петък, 23 ноември 2012 г.

Достойното увенчаване на епохалната дискусия между един философ и неколцината "крайно възмутени" негови бивши ученици

(Това е продължението и краят на ЕПИЗОД ВТОРИ на епохалната дискусия между мен и "крайно възмутени" бивши ученици от ПГЕЕ-Пловдив, на които съм преподавал философия; дискусията биде проведена на страницата на гимназията във Фейсбук в периода 14-17 ноември 2012 г. Ще ми се преди всичко за учебно-дидактични и възпитателни цели тази дискусия да бъде запазена, та затова я препубликувам и тук, в блога си.)

Димитър Кехайов-Кмета каза: Така тъй като аз съм един от цитираните бивши възпитаници в статията на господин Грънчаров искам да му кажа, че ми писна от това той да спами групата на училището с неговите мании, че някой го мрази..., ако той е човек без работа и е в отпуск по болест и по цял си е в къщи ок. Нека се лекува, но останалите все пак работим и по това време сме могли да влезем и да четем какви ги сътворил през деня и нито той нито госпожа Анастасова могат да накарат нито мен нито останалите, който са писали да коментираме по какъвто и бил начин. Предполагам всеки го е направил, защото е искал. Господин Грънчаров часовете при Вас наистина бяха пълна боза и както виждам така си и остават, но моля не се засягайте... просто никой ученик не смее да Ви го каже, защото все пак го страх заради оценката..., но аз доста отдавна съм излязъл от там... Да говорите за политика, и се опитвате да убедите учениците, че мнението Ви е правилно, да говорите и за религия и пак се опитвате да убедите учениците, че мнението Ви е правилно.. Само, че аз да ви кажа, че на никой от учените не му е пукало за Вашето мнение поне по мое време даже имам цял клас който ще потвърди 12Б клас випуск 2008 година. Моля господине излезте от параноята, която Ви гони, че някой Ви мрази... никой не Ви мрази да скучен сте, но все пак това не поражда омраза. Вие сте същия, като малките деца когато не им се обръща внимание те правят глупости, за да ги забележат и Вие така... Стига вече... не искам да се срамувам, че съм учил в ПГЕЕ моля не ме карайте дръжте се на ниво и ако имате спор с Госпожа Анастасова срещнете се изпийте по едно кафе и се разберете като големи хора... защото според мен не тя има нещо срещу Вас, а Вие срещу нея и на последно място да кажа АЗ НЕ ЗАЩИТАВАМ ГОСПОЖА АНАСТАСОВА, защото сигурно след малко и това ще напишете... Време е да се осъзнаете и да проумеете, че е света не се върти около Ангел Грънчаров...!!!

Ангел Грънчаров каза: Господин Кмете, не сте Вие този, който ще дава оценка на моите часове по простата причина, че за цялото време докато съм Ви преподавал, я сте влязъл два пъти в мой час, а не сте :-) Тъй че не можете да кажете какво е ставало в моите часове, понеже Ви е нямало там, а по слухове човек не може да си състави вярно мнение или впечатление. Аз пък си спомням, че понеже Ви нямаше в часовете ми, Вие друго не правехте в тия години освен да ме преследвате по коридорите да ми се подмажете, та белким Ви пиша някаква по-добра оценка. Хора от тоя нагъл човешки тип, към който принадлежите, не могат да ми бъдат морален съдник, ако ме разбирате какво искам да кажа. А иначе Ви поздравявам, че сте станал вече Кмет, предполагам сте кмет от патия ГЕРБ, там, в тази партия, именно такива като Вас имат големи перспективи. Дерзайте! Желая Ви успехи! А мен ме оставете по причина на това, че ние с Вас двамата принадлежим към различни онтологични редове, ако изобщо можете да разберете за какво намеквам! Много поздрави на партийното Ви ръководство предайте от мен! :-) И да продължават все така редовно да четат блога ми!

