят над всичко друго, в това се състои и до това се свежда нейното нравствено превъзходство над такива като М. Михайлова, като Грънчаров и като тебе. Ако Грънчаров не се представя в случая за друг. Кой си ти, би ли си подписал под думите си или си производна на този нещастник Грънчаров?

Анонимен каза: 20 коментари! То си е цял дискусионен клуб на ПГЕЕ! Аз работя в СОУ и проблемите ги обсъждаме на оперативки.

Анонимен каза: Аз съм си аз! И не се подписвам, защото не ми се ходи по съдилища да отменям глупави заповеди за наказания и уволнение. Който не хвали директорката в това школо, в което се превърна Техникума, това го чака! А ти с ибрика защо не се подпишеш, та Анастасова да знае кого да хвали и на кого да дава бонуси? Каква квалификационна степен притежаваш, галенико на властта? Защо и ти не отидеш чак някъде като Мими Михайлова да ръководиш българско училище? Защото за това се искат професионални качества, ето защо! Иначе си готова, нали, другарко от колектива? И не си властолюбива? Чакаш колективът да те издигне, нали? Защото сама не можеш.

Анонимен каза: Аз съм била вече директорка и пак ще бъда - стига да поискам. Но откакто госпожа Анастасова ръководи нашия колектив не само аз, но и целият колектив (с нищожни изключения) е напълно доволен от нейното ръководство, а най-много са доволни учениците, понеже рязко се вдигна успеваемостта, особено пък след премахването на Грънчаров. За един месец след уволнението му новата преподавателка по философия успя да обучи учениците така, че те се представиха бляскаво, в някои класове успехът беше над 5.50 тоест отличен. И по много други предмети е така. Особено големи успехи бяха постигнати в обучението на учениците ни по техническите предмети понеже това е основното за една професионална гимназия. При Паунов обучението по тия технически предмети беше в плачевно състояние, но сега за няколко години нивото се вдигна рязко благодарение на грижите на госпожа Анастасова, на госпожа Камелия Стоянова и изобщо на целия ръководен състав, пък и на целия педагогически колектив, защото в нашето училище колективизъм и демократизъм за едно и също нещо. Госпожа Анастасова обича градивната критика а не безплодното критикарство от типа на грънчаровото. Така че няма какво да се боиш ако си наистина работещ в ПГЕЕ ама се съмнявам. Грънчаров фактически сам се уволни защото той не харесваше системата, а не го е уволнила госпожа Анастасова, тя само изпълни желанието му да се махне. Ние обаче имам предвид колектива на ПГЕЕ смятаме, че съществуващата система е много добра просто човек трябва да има хъс за работа и да работи, а не да бъде претенциозен мързеланко като Грънчаров........

Ангел Грънчаров каза: Благодаря на всички участници в тази чудесна дискусия! Много ми е интересна, наистина, по тази именно причина до този момент се въздържам от участие в дискусията - понеже не желая да я развалям. Аз съм се изказвал прекалено много по всичките тия проблеми, моята позиция е пределно ясна, как аз виждам нещата съм го представил безброй пъти, тъй че наистина сега повече не е нужно да се изказвам и да влияя някак на участващите в започналата дискусия. Да се надяваме, че моята намеса в този момент няма да прекъсне дискусията, ще ми бъде интересно да се включат и други хора, включително приканвам към изява и хората, които са предмет на обсъждане, примерно г-жа Анастасова, другите дами от ръководството, някои други представителки на "колектива", които кой знае защо така упорито мълчат и пр. Този е начинът, този е пътят за постигане на истината по такива важни и сложни проблеми, в които има различни оценки на случващото се: дискусията, свободният и демократичен дебат, този е пътят, за жалост, в ПГЕЕ-Пловдив тази възможност не беше използвана, "колективът", под влияние на ръководството, не пожела да се включи в предлагания от мен и то толкова дълго време демократичен дебат по най-острите, най-горещите проблеми на училищния живот. Ала ето че сега някои хора сякаш започнаха да се отпускат, което е чудесно, е знак за настъпваща промяна, която аз, разбира се, приветствам с цялото си сърце!

