четвъртък, 18 февруари 2016 г.

Разговорът ми с началника на фейсбук-групата ПЕДАГОЗИ .Джасим, изживяващ се като цензор и екзекутор на "неправилно мислещите"



С г-н Emil Jassim, учител по история, който е администратор на закритата фейсбук-група ПЕДАГОЗИ в последните дни преди изключването ми от групата си поговорихме доста, обсъдихме важни въпроси, които по моя преценка имат принципен смисъл. Нашият разговор е много показателен най-вече за точната преценка на онова психологическо и нравствено състояние, в което се намира българското образование и в частност българското учителство. Ситуацията в това отношение, както сами ще се убедите, изобщо не е бляскава и в това отношение. Което може би е най-главното, в смисъл че от това състояние, имам предвид личностното, нравственото, психологическото, ценностното и пр. на българското учителство зависи много, да не кажа всичко. По тази причина, въпреки несъгласието на г-н Jassim, аз на своя отговорност рискувам и решавам да дам пълна публичност на нашия разговор, предвид това, както казах, че той е свързан с един въпрос от изключителна обществена, гражданска, пък и национална важност. Просто копирам и публикувам разговора ни, както се е състоял; позволявам си само поправянето на някои грешчици, щото нали знаете, при бързането, хората грешат в писането, особено пък ако са силно възбудени, ядосани на нещо и пр. Та ето какво си казахме:

Emil Jassim каза: Г-н Грънчаров, това е поредната молба да не използвате аргументи към личността на когото и да било в доказването на изводите. Моля Ви, обърнете внимание, че е поредна молба, но следващата ще е последна.

Когато разбрах, че гласят г-жа Кунева за министър на... образованието и нàуката, дълго време не можах да загрея каква връзка има тя с образованието и особено пък с нàуката. Признавам си, дълго си блъсках главата над тази загадка. Докато тази сутрин не ми се откри цялата истина: амче г-жа Кунева беше избрана на този пост щото има външния вид на една типична строга даскалица, ето по тази причина най-вероятно и нашият тъй умен премиер я е възприемал за даскалица, годна да бъде министър именно на образованието и нàуката. Защо ви казвам тия мои малки наблюдения и открития ли? Ето защо, правя сега необходимия извод от тях (и ний, философите, не сме толкова скарани с мисленето, както на някои хора изглежда!): Г-жа Кунева, до този момент известна като примерна политическа бюрократка, стана министър на... образованието и нàуката най-вече защото има все пак външна физиономична прилика с типова и строга българска даскалица; по тази причина и на това основание осъществяваната от нея политика ще има само външна и най-отдалечена прилика със същинските и действителните, а също така и с коренните потребности на младите хора от едно висококачествено и съвременно образование. Дано не съм прав в заключението си, дано пак аз бъркам, но не мога да скрия, че този извод се появи в моето бедно съзнание на редови български учител по философия, който много-много не си държи затворена устата и по тази причина непрекъснато си навлича какви ли не проблеми...

Изпращам Ви това съобщение от името на всички администратори на групата след наистина многобройни сигнали на потребители.

Ангел Грънчаров каза: Вие за мой цензор ли се изживявате? :-)

Emil Jassim каза: Съобщението няма за цел да започнем дискусия, а е само уведомително. Г-н Грънчаров, общността, съставляваща група "Педагози" сама е изработила, предложила, обсъдила и гласувала правилата.

Ангел Грънчаров каза: Опитайте се да си представите какво всъщност казвате, помислете малко. Това за "многобройните сигнали на разтревожени другари" е добре известен отглас от миналото. :-) Кое правило съм нарушил по-точно, бихте ли ми го цитирал?

Emil Jassim каза: Г-н Грънчаров, никога сигналите не биха имали стойност, ако не са свързани с очевидното нарушение на правилата. Многократно администраторите са пренебрегвали дори повече сигнали, когато са били плод на емоция и не са засягали нарушение на правилата. В случая само Ви уведомявам. Не изразявам никакво отношение.

Ангел Грънчаров каза: Първо правило: забранено е да се разсъждава, това ли правило съм нарушил?

Emil Jassim каза: Г-н Грънчаров, едно от важните правила е неизползването на аргументи към личността.