Димитър Кехайов-Кмета каза: Така господин Грънчаров да отбележа, че никога не съм се подмазвал нито на Вас нито който и да било учител в ПГЕЕ... ако на Вас Ви се е искало това е друг въпрос и да ще давам оценка, защото съм присъствал и съм виждал как преподавате..., а това от коя партия съм си е лично моя работа все пак аз не не налагам мнението си на останалите както Вие го правите... освен това ако смятате да се обиждаме кажете, макар че все пак имам някакво било и то елементарно уважение към Вас от гледна точка на възрастта Ви, но ако още веднъж прочета във ваше изказване мой думи при това с мнение, че някой ме е накарал да кажа или да направя каквото и да било няма да се разберем... Мисля, че не сте глупав човек и много добре знае за какво говоря... :)

Ангел Грънчаров каза: Каква е Вашата компетентност, г-н Кмете, та давате толкова квалифицирана и меродавна оценка на моето преподаване? Вие нима сте специалист в същата област?! Да не би вече да следвате философия? Опази Боже!

А иначе тия двамина-тримца от всички мои ученици - аз в кариерата си съм преподавал на хиляди! - които демонстрират тук такова показно недоволство от моето преподаване, интересно е, че сами не съзнават огромното противоречие, в което изпадат, т.е. не съзнават как сами опровергават своята теза. Възхитително е как не съзнават това! Моето преподаване се опира на сократическия диалогичен метод, в моите часове текат чудесни дискусии, има пълна свобода на изразяване на най-различни становища, позиции и пр. Разбира се, се изисква всеки да опитва да аргументира позицията си, да търси най-силните аргументи и пр. Та ето сега противоречието и самоопровергаването на тези двамина-тримца "показно недоволни" бивши мои ученици: ами дори и с тях аз успях тук от известно време да проведа интересна и много показателна дискусия, ето, предразположих ги да си кажат каквото мислят, на тази страница на гимназията до този момент не е водена, по моето възприятие, по-смислена и разгорещена дискусия, в която дори в един момент не издържа да се включи дори нашата толкова любезна директорка! Значи какво излиза: хем не харесват моя стил на преподаване, хем с увлечение дискутират с мен - и сами по един чудесен начин се самоопровергаха! :-) Сиреч, сами обориха тезата си, че моите часове били скучни, не знам какви си и прочие глупости, които им дойдоха на акъла - и които те без замисляне повтаряха сякаш в несвяст.

Вярно, отрази им се това, че докато са били мои ученици, предполагам, са мълчали навъсени и не са се възползвали от шансовете, които са имали в моите часове, именно да повишат диалогичната и мисловната си култура, но проблемът за това вече си е изцяло техен. Имам много, твърде много мои ученици, които с огромно желание са участвали в дискусиите в моите часове, преживели са техния благотворен ефект върху мисълта си, тия мои ученици станаха какви ли не, постигнаха много, изучиха се и станаха известни адвокати, учители, университетски учени, дори философи. Тъй че всичко е индивидуално, който се е възползвал от свободата и от шансовете, които всички ученици имат в моите часове, печели, който не се възползва, губи. Така е в живота. И този, който се е провалил, след това недоволен мърмори... срещу мен, аз съм му бил виновен и прочие малодушни оплаквания. Докато достойният човек винаги търси проблема в себе си, който е разбрал свободата си, поема пълната отговорност и цялата вина за всичко, което е постигнал - или не е постигнал. А не се самооправдава малодушно, търсейки оправдания или мърморейки че друг му бил виновен за провала, примерно виновен му бил... неговия учител по философия, т.е. моя милост! :-)

Моите часове като цяло не са нищо друго освен едно най-ефективно обучение по свобода, това добре го знаят и високо го оценяват огромната част от учениците ми. И за това са ми благодарни, въпреки че моята роля е дотолкова, че само създавам известни условия и нагласа за свободната изява на личността на всеки мой ученик... толкоз. Останалото зависи вече от него самия, от никой друг...

Yasen Trahnov каза: О боже, какъв провал, какви обвинения, какво чудо? Диалога тук доказва, че глупоста Ви не бива толерирана. В училището имате някаква фейк сила да поощрявате тези които мислят като Вас, и да наказвате тези които мислят различно. Тук обаче сме равни.

А постиженията... благодарен съм, че нямате нищо общо с това което съм постигнал и ще постигам. Учителите, асистентите, доцентите, които ме научиха да мисля аналитично, логично бяха други, но не и Вие. Тъжно е това за Вас, нали? Провалил сте се в работата си, други са я свършили вместо вас.