Анонимен каза: Ти Грънчарски изобщо не си диалогичен и ето сега след обаждането ти дискусията положително ще прекъсне :))) Колективът те мрази тъй че хората не желаят да се обаждаш - защото ни изтормози със своите критики, млъкни малко и спри да дразниш така грозно хората от нашия колектив!!!!!!!!!!

Анонимен каза: Пак сам аз от СОУ-то и съм мъж. Името е без значение.

Коментар: успех 5.50: има и по-мързеливи учители с успех 6.00

Успели ученици в миналото: сега работещи инженери в BG и чужбина колко са? Някой беше казал, че "мързеливият" учител в час развива УМСТВЕНИТЕ способности на учениците.

Анонимен каза: От СОУ-то Коментар на!!!!!!! Млъкни, спри, дразниш: интересна дискусия от УЧИТЕЛИ. Коментар на "не си диалогичен": има диалози и то доста.

Анонимен каза: Не знам колко беше средният успех на учениците на Асса-та, но не беше повече от 4,50. Та, високи бележки лесно се пишат и те не могат да са определящи за работата на учителя. За това има независими проверки, като провеждане на матура - въпросите и проверката им се извършва на министерско ниво. То затова и много хора бяха против тях - изведнъж "лъсна" кой как си е вършил работата, госпожо ех директор. Не ви вярвам, че отново ще бъдете такава, защото никога не сте била. Замествахте известно време Камелия Стоянова, но това е друга длъжност. Катя - гл. счетоводителка, е замествала Анастасова и то доста успешно, защото е умна и организирана. Но и нея я "прецакаха" на конкурса, както навремето Тонито Менева в полза на Татяна Вълкова - едно друго, известно с "успешното" си ръководство, недоразумение. Като дойде Паунов какво направи - смени цялото ръководство и толкоз. От това ви е страх най-много и за това сте се хванали като за спасителен пояс за статуквото. Всяка промяна ще е гибелна за хора без качества.

Анонимен каза: Така е, ама "луди" учители като Г-н Грънчаров са отстранени от системата.

Анонимен каза: Поне да си вземе обезщетението от 1500 лв. и да плати на адвокатката си.

Анонимен каза: Много интересни коментари. Веднага става ясно кои са написани от г-жа Анастасова.  Защото не вярвам, редовите учители да са паднали толкова ниско, за да се слагат на тази пишман Директорка!

Ангеле, тази жена заслужава да бъде осъдена! Защото е вредна за ПГЕЕ Пловдив! Гимназията загуби много, като учебно заведение заради късогледството и липсата на елементарна техническа компетентност от страна на тази жена. Хората са възмутени от безцеремонното и гадно отношение към учителите. Най-интересното е, че самата тя се определя, „като един остър кинжал, който ти се забива в гърба, когато очакваш най-малко“.  За Бога, брате, не я оставяй да се измъкне!

Анонимен каза: Този последният коментиращ лъже безобразно! В нашия колектив няма възмутени от госпожа Анастасова, защото няма от какво да сме възмутени, та тя е толкова добра и справедлива, от какво да се възмущаваме? Тя към всички се отнася най-човечно и по тази причина всички я обичаме. Ако има някой, който е толкова злобен, че да мрази госпожа Анастасова, този човек е или завистник или извратен или пък иска да и седне на мястото. У нас винаги е имало завистливци, които не могат да понасят истински способните и добрите хора и ръководители като госпожа Анастасова.

(Дискусията продължава. Кажете и вие мнението си, не бъдете безразличен! Не се и страхувайте, живеем в демократично общество - или по-вярно обществото ни ще стане истински демократично едва когато успеем да победим страха!)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

А може би тъкмо ИДЕИ е твоето списание?!