четвъртък, 20 юни 2013 г.

Разгорещена дискусия с "алтернативно мислещ член на ДСБ", проведен в навечерието на конференцията на тази партия (I част)

Ситуацията вътре в ДСБ, пък и в средите на българската десница крайно е тежка и сложна; в неделя е извънредната конференция, която, според замисъла си, ще трябва да подмени ръководството в партията и да начертае бъдещето й - евентуално без Костов. Тия въпроси разгорещено се дебатират по форуми, кръчми и къде ли не още, включително и между членове и симпатизанти на тази партия, които сме на улицата, сред протестиращите. Тия дни проведох една такава дискусия с един такъв "вътрешен" за ДСБ човек от Пловдив, с когото не се познавам лично; дискусията ни, на места твърде разгорещена и изтощителна, продължи три вечери; сега решавам да публикувам първата й част, а скоро ще подготвя за печат и останалите две части. Този човек, след размисъл, реши да остане анонимен, което е разбираемо; той все пак е член на тази партия, а отправи тежки критики срещу нейното досегашно, а също така и бъдещо ръководство; за мен този момент, кой именно е човекът, не ме вълнува толкова, а е важна позицията му, защото тя е показателна и, предполагам, е доста характерна както за средите в и около ДСБ, така и в "присъдружното дясно пространство". Моя милост е безпартиен коментатор, който свободно изразява позицията си и изобщо не се страхува да каже или напише какво мисли по нелеките въпроси; не се страхувам да сгреша, щото не се мисля за непогрешим, но държа честно да заявя каквото мисля. Ето първата част на нашия разговор:

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Здрасти, добавих те, често ти чета публикации, ти член ли си на ДСБ?

Ангел Грънчаров: Здрасти, не, не съм член на ДСБ, "свободен електрон" съм ! :-)

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Щото аз съм член. Но това анти-ГЕРБ говорене ми идва в повече. И мисля как да им тегля едни грозни майни на националната конференция. Гледам, че си фен на Костов, ама заради Костов Пловдив още дълго няма да гласува за сините. Щото най-малкото с личната му протекция майора от Държавна сигурност Чомаков съсипа сините тука, сега е шеф на ТВ на Гергов. Костов грам не го бива като партиен архитект.

Ангел Грънчаров: Интересно, твърде интересно, значи Костов е виновен за зулумите и изневерите на Чомаков, интересно, много интересно... Също така ми е интересно, че има членове на ДСБ, които са прогербовашки настроени... интересно...

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Ами нормално, като от анти-БСП-ДПС ДСБ стана анти-ГЕРБ партия. И не за друго, а щото им взеха гласоподавателите.

Ангел Грънчаров: Илюзорно Ви е това впечатление, че ДСБ не е срещу БСП, то си се подразбира, че е. ГЕРБ бяха управляващи, нормално е те да понасят основния огън на критиката...

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Виж. Осем години в опозиция. Идеята да минеш 4% бариера. Членове и симпатизанти на една партия гласуват за да може да се следва определена политика или да се постигнат определени цели. При текущата ситуация ако не си с БСП или ГЕРБ какво правиш? Стоиш четири години в опозиция. Сиреч си излишен. Защото от тебе нищо не зависи. И хората гласуваха за партии, които имат реалната възможност да направят нещо. Сиреч, ДСБ стана просто една излишна партия. Което вече е факт.

Ангел Грънчаров: Ами тогава, както разбирам, трябва просто да отидете да влезете в партия, която е по-близо до така апетитно димящия кокал на властта...

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Не е въпроса в кокала. А в идеите. Един елементарен въпрос.

Ангел Грънчаров: Да направиш както направиха ония, които напуснаха ДСБ и отидоха при Куневица, ала не им се получи номера.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Как ще спреш "Белене" ако не си на власт? Ми отговора е никак. Ми няма да коментирам как Костов изгони Прошко в София. Просто щото стана твърде популярен.

Ангел Грънчаров: В политиката има по-важни неща от правенето на безпринципни сделки само и само да се намърдаш във властта.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Костов не търпи авторитети. Затова и си избра безличен наследник.