Ангел Грънчаров каза: Прочее, който се интересува и иска да осмисли по-пълно същината на моята система и стил на преподаване, може да прочете книгата ми по тия въпроси, която излезе наскоро, тя носи заглавието НИЕ НЕ СМЕ ТУХЛИ В СТЕНАТА! и има подзаглавие Есета за освобождаващото обучение и образование. Толкоз по тази тема. Мисля, че се разбрахме, дискусията беше чудесна! Благодаря на всички участващи! Това, че имаме различни разбирания не е болка за умиране. Няма как да е иначе. Най-естествено е да е точно така. Тъй че не страдайте толкова, че не успяхте да ме накарате да мисля като вас, драги мои бивши недоволни от мен ученици! Аз съм костелив орех в тази област, мисля, че отдавна го знаете това. Бъдете здрави и успехи Ви желая! Дерзайте, никога не бъдете малодушни - и само тогава много ще постигнете! Поемете пълната отговорност и за успехите, и за провалите си. Така правят достойните хора. Така правят хората, които са влюбени в свободата си - и никога няма да се откажат от нея...

А иначе сред нас, българите, за жалост, мърморковци винаги ще има... достойните хора обаче са истински ценните, такива хора са ни потребни! Щастлив съм, че огромната част от учениците, учили философия при мен, са точно такива хора. Нямам никаква претенция, че имам заслуга за това. Това е тяхно лично постижение! Е, може малко да съм помогнал на ония, които са пожелали да се възползват от моите знания и опит. Които не са пожелали - тяхна си работа. Аз никому не се натрапвам. Народът превъзходно го е казал: "Насила хубост не става!"

Yasen Trahnov каза: Че Вие не сте спрели да мърморите :D Дори не схванахте защо пишат повечето участници в разговора, защото бяхте зает да мрънкате как Ви поучават и т.н... Свалете розовите очила и се погледнете в огледалото - ха, та Вие говорите за себе си :D Мисъл липсва, само някакво неспирно повтаряне на едно и също и представянето Ви като жертва на всички. Ако добавим писаниците из блога - всички са комунисти, това Ви го казва кораба майка. Абе живеете в Китай, и сте мъниченик срещу комунизма, така излиза.

Религиозност граничаща с екстремизъм, което се вписва перфектно с останалата част от държанието Ви. И Ви позволяват да преподавате? Дам, България я отписвам тотално като място за живеене.

Ангел Грънчаров каза: :-) Продължавайте, интересно е, чета Ви с интерес :-) Кажете си всичко, което Ви вълнува. Хубавото в случая е, че човек никога не може да се изложи достатъчно ако все пак не опита да го направи - и ако, разбира се, не е по-настойчив в стремлението си :-)

Yasen Trahnov каза: Добре, че мнението Ви е далеч от меродавно. Това което е вярно за вас не е задължително да бъде вярно и за околните.

Ангел Грънчаров каза: Естествено. Но и обратното е вярно: това, което на Вас лично Ви се вижда за вярно, съвсем не е задължително да е такова и за мен. Лошото е обаче, че има хора, които се мъчат да се представят за нещо като "рупори на всички", те претендират, че мнението им било мнение на всички. Примерно изказват откровено тъпи съждения от рода на: "Понеже на мен не ми харесва преподаването, примерно, наа г-н Грънчаров, то не харесва и на всички!", а това просто няма как да е вярно по простата причина, че ние, хората, ме различни и не можем да имаме абсолютно идентични възприятия и оценки за нещата, хората и събитията. Но тия неща превъзходно ги знаят моите ученици, които са били активни в моите часове. Ония, които по някакви свои причини са проспали моите часове, сега ми се обясняват тук, във Фейсбук - колко били недоволни от мен, колко съм бил лош и пр. За щастие до този момент се обадиха само двама-трима такива. А аз съмпреподавал на хиляди... Изводът нека да си го прави всеки сам. Благодаря за вниманието! Желая Ви успехи!

Todor Likov каза: XAXAXAAXXAXAXAXAXA!!!!!