Ангел Грънчаров каза: Между другото моля да ми дадете точен цитат на правилото, което съм бил нарушил.

Emil Jassim каза: 6. Спазване на ЛОГИЧЕСКИТЕ и ЕТИЧЕСКИ правила за водене на диспут.

Ангел Грънчаров каза: Аз спазвам тия правила.

Emil Jassim каза: Вероятно сте бил извън групата, когато сме обсъждали, че аргументите към личността не са приемливи за нашата общност.

10.Не се допускат постове и коментари, които обиждат, злепоставят, нарушават добрия тон и накърняват достойнството на членове на групата.

Ангел Грънчаров каза: Това нещо "аргументи към личността" е Ваша лична интерпретация. За Вас лично, очевидно, хората, които са някакво началство, не могат да бъдат критикувани.

Ничие достойнство не съм нарушил, апропо, за Вас важат ли тия правила? Щото именно Вие нарушихте моето достойнство. За каквото не се сетихте, за това не ме охулихте...

Вие от първата секунда на възстановяването ми в групата се захванахте за ме провокирате, очевидно с оглед да ме изгоните от групата. ОК, щом толкова ме мразите, изгонете ме. Тъкмо тогава всички като един ще хвалят управляващите, няма да има такива като мен, които критикуват разните началства. Ако това е Вашето разбиране за "демокрация", мигновено ме изгонете.

Emil Jassim каза: Това пък правило нарушихте в случая с члена на групата Милена Дамянова. Г-н Грънчаров, обърнете внимание, че по някаква причина все се опитвате да се изкарате жертва, а нещата стоят просто - една общност е приела по възможно най-демократичен начин едни правила.

:-) Значи който е депутат, е нещо като "свещена крава", тъй ли? :-)

Emil Jassim каза: Г-н Грънчаров, тя е редови член на групата като всеки друг.

За когото и да напишете, че е направил кариера защото е правил секс с някого, Вие преминавате една етична граница, която за общността е неприемлива.

Ангел Грънчаров каза: Очевидно правилата, щом допускат различни интерпретации, се нуждаят от обсъждане. Не съм писал, че въпросната другарка е правила секс с когото и да било, изопачавате думите ми.

Emil Jassim каза: Както може би не забелязвате, водя този разговор с Вас на лични съобщения, а не в групата, за да пазя Вашето достойнство. Вижте какво сте писал:

Аз лично смятам, че г-жа Кастрева ще бъде отново назначена за зам.-министър на образованието, няма начин да не я върнат, тя е точно изображение, нещо като символ на нашата смехотворна образователна система. Ако искате, можем да обявим облог дали тя ще бъде върната на поста си или няма да бъде върната? А Даниел Вълчев дали няма да се съгласи и формално да бъде министър, пък макар и само заместник? Как мислите по този казус? Трето, М.Дамянова (на фона на министъра на образованието и науката Кунева) вече взе да минава за "голям образователен капацитет", чух или четох някъде, че тя била най-подходяща за поста; не знам как ви звучи на вас това твърдение, но на мен ми звучи смехотворно. Как у нас се става "голям образователен капацитет" или "велик експерт в образованието"? Ето, аз 33 години съм учител (в училище и в университет също така съм работил), преди това съм се подготвял за учител много години (като ученик и студент), пък очевидно не съм толкова голям "капацитет" като някои други хора. Дали за да стане човек "голям образователен капацитет" не трябва да е бил в леглото на некой образователен министър? Просто питам. За мен това е любопитна загадка...

Става дума за тази Ваша публикация.

Ето, аз 33 години съм учител (в училище и в университет също съм работил), преди това съм се подготвял за учител много години (като ученик и студент), пък очевидно не съм толкова голям "капацитет" като г-жа Дамянова? Дали за да стане човек "голям образователен капацитет" не трябва да е бил в леглото на некой образователен министър?

Това са Ваши думи.

"Тъй че не мога да приема "логиката" и патоса на изказването Ви в полза и на Кастрева, и на Дамянова (за последната предпочитам да си замълча, щото е излишно да се говори, случаят е пределно известен!)."

Това също. Моля Ви, разберете ме. Говоря с Вас напълно любезно и в уведомителен режим.