Ангел Грънчаров: Да бе, стана Прошко твърде популярен, щото участва в "Черешката на тортата"! :-)
Не знам, темата е голяма, а аз съм изморен, друг път може пак да поговорим; интересно ми е мисленето Ви...

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Аз съм от малкото не-сектанти в ДСБ. Там малко нещата са като в църква. Костов е икона, бог и толкова.

Ангел Грънчаров: Не е вярно това, нещо ми говорите сякаш сте гербовак; обременен сте от ченгесаро-милиционерските предразсъдъци спрямо Костов...

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Ми аз съм тук. Ми да кажем, че знам твърде много неща от кухнята. Като например...

Ангел Грънчаров: Явно не сте в ДСБ, а ме лъжете, че сте от тази партия

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Не. Член съм. В Пловдив съм си. Един последен въпрос. Като ДСБ-мислещ. Сега ГЕРБ не са на власт. Явно вече всички в ДСБ трябва да са доволни. Е, доволни ли сте?

Ангел Грънчаров: Вие значи ратувате за колаборационизъм с ГЕРБ; печалбата от което ще е самоубийство на ДСБ, тъй като който е работил с мутрите, ще бъде жестоко наказан от избирателя...

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Ми той избирателя наказа вече... партията практически я няма... вчера на митинга говорих с двама познати и хората си го казаха... съжаляваме, че гласувахме за ДСБ защото гласа ни отиде за ДПС... ама другия път няма да сбъркаме. Защото те хората не си играят на политика, а гласуват инстинктивно...

Ангел Грънчаров: Това не е нищо, който сътрудничи с мутрите, ще изчезне изобщо от политическата сцена, както и мутренската партия ще изчезне съвсем скоро.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: ДСБ практически не съществува.

Ангел Грънчаров: Хората не си осъзнават интереса, не те трябва да са водещото, напротив, политиците трябва да са водачите, дето защищават истинските интереси на хората.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Да, но има два пътя... изцяло нова партия или ГЕРБ... друг път няма.

Ангел Грънчаров: Не е вярно, че ДСБ не съществува; ако си запази идеите и духа, ще съществува винаги, ако се подмами заради вмъкването във властта да потъпче принципите си, то именно тогава няма да съществува...

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Дали ДСБ ще вкара пак 5 депутата или не все тая...

Ангел Грънчаров: Предлагате сливане с ГЕРБ? Мутрите обаче не ви щат... Не е работата в депутатите, принципите са важни!

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Не... вероятно ще се прави нова партия иначе ставаме НДСВ-2. И като не се влезе пак в Парламента какво? Нещо много елементарно. Приеми, че не съм от никоя партия. Не искам да се строи "Белене". Как точно това ще стане без ГЕРБ? Отговора е: никак! Аз на "ти" говоря, sorry! А пиша на латиница щото програмирам.

Ангел Грънчаров: ГЕРБ са ветропоказатели и още не са си показали истинското лице; да се заложи на тях означава да се прояви непростима глупост...

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Еми добре, ще си играем на политика докато строят "Белене".

Ангел Грънчаров: Няма да строят Белене, а ако почнат, ще им попречим като излезем на улиците; няма друг начин; ГЕРБ са руски мекерета, политически лица на руската мафия, това не го ли знаете още?

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Ако искат да строят ще го правят без да знаеш. Например един въпрос: в момента строи ли се "Набуко" в България?

Ангел Грънчаров: Не се строи.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Е, явно не следиш нещата. Причината да сложат Райков е че е крайно антируски настроен. И идеята беше да пусне "Набуко". BEH взеха 100 млн. кредит и се строи. Виж, ти си буден, а е минало покрай тебе. То е достатъчно да ни осъдят в Париж. Че трябва да си платим. Реакторите. Какво ще ги правим после? Ми ще ги пуснем да работят.