Yasen Trahnov каза: Първо Вие дори не си ме спомняте защото съм Ви бил ученик преди горе долу 8 години, завършил съм преди 6, Вие не ми преподавахте през последните 2 със сигурност. Следователно няма как да си спомняте какъв съм бил в час, за което говори факта, че дори не можехте да разберете ученик ли съм ви бил или не. Та дали съм спал или не - няма как да знаете. Стига си изсмуквахте глупости от пръстите.

За разлика от Вас, аз си спомням часовете прекарани с Вас, и си спомням как са протичали и какво сте говорили. Кофти за вас, нали? И не на последно място - процентно погледнато, тези които подкрепят тезата която не ви допада са повече от другите. Групата е отворена, има над 1000 човека в нея. Ако някой е искал да Ви подкрепи - можел е да го направи. Извадката говори срещу вас.

Колко по-красив е живота когато говорят фактите, а не нечии фантазии! :)) Шах и мат. Успехи!

Ангел Грънчаров каза: :-) Напредвате, и то стремглаво :-) Бравос! Казах и пак ще повторя: никога не е късно човек да се орезили истински и тотално! :-) Дерзайте, още можете! :-) Но все пак Ви желая поне малко от малко да се отрезвите и да надмогнете отровата на ненавистта, която толкова Ви трови. Апропо, помня завинаги учениците си, които са ме впечатлили с нещо неординерно, оригинално, примерно, със сила на мисълта, личностно излъчване и пр.... Вие, за жалост, не сте от тях...

Димитър Кехайов-Кмета каза: Аман вече от параноите и глупостите на Господин Грънчаров... Да опитвате се на очерните нас които не сме съгласни и уж си дискутираме, но все пак признайте, че сте жаден за внимание и тъй като никой не Ви обръща се чудите каква нова глупост да измислите ....

Ангел Грънчаров каза: Г-н Кмете, моя милост е една от най-популярните личности сред блогърите в България и не само :-) Моят блог е сред най-посещаваните и най-активните. Имам хиляди фенове, приятели, читатели - както на блоговете ми, така и на книгите ми. Явно май някой друг търси и дори драпа за внимание и известност, захващайки се като бодил за мен... апропо, и Вие напредвате, но дерзайте, още можете :-) Успех!

Димитър Кехайов-Кмета каза: Да да това за блогърство го слушах още в 11-ти клас. И евала за това наистина тук не може да се отрече успеха Ви, но все пак не може да лежите само на славата от един блог... !!!

Ангел Грънчаров каза: Получи се, впрочем, чудесна и много показателна дискусия! Благодаря на всички участници. Вярно, не бяхме много, но пък бяхме качествени :-) Искам да помоля участниците за разрешение: да запазим тази дискусия за бъдните поколения като я публикувам в нейната цялост и в моя блог, а оттам и във в-к ГРАЖДАНИНЪ, който в цялата си поредица се използва и като учебно помагало за учениците, изучаващи гражданско образование при мен. Съгласни ли сте, драги господа?!

Ангел Грънчаров каза: Седем блога имам, г-н Кмете, и сред тях един международен, рускоезичен :-) Автор съм на поне 20 издадени книги, някои от които в много издания. Създател и главен редактор съм на философското списание ИДЕИ. Сега със моя син подготвяме англоезичен блог, в който ще пишем и двамата, баща и син Грънчарови. Синът ми е политолог. Не се хваля, но работя, благодаря на Бога, твърде активно. И Вас също Ви съветвам да работите. Истината е в работата. Който е деен, който работи - много ще постигне! Всичко друго, простете, са излишества и глупости...

Yasen Trahnov каза: Аз съм против да бъда публикуван където и да е. Не, че някой се съобразява с това ми желание... :) Живи и здрави, все пак сте далеч от правова държава.

Todor Likov каза: господин грънч-аров, ОСЪЗНАЙТЕ СЕ и спрете да се излагате :х

Димитър Кехайов-Кмета каза: Да доста добре познавам сина Ви, все пак 4-ри години бяхме в един клас и все пак ако смятате да "хапете" аз съм против това да публикувате... дискусията където и да било... Защото съм убеден какво ще кажете на учениците си... когато четат дискусията...