Сега излизам.

Ангел Грънчаров каза: Аз там говоря по принцип. :-) Вие защо го възприехте по адрес на г-жа депутатката? :-)

Emil Jassim каза: Желая Ви приятна вечер и хубав уикенд!

Ангел Грънчаров каза: Можете да ме изгонвате от групата. Очевидно ще си постигнете целта. Угодничеството пред управляващите обаче не е достойна позиция.

Emil Jassim каза: Г-н Грънчаров, ще Ви помоля да не ме обиждате и да не използвате отново нерелевантни аргументи. Уведомих Ви, че нарушавате правилата. Моля Ви на лични съобщения да не го правите повече. Моля Ви, не използвайте подобни нерелевантни аргументи, а проявете разум, какъвто би следвало да Ви подхожда.

Ангел Грънчаров каза: Поставил съм проблема как така г-жа Дамянова стана толкова голям образователен експерт. Не крия, че това за мен е голяма загадка. Това съм казал. Това за леглото е допускане. :-) Хипотеза. Когато човек разсъждава над някои загадки, той прави допускания. Не е твърдение. Във въпросителна форма съм го казал.

Emil Jassim каза: Желая Ви лека вечер и приятен уикенд!

Ангел Грънчаров каза: Да не се разсъждава, да не се правят хипотези и пр. не е проява на разум. А на малодушие. Угодничеството пред силните на деня пък е мерзост. Мерси, и на Вас!

Emil Jassim каза: Г-н Грънчаров, страхотно е, че слушате Пинк Флойд. Също съм фен. За последен път Ви предупреждавам, че нарушавате правилата. Нямам намерение да започвам разговор, а само Ви уведомявам. Досега съм този сред администраторите, който Ви "пази". Очевидно аз съм този, който комуникира с Вас.

Ангел Грънчаров каза: Кое правило съм нарушил този път? Не слушам по правилен начин Пинк Флойд? :-)

Emil Jassim каза: След този случай няма да ми бъде възможно да извадя каквито и да е аргументи. Вижте, ако искате да се изкарате жертва и не разпознавате моята добронамереност, само мога да съжалявам. Казах Ви, че съм единственият сред администраторите, който Ви защитава именно от принципни съображения.

Ангел Грънчаров каза: Поне ме уведомете какъв грях съм сторил? Това че мисля ли ми е грехът? :-) Или че не мълча?

Emil Jassim каза: Г-н Грънчаров, в случая с Пинк Флойд нито мислите, нито крещите. Просто нарушавате правилото, че не се споделят неща, които нямат връзка с образованието. Да, знам, ще кажете, че това има връзка, че всичко има връзка и знаем на какво заприличва групата, когато всеки започне да поства каквото си пожелае.

За последен път Ви обяснявам, че правилата са предложени, обсъдени, гласувани и приети от цялата ОБЩНОСТ. Ако не Ви харесва какви правила е задала тази ОБЩНОСТ, може би не е Вашата.

Ако нарушавате правилата й, тогава със сигурност Ви показва червен картон. В случая това е последният жълт картон.

Свалям своята егида от Вас пред останалите администратори защото нямам аргументи, че искате да сте част от общността. Нарушаването на правилата, приети от нея, показват тъкмо обратното - че не я зачитате.

Наистина ме карате да се чувствам крайно неприятно, обяснявайки това на философ. Желая Ви хубава вечер!

Ангел Грънчаров каза: :-) Пределно съм Ви признателен за обяснението и поучението! Не желая да откривам дебат, но на места звучите смехотворно. Това обаче си е Ваш избор. Хубав ден Ви желая!