Ангел Грънчаров: Не е така просто да ни осъдят; пък ако ни осъдят, ще искаме да ги плати партията, която подписа с Путин, партията на Гоце и Дмитрич.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Ако правителството иска да бъде осъдено ще намери начин. Както със смеха с Цветанов.

Ангел Грънчаров: Това правителство вече е смъртник, да не го обсъждаме, тия дни ще падне...

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Там какво ще кажеш? Силно се надявам да падне. Цветанов даже не може да бъде обвинен. За да бъде обвинен трябва да бъде на базата на осъдителна присъда на служителите му.

Ангел Грънчаров: ГЕРБ са бита карта.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Т.е. срещу него може да има следствие за виновно неизпълнение на задълженията, довели до закононарушения. ОК, кои не са? ГЕРБ са бита карта, а кои не са?

Ангел Грънчаров: Всички се осраха, само ДСБ е чиста партия...

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Човек, ДСБ имат 543 гласа в Западен и Център. 543. В тази секция, в която бях застъпник, имаше 3 гласа!!! 3 гласа за ДСБ, 80 за БСП, 450 за ГЕРБ.

Ангел Грънчаров: Това няма никакво значение, тъкмо че за ДСБ гласуват немного хора показва, че констатацията ми е вярна: там, където е тълпата, там не е истината, при истината стоят малцина...

Алтернативно мислещ член на ДСБ: СКАТ имаха повече гласове и ВМРО също от ДСБ. Ние явно говорим на различни езици. ДСБ няма да управляват. Какво правим? Ето това е въпроса. И Костов вече го няма официално.

Ангел Грънчаров: Вие мислите на друга плоскост, вие не разбирате смисъла на политиката; прекалявате с количествения момент, а е важен качественият. Не се знае дали го няма Костов, нищо чудно на конференцията пак той да бъде избран за лидер.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Ми и да бъде.

Ангел Грънчаров: Що не идете при ГЕРБ, там още веднъж могат да налапат кокала на властта, и Вие нещичко може да се облажите?

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Това ще е знак, че дясното няма да се обедини и всичко около мене без изключение ще гласуват за ГЕРБ. До един. Аз съм програмист и работя за чужди фирми. Работа си имам достатъчно. Да кажем, че съм доста над средното ниво като финанси. Няма никакъв кокал. Нещо бъркаш.

Ангел Грънчаров: Ами щом като само това има за Вас значение - властта - идете при ГЕРБ; а след две години съвсем другояче ще мислите; тия, дето мислят като Вас, са от партията на вечно разочарованите, менят си партиите както си менят гащите, според духането на вятъра, не стават така работите...

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Ясно, ти си философ. Хората гласуват за партии заради политики и ценности. Не защото Костов е велик. Искам например да няма "Белене". Какво правим?

Ангел Грънчаров: Ами ще се борим да няма "Белене", аз също го искам, пък и интереса на България е такъв, да няма "Белене", значи ще се борим. Аз също не подкрепям ДСБ щото Костов е велик, а щото тази партия има идеи и ценности, които са най-близки до моите; щом измени на ценностите ми, моментално спирам да я подкрепям... Имам чувството, че ДСБ още е вярна на тия ценности, затова и я подкрепям.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Интересно, ако БСП и ГЕРБ го искат. Ти какво точно ще направиш? Знаеш ли колко са членовете на ДСБ в Пловдив? И каква е средната им възраст?

Ангел Грънчаров: Какво да искат БСП и ГЕРБ че не разбрах?

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Иди виж по комисиите къде са младите хора. Те са в ГЕРБ, не в ДСБ. Ако ГЕРБ искат да се строи "Белене", ще се строи. С тая никаква членска маса нямаш никакъв шанс. Виж, ДСБ е извън Парламента.

Ангел Грънчаров: ГЕРБ е "цвете", което бързо ще увехне, хората се увличат по модата, затова ГЕРБ още се пласира.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Ако няма избори следващите 4 години какво ще правиш? ОК. Аз не защищавам ГЕРБ. Проблемът е, че ДСБ умряха вече.