Ангел Грънчаров каза: Г-н Трахов, опитвам се да Ви разбера, но, признавам си, не успявам все още. Ето сега с този отказ да ми разрешите да публикувам нашето общо творение: един чудесен, въпреки всичко, диалог или или една дискусия, в която всеки най-свободно каза какво мисли и как той вижда нещата. Аз смятам, че дадохме на дело пример как културно и възпитано може да се води спор, опитахме се да проясним позициите си по важни въпроси. Смятам, че този "продукт", която е резултат на съ-творчество (колективно творчество), заслужава да бъде запазен. Ако един от участниците в разговора се противопостави решително на публикуването му, целият чудесен диалог ще бъде затрит. И се питам: какъв е смисълът? Кажете ми, ако обичате, бъдете любезен да ми съобщите причините, поради които се противопоставяте на това да запазим завинаги нашия диалог?

Todor Likov каза: Аз пък ВИ съветвам да не го правите! :) Приятелски. Защото използването на тази дискусия във ВАШИТЕ часове, ще предизвика подигравки от страна на учениците ВИ към ВАС (господин грънч-аров).

Ангел Грънчаров каза: Помислете и двамата, убеден съм, че ще успеете да преосмислите позицията си. Аз съм готов и да почакам...

Г-н Ликов, аз съвсем не се смущавам от реакциите на учениците си. Когато греша, нека да ми се подиграват, това е така естествено. Нямам претенциите да съм непогрешим, макар че често, с оглед да бъда достатъчно провокативен - такава, прочее, е задачата на философа - ми се налага да играя такава роля...

Димитър Кехайов-Кмета каза: Todor Likov учениците са с достатъчно промит мозък, за да не му се подиграват... все пак в час той държи и ножа и хляба... ако толкова иска все пак да си има дискусията да си я копира, но не и да слага в какъвто и да е блог, вестник, списание или какъвто и и да е вид медиа....

Ангел Грънчаров каза: Благодаря, г-н Кехайов за великодушното и така мъдро решение! Бъдете спокоен, с тия неща не бих злоупотребил никога. Единствената ми грижа като бългаски учител е ползата за моите ученици. Заради това да съм полезен максимално на учениците си съм способен на всякакви рискове, включително да не бъда харесван от началниците си. Но това, дето се казва, са бели ядове! :-) Няма как да стане всички да ни харесват - и е глупаво да се стремим към това...

Todor Likov каза: Имам допир с някои от учениците му и повярвай Димитър Кехайов-Кмета :) това ще помогне на учениците му да не чуват и дума от нещата които говори :). Така че аз от сърце се надявам да използвате тази дискусия в часовете си - може и да е единственото полезно нещо, което ще преподадете някога :).

Димитър Кехайов-Кмета каза: Не натрапвам мнението си на никой просто го споделям..., защото Вашия предмет поне в ПГЕЕ ми е бил воден от 4рима преподаватели един от които сте бил и Вие, но при Вас беше като при "бай Тошовото време"... щом това което казваш не се харесва на господина пълен игнор...

Todor Likov каза: И аз имам такива спомени :).

Yasen Trahnov каза: Нека не превръщаме в дискусия и това. До сега не спазихте желанието ми да не размятате постовете ми наляво и надясно, но очаквате в момента да се съглася с вашето желание? Не! Заявил съм го 100 млн пъти, не разбирам защо се налага да го повтарям отново и отново. Ако мнението ми по въпроса има значение - НЕ искам да бъда копиран никъде. Ако ще правите каквото си искате - не задавайте излишни въпроси. По-ясно от това на къде?

Ангел Грънчаров каза: Г-н Кехайов, казах, имате бъдеще в онази не съвсем хубава насока, пълното орезиляване, но Ви съветвам да се предпазвате! :-) Както и да е, беше ми приятно, г-да! Ще чакам становище (окончателното) на уважавания г-н Трахов... Всичко добро! Хубава съботна вечер Ви желая на всички!

Yasen Trahnov каза: ТрахНов ...

Todor Likov каза: Чудя се как успяхТЕ да напишеТЕ моята фамилия правилно господин грънч-аров

Ангел Грънчаров каза: Пардон, хиляди извинения!

Ангел Грънчаров каза: Старая се, г-н Ликов, макар и неграмотен, се мъча да пиша сносно :-) нали уж съм нещо като учител :-) Бъдете здрави! Да се захващам се нещо
друго, че работа ме чака!