Само да Ви попитам: през цялото време имам чувството, че се... шегувате, че не е възможно НАИСТИНА да мислите така, че това, което казвате, е майтап - вярно ли ми е чувството, или Вие наистина се държите така, наистина мислете това, което казвате? Много ми е интересен този въпрос, не допускам, че действително сте толкова тесногръд, простете за думата, но не се сещам сега за по-подходяща. Имах представата, че сте модерно мислещ, разкрепостен човек, а Вие се държите като някакъв педант. А пък типичното даскалско поведение не Ви отива. Та все пак опитайте да ми отговорите на въпроса. Все имам очакването в един момент да кажете, че сте се пошегувал. :-)

И още един въпрос да Ви задам, ако наистина съзнателно говорите тия неща, а не шеговито: Вие давате ли си сметка за това каква атмосфера насаждате в тази общност благодарение на въпросните "правила", според които хора като мен, дето не се вместват в тесните, в обидно тесните Ви представи за "дължимо поведение", за "държане на учител" и пр.? Гонейки хора като мен, Вие осъзнавате ли какъв дух обхваща въпросната общност? Недейте така, учителите следва да се по-широко скроени личности, не бива чак толкова да обиждаме съсловието! Та значи филмът "Стената" няма отношение към образованието, иначе Ви поздравявам за шегата! :-)

Прочее, като член на общността официално предлагам преразглеждане на дискриминационните правила, които се прилагат от администраторите така, че в групата е наложена варварска цензура. Ако изобщо уважавате принципите на демокрацията, сте длъжнни вие, администраторите, да предложите такъв един дебат в групата по въпросните дискриминационни и цензорски прилагани правила.

Хубав ден Ви желая! Дадох Ви известна храна за размисъл! Надявам се, че ще поразмислите. Демократично мислещият човек се пази от тъй коварното самочувствие, че единствен той е прав. Това е много точен критерий за разграничаване на автентичните демократи от ментетата...

Emil Jassim каза: Г-н Грънчаров, няма да чета "ферманите" Ви. Желая Ви хубав ден!

Ангел Грънчаров каза: Проблемът си е изцяло Ваш, можете да се излагате колкото си искате! :-)

Ех, г-н Джасим, нима не разбрахте поне това, че не аз толкова губя от изгонването ми от групата ПЕДАГОЗИ, а групата губи от това?! :-) Поне това нима не можете да го осъзнаете?! Чудна работа че не осъзнавате дори и това! Но поне се разбра, че администраторите на тази група абсолютно не знаете, първо, що е личност, второ, що е това свобода, трето, че не уважавате нито личността, нито нейната свобода, по-нататък стана ясно, че сте принципни врагове на демократичния дебат, а това значи и на самата демокрация, а това са все качества, които ви дискредитират и на учителското поприще. Казвам ви тия неща не от някакво злорадство, а защото съм силно озадачен как е възможно да се случи такова нещо тъкмо в наше време. Спирам дотук, за да не се изморите при четене, разбрах, че не обичате да четете.

Съобщавам Ви, че ще публикувам нашия разговор тук, на лични, в блога си, защото смятам, че той има не лично, а принципно значение. Вярвам, че няма да имате нищо против. Нека да видят хората кой е прав, кой е крив, нека да имат възможността да си съставят мнение. Щом се опитвате да ми затворите устата или да ме лишите от глас с изгонването ми от групата, ето, аз ще продължа да говоря на други места. Апропо, нима не съзнавате колко е тъпо да се опитвате да затворите устата на човек като мен - ами че това е невъзможно! :-) За щастие блажените времена на цензура, авторитаризъм, на ненавист към свободата, на комунизъм минаха! И всички ония, които се държите така анахронично, сте чисто и просто смешни и жалки... Бъдете здрав!

Малко инфо: Можете да сложите линк в групата, от която ме изгонихте! :-) Ако сметнете че е важно...

Emil Jassim каза: Г-н Грънчаров, имам против да го публикувате, защото имам това право по конституция. Ще Ви помоля да не нарушавате и Конституцията. И допускате една логическа грешка, но това не Ви е за пръв път - обичам да чета и чета много. Вашите неща не чета. Правете разлика.

И не, не смятам, че групата, общността ни губи от Вашето отсъствие. Който Ви чете нещата (2-ма или 3-ма от над 8000) ще Ви следва и на личния профил. :-) Бъдете здрав!

Ангел Грънчаров каза: Това че не четете написаното от мен (както твърдите) просто показва, че по-сложни четива, съдържащи по-дъблок смисъл, т.е. четива, писани от философ, не са Ви по силите най-вероятно. Това се забелязва с просто око по Вашите изяви, философската Ви подготовка е много слаба. Веднъж с Р.Радев се счепкахте и тогава се изложихте много, щото си пролича, че съвсем не знаете що е това философия. Аз писах по този повод и Вие най-вероятно оттогава ми имате зъб, та сега си отмъстихте така глупаво. Така че не нужно да се хвалите с това, от което, ако разбирате, би следвало да се срамувате.