Ангел Грънчаров: Една партия може да заякне и да събере потенциал тъкмо когато не е в Парламента, когато е вътре в него обикновено губи потенциала си; затуй че ДСБ не е в момента в Парламента е шанс за нея да се оздрави и да натрупа влияние.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Гледайки нещата няма шанс. Стига бе, човек! Две години се молихме да дадат пари за сайт на ДСБ-Пловдив. 20 лева? 20 лева.

Ангел Грънчаров: Много хора не разбират изобщо смисъла на политиката, а той е: да се помага на народа да осъзнае своя истински, своя коренен интерес; която партия защищава това, има бъдеще...

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Аз ги плащах ама не знаех, че не са плащани от централата. Всички хора, които са срещу Костов, излизат от партията. Да кажем, че отвътре се държи като Тодор Живков. Както и да е.

Ангел Грънчаров: Не знам как се държи Костов вътре в партията си, аз наблюдавам публичните му изяви и ги одобрявам.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Кое? Да се махне плоския данък? Това беше първото нещо в кампанията. И това се предлага на десни среднозаможни и средно интелигентни. Как един нормален образован и работещ човек ще гласува за Костов да му вземат повече пари, да го наказват? За да ги дават на циганите. Естествено, че няма да гласуват! Може ли да ти задам един въпрос? В тази така наречена дясна партия ДСБ кажи някой от ръководството, поне един, да е имал поне павилион за семки. И да е плащал заплати на поне двама човека.Толкова са далече от реалността, че не е истина! Костов очевадно няма да се върне. Какво правим?

Ангел Грънчаров: Да си десен не значи, че трябва да работиш като бизнесмен или като търговец, нещо сте се объркал... Десните не са "капиталистите".

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Обяснявам ти, че не мислят като десни. Не може първото ти послание в кампанията ти да е: махаме плоския данък! И да си десен. Нещо си се объркал.

Ангел Грънчаров: Десни могат да бъдат хора от най-различни слоеве, професии, занаяти и прочие, които споделят дадени ценности, първа сред които е СВОБОДАТА на личността и т.н. Кой не мисли като десен, Костов ли? Или тия около него в ДСБ?

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Ми Костов, да. Доста си промени позициите. Кажи едно дясно послание на Костов? От последната кампания. Едно.

Ангел Грънчаров: Всяка дума на Костов е дясна, всяка негова мисъл, но явно някои хора имат различна представа що е дясно...

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Кажи една. Ето, аз ти казах една лява. Долу плоския данък!

Ангел Грънчаров: Аз не съм икономист, но не смятам, че плоския данък е чисто дясна мярка, щом БСП я въведе. Разсъждавам логично.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Аз съм магистър по финанси. Една от най-десните мерки е.

Ангел Грънчаров: Костов също разбира доста от финанси. Доказан е в тази област, да го обвиняваме в "левичарство" е несериозно, камо ли пък в непознаване на материята.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Хората около мене са десни. Ама много десни. Единият е завършил Бъркли в Щатите. Другият е бивш асистент в ПУ по информатика. Третия е влязъл в Университета от олимпиада. Това са хора със заплати над 5000. Умни, пътуващи.

Ангел Грънчаров: Много десни се подлъгаха от прагматични съображения да подкрепят Мутрата, която се възхищава на... Тодор Живков, аз такива хора не мога да ги смятам за "много десни".

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Хора с възможности. Това са реалните десни хора. И ако Костов беше дошъл на власт ако беше махнал плоския данък тия десни хора трябваше да се бъркат с по 500-1000 лева всеки месец. Обясни ми как да гласуват за Костов? Те са политически супер активни.

Ангел Грънчаров: И това кой колко пари взема не го прави десен, не знам как можете да издигате такива критерии, но това не звучи сериозно, надявам се го чувствате...

Алтернативно мислещ член на ДСБ: А прагматични млади хора, симпатизиращи на ДСБ. Не, те винаги са гласували за Костов. И сега практически всички гласуваха за ГЕРБ. И следващия път пак ще гласуват. То се видя. ДСБ ги няма. Нямат членска маса.