Todor Likov каза: Поздравявам ВИ за което ;). За съжаление г-жа Анастасова не я познавам, но съм убеден, че би превърнала блога ВИ в огромна червена река :) (изгубих си част от времето, за да прочета някоя и друга ваша статия). Така че, умолявам ВИ да не претендирате за изключителен правопис и пунктуация, защото заблуждавате ВАШИ сегашни ученици, че можете да им бъдете мерило. Всеки допуска грешки господин грънч-а-ров.

Ангел Грънчаров каза: Г-н Ликов, Вие по образование сте филолог и литератор, така ли, правилно ли Ви разбрах - ако изхождам от претенциите Ви?!

Апропо, на страницата Ви пише: "през 2005 завършва ТЕТ Ленин Пловдив" :-) изглежда сте объркал годината на завършване, през 2005 г. училището ни се казваше иначе, да не сте завършил в 1985 г.?

Todor Likov каза: Някакъв проблем ли имаТЕ с моето образование ? :) Държите да видите дипломата ми? Аз знам ВАШЕТО образование, вярвам ВИ, че го имате, но няма как да кажа, че го заслужавате, поне не и с вашите коментари и изказвания! Искам да ВИ задам въпроса, като знам че 2+2= 4 (нужно ли е да бъда математик ?) . Образование имам, но не парадирам нито с него, нито с постиженията ми. Тук пиша, за да изразя мнение, което за ВАШЕ съжаление НЕ съвпада с ВАШЕТО, господин грънч-а-ров.

Ангел Грънчаров каза: М...да, тежък случай сте Вие, драги г-н Ликов, доста тежък... Простете, върви ли Ви в любовта? :-)

Todor Likov каза: Мда, ако си напиша, че съм космонавт и в момента пиша от космическата совалка, ще ме помолите ли да ви изпратя спътникови снимки над дома на г-жа Анастасова (за доказателство за конспирация), с надеждата на тях да видите нейни бивши ученици с лозунги АНТИ- грънч-а-ров?

Todor Likov господин грънч-аров, ОСЪЗНАЙТЕ СЕ и спрете да се излагате :х

Повтарям отново молбата ми към ВАС, нито фейсбук е автобиографията ВИ, нито известността на блоговете ви и в интернет (въпреки че не съм сигурен, че имате такава) повод за гордост и недостижимо постижение.

Ангел Грънчаров каза: За друго говорехме, ама както и да е. Зададох Ви два въпроса. Но бързам да излизам. Съботна вечер е. Тъй че помислете и ако искате ми отговорете. Хубава вечер и на Вас!

Todor Likov каза: Не виждам това какво общо има и какво ВИ засяга :) Дали ми върви - ДА :) дали съм влюбен сега - НЕ :) Надявам се съм задоволил ВАШЕТО любопитство господин грънч-а-ров.

П.П. След тези лични въпроси, да не би да изявявате желанието ВИ да общуваме на ТИ? :)

Илия Зюмбилев каза: И аз да се включа от тези дето "мразят" Ангел Грънчаров понякога нямам време да прочета всичко написано от "нашият" философ но днес се зачетох и като прочетох част от последните писания и си помислих че съм учил в друг техникум... Та спомням си когато Ангел Грънчаров пристигна в ТЕТ-а беше преди повече от 10-12 години тогава нямаше такива амбиции да сменя името на училището имаше вид на спокоен и уравновесен човек но за жалост явно съм се заблудил!

Димитър Кехайов-Кмета каза: Имал е преди 12 години, но нали знаеш Илия Зюмбилев хората се променят... Вече имам чувството че обичния на всички преподавател Ангел Грънчаров има за цел само да Спами групата на ПГЕЕ и да обижда всички не съгласни с неговото мнение бивши и настоящи ученици!!!

Петър Костадинов каза: Тази личност с фамилия Грънчаров е пълен комплексар! Не може да "проповядва" пред учениците неща( според него мъдри мисли), които са събрани в "отличен" учебник и ако не го закупят да имат най-много Добър 4. Това се казва тъпкане на личността. Много е лесно да се покажеш на голям пред шепа деца като сметнеш, че така можеш да ги контролираш. Но всеки си сърба попарата както се вижда и в този случай.