Повърхностно мислещите хора, на които им е чуждо философското вникване, на тази база им куца и тяхната специална подготовка. Примерно историк със слаба философска подготовка не може да е добър историк. Историята не е архиварство. Иска се тълкуване на фактите, свързани с историческите феномени, постигане на техния цялостен човешки смисъл. Прочетете моята книга СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ, там съм осветлил тия въпроси на методологията на историческото познание, ще имате полза от това. Казвам Ви тия неща за да Ви помогна. Аз съм великодушен човек, такива сме ний, философите. Че Ви дразня толкова това също е хубаво, то е признание за моите качества smile emoticon

А за публикуването на нашия разговор: ще го публикувам въпреки несъгласието Ви. Вие можете да възразите само ако не съм предал точните Ви думи. Понеже това е диалог, един вид двамата сме "съавтори", аз имам също правата да решавам какво да правя с него. Не разбирам обаче защо толкова се срамувате от придаването на публичност на разговора ни, та нима Вие пред хората говорите едно, а пред мен - съвсем друго? Нима си позволявате в единия или другия случай да лицемерите?!

Emil Jassim каза: Г-н Грънчаров, простете, но явно не разбирате, когато по най-деликатен начин се опитвам да Ви кажа нещо просто - не сте ми интересен. Не Ви намирам дори за посредствен философ. Сигурно сте добър човек, но Вашата логорея и слаба логика не ме впечатляват.

Извинявайте, но няма как да сте ми интересен. Общувам на живо, а и виртуално с много хора, част от тях са изключителни умове. Често разговарям с проф. Калин Янакиев. Нали разбирате колко сте далече от него? Или от Сашо Кьосев... Или от Ивайло Дичев...

Ангел Грънчаров каза: Благодаря за тъй ласкавата оценка за моите качества, която е още по-великодушна по причина на това, че съвсем не ме познавате, а вероятно и книгите ми не сте чел! :-)

Emil Jassim каза: Моля Ви, нека прекратим тоя разговор, защото не бих желал да Ви притеснявам или обиждам. Просто не сте ми интересен нито като мисъл, нито като поведение.

Ангел Грънчаров каза: Просто си позволявате да говорите глупости защото сте ми уязвен за нещо, но не е този начинът да си отмъстите...

Emil Jassim каза: Всеки Ваш отговор само затвърждава нежеланието ми да чета логореичните Ви излияния. Не, г-н Грънчаров, Вие сте толкова далече от живота ми, от идеите ми, от принципите ми, че няма как да Ви имам зъб. Разберете го. Възможно е за някого просто да сте досаден с посредствеността си. Всеки Ваш отговор само затвърждава нежеланието ми да чета логореичните Ви излияния.

Пак Ви казвам - общувам на ежедневна база с изключителни умове и Вие просто сте скучен. Вероятно има хора, за които сте интересен. Просто аз не съм от тях. Толкова ли е фатално? Не.

Ангел Грънчаров каза: Вие не сте на себе си, та по тази причина напълно Ви разбирам. Гневният самолюбив човек, имащ неадекватна преценка за себе си, обикновено се държи крайно обидно най-вече за самия себе си; ала това няма как да го осъзнаете. Апропо, забелязал съм, че думата "логорея" е любима на ония, които не умеят да пишат. :-) За свое самоуспокоение са я измислили.

Emil Jassim каза: Г-н Грънчаров, наистина не намирам какво повече мога да Ви кажа. :-) Явно не приемате, че е възможно да сте скучен за някого. Ами... ОК. Съжалявам.

Ангел Грънчаров каза: Мен слабо ме вълнува какъв съм за Вас лично, това си е лично Ваш проблем. Който показва много. Изпуснахте си нервите, изложихте се твърде много, интересно е, че даже не Ви е срам заради думите Ви. Но поне си изказахте това, което ви тежеше на душата, нали така? :-)

Emil Jassim каза: Сега продължавам с текста и приключвам с разговора. Желая Ви хубав ден!

Ангел Грънчаров каза: Думата "скучен", която е повтаряте толкова, тъкмо по тази причина не е истинската дума за да обозначите своето отношение към мен. Друга е думата. Потърсете я.

Една загадка за Вас, един хубав казус за мислене. Ето че неусетно се захванах с Вашето философско образование. Впрочем, а по психология сте съвсем бос. Непростимо е за учител да прави такива груби психологически грешки...

Всичко хубаво, като публикувам разговора ни около моето изключване с това толкова пикантно продължение, можете да го видите; ако имате претенции относно вярното предаване на Вашите думи, ще можете да ги предявите. Просто копирам какво сме си говорили тук и го пускам; да чете народът! Има смисъл, поучителни са тия неща според мен.

Emil Jassim каза: Г-н Грънчаров, не съм съгласен да публикувате частна кореспонденция. Конституцията я е обявила за неприкосновена.

Ангел Грънчаров каза: Това не е частна кореспонденция, Вие в случая се явявате като лице, натоварено с обществена функция, която, по моето мнение, изпълнявате некадърно, за никакво частно лице не става дума тук, нито пък за частна кореспонденция. И ние разговаряме не по лични или частни въпроси, а по въпроси, имащи обществен смисъл, правим дебат по тях.

Emil Jassim каза: Г-н Грънчаров, това е частна кореспонденция по всеки смисъл на закона. Ако беше публична, щеше да е в коментар публично. Бъдете така разумен, че да не нарушавате конституцията. Единствен от админите бях във Ваша защита, но Вие явно не разбирате моята добронамереност. Никой от другите админи не желаеше да разговаря с Вас. Затова аз се наех с тази задача.

Ангел Грънчаров каза: Вие говорите с мен от позицията на администратор на една общност, т.е. не като частно лице. Помислете и се опитайте да схванете поне това. Тъй че нищо лично или частно няма в нашия разговор.

Както и да е, след около половин час ще излезе нашия разговор в блога ми, пък Вие реагирайте както искате, щом го смятате за нарушение на Конституцията, потърсете си правата по законния ред.

Emil Jassim каза: Г-н Грънчаров, говоря с Вас частно, след като е в лична форма на кореспонденция. Явно сте толкова отчаян в търсенето на внимание, че сте готов на всичко. :-)

Ангел Грънчаров каза: Формата на водене на разговора е нещо формално, както показва и самата дума, по същество разговорът ни е за нелични неща, а за обществено важни. :-)

Emil Jassim каза: Като виждам колко хора реагират и Ви четат, всъщност нямам нищо против. Лично е, че сте скучен, г-н Грънчаров. Ще публикувате ли и тази част? :-) Желая Ви лек ден! За разлика от Вас виждам по-далече от пъпа си и имам да върша неща. Всичко добро!

Ангел Грънчаров каза: Това за търсенето на внимание вероятно Ви е добре познато... щом толкова силно Ви вълнува! Ще публикувам всичко. Целият Ви резил ще се види там! :-) Хубав ден Ви желая! И Вашите ученици ще видят как се излагате! :-)

Emil Jassim каза: (Показва пръст, но не среден, а палец, както правят нашенските социалисто-комунисти по митингите си в промеждутъците, в които не държат с ръцете си кебапчета!)

Ангел Грънчаров каза: Апропо, не беше все пак нужно да ми отправяте чак толкова комплименти, не съм ги заслужил; думите Ви спрямо мен, като вземем предвид това, че Вие сте горещ поклонник и защитник на другарките Кастрева, Дамянова и на всички други, които са били министерски началства или имат някакъв пагон, та хулителните думи, излезли от устата (в случая изпод пръстите) на човек от Вашия човешки тип, за мен са прекалено ласкателен комплимент, който, кълна се, не заслужавам! :-) Просто немаше нужда да ме хвалите толкова! :-) Но хайде, щом сте решил, хвалете ме! :-) Хубав ден Ви желая! Заповядайте ако искате да Ви дам още някой и друг урок, било по философия, било по морал, било по възпитание, било по личностно развитие, било по психология; уверявам Ви, имате спешна нужда от такива уроци...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

А може би тъкмо ИДЕИ е твоето списание?!