Мадлена Павлова каза: Мили деца, няма нищо лошо в спора, който водите с г-н Грънчаров, защото все още се учите от него, че „спорът се печели само с мисъл и с аргументи… и истината има значение само“. И онова което е важно за вас и вашето бъдеще, е да правите нещо ново, дори и различно. И ще си позволя да цитирам Стив Джобс:

"Когато бях на 17, прочетох цитат, който звучеше приблизително така: “Ако живееш всеки ден така, все едно той ти е последният, един ден, най-вероятно, ще бъдеш прав.” Това ме впечатли и оттогава, в продължение на последните 33 години, аз се гледах в огледалото всяка сутрин и се питах: “Ако това е последният ден от моя живот, искам ли да правя това, което ще правя днес?”. И когато отговорът беше “Не” за доста дни наред, аз знаех, че трябва да променя нещо." Защото, „Иновацията различава лидера от последователя“. И още "Бих изтъргувал цялата ми технология за един следобед със Сократ". Висшата мъдрост е да различаваш доброто от злото. Сократ

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост! (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

1 коментар:

Анонимен каза...

Намирам за необходимо да повторя
част от вчерашния си коментар в
блога ти ЛЪЧО, приветствайки правилното публикуване от теб само
на коментарите отговорно придружени
и съпътствани от името на техния
автор.Исках г-н Ясен Трахнов да попадне и на първата му част, на
вчерашния ми коментар, но нали едно е да искаш... съвсем трето и четвърто е да го постигнеш...:-)...

А сега г-н Трахнов, по съществото на другия спор.Имаме ли
или нямаме правото, без изричното Ваше съгласие да Ви цитираме в своите блогове, разбира се, с името Ви.
Ето какво, на принципа:
с Вашите камъни, по Вашата глава,
ще Ви цитирам, след, като кликнах
върху Вашето "Тук" и съвестно го
разгледах до:
"Когато публикувате съдържание или информация, като използвате Публичната настройка, това означава, че позволявате на всеки, включително и на хора, които не са във Facebook, да имат достъп и да използват тази информация, и да я свързват с вас (т.е. вашето име и профилна снимка).
Ние винаги ценим вашата обратна връзка или други предложения относно Facebook, но вие разбирате, че може да ги използваме без никакви задължения да ви компенсираме за тях (точно както вие нямате задължение да ги предлагате)."!Край на цитата.
Очаквам да прочета доколко сте съгласен с точността и истинността
на посоченото Copy-paste цитиране, а след него, ако сте мъжко момче, а не скапаняк, каквито са, според много учтивото ми мнение - злобно и бедничко откъм аргументи и мисли анонимствалите тук и задължителното Ви извинение да ни занимавате с все още ясно прозирната Ви и меко казано неинформираност не само в областите
философия, педагогика, политика, но излиза, че и във Вашата собствена професионална област.
Е, що пък "младо-учило-недоучило", имате толкоз простор пред себе си да си доучвате и да се дообразовате, да си пооправяте и да си доизкусурявате ценностните и останалите си ориентири.Има хляб в младата Ви личност, г-н Трахнов, дано не опровергаете истинното и правилното ми мнение, макар в областта на психологията и личностните оценки, разбира се, че отстъпвам на професионалната личност, като тази на Ангел Грънчаров, а пък не съм и съдия,
нито във ВКС, нито и от КС :-).
Присъединявам се горещо към
чудесния призив на г-жа (г-ца) Мадлена Павлова: четете биографии
г-да Бивши и особено Настоящи
ученици, на философа-учител Ангел
Грънчаров и в частност на много, на
изключително актуалната биография,
на Стив Джобс от Уолтър Айзъксън.
А идеята, която предлагам, е да отделиш в блога си, ЛЪЧО, място с подходящо заглавие, където всеки
прочел посочената биография да запише мъдрите цитати от нея, които са го впечатлили най-много.
Които после... да не продължавам,
че да не прекаля с философстването си...
Светлина!Светлина да ни води
по пътя деца!

24.11.2012г. Владимир Трашов

А може би тъкмо ИДЕИ е твоето списание?!