Ангел Грънчаров: 10% от 5000 заплата пак са 500 лева; десният човек си плаща данъците, а те трябва да са такива, че да го подтикват да печели повече и повече.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: В Тракия имаше 50 човека структура, сега са 2-ма. Да, ама ако над 5000 са 30%. Ще вземат 1500 лв. Защо да го правя?

Ангел Грънчаров: Там им е грешката, че гласуват за Мутрата, дето ахка пред Т.Живков, мислят се за десни, но не са...

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Кажи ми за коя партия в Парламента да гласуват?

Ангел Грънчаров: По принцип десните са за намаляване на данъците, не за увеличаването им; Костов ако иска махането на плоския данък, то значи е измислил данъчна система, която да съответства на настоящата нелека икономическа ситуация; като излезем от нея, тогава данъците може пак да паднат; Мутрата обаче никога, повтарям, НИКОГА няма да изведе страната от кризата, а Костов може. Гласувайте си за Мутрата колкото искате, "десни хора", ще си платите обаче цялата цена. След две години пак ми се обадете да си поговорим...

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Човек, в Парламента има 4 партии. Те управляват. Другите са театър в момента. Това е.

Ангел Грънчаров: Гласувам за ДСБ, и правя всичко тя не само да бъде в Парламента, но и да има все по-голяма роля в определянето на политиката на страната.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Е, гледайки нещата отвътре, не съм оптимист. Затова съм песимист.

Ангел Грънчаров: Нищо не управляват тия тикви, дето са в Парламента в момента, щот нямат акъл; отиват си най-безславно, ще има нови избори, а мърморковци като твоите "десни" продължават заради свои користни интереси да закопават страната, гласувайки за бандит като Метрата.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: ДСБ пак няма да влязат. За кой да гласуват? Да гласуват за ДСБ, за да отиде гласа им за ДПС? Горе-долу това е тезата.

Ангел Грънчаров: Гласуваш за партията, която смяташ, че ще защищава твоите идеи и ценности, без да правиш кръчмарски сметки дали ще влезе или няма да влезе; докато в политиката у нас хората не осъзнаят, че всичко опира до принципи и ценности, а не до СМЕТКИ, работите няма да се оправят. Наливайте гласове на Мутрата, та да един ден да ви се изсере на суратя, ала тогава да не ми се оплаквате!!! С извинение за мръсната дума! Тоя лайнар Боко за нищо не става, нима още не го разбирате?!

Алтернативно мислещ член на ДСБ: За да ти защищава някой интересите трябва да го има. Как точно ДСБ ти защищава интересите?

Ангел Грънчаров: Като изразява моята гледна точка било в Парламента, било като партия извън него; аз не съм политик, те ми защищават разбиранията и интересите, затова човек гласува за дадена партия.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Да, ама тя се самоуби.

Ангел Грънчаров: А Мутрата как ви защищава интереса на вас, драги ми "десничари"?!

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Ми например пуснаха еврофондовете. Половината програми бяха спрени при Станишев. При Борисов ги пуснаха.

Ангел Грънчаров: Кой се е самоубил? По-скоро Боко се самоуби, щото се показа, че и като опозиция не го бива в Парламента, не само като управляващ, т.е. доказа, че за нищо не го бива...

Алтернативно мислещ член на ДСБ: При Станишев имаше опасност да бъде спряна цялата разплащателна агенция за еврофондовете!!! Борисов я пусна. Ето един огромен плюс.

Ангел Грънчаров: Те при всеки друг щяха да ги пуснат тия фондове; но като знаят, че Боко е бивш бандит, явно пуснаха много по-малко фондове, отколкото щяха да пуснат, ако си бяхме избрали немутра за премиер...

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Това са парите, които държаха на изкуствено дишане цяла България в последните 4 години. Човек, парите са определени за 2005 г. Очевидно не знаеш какво говориш. Парите се определят за 7 годишен период.

Ангел Грънчаров: И това ли е "плюс", нищо свястно не направи, а държа страната само на "изкуствено дишане"?!

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Ми иначе щеше да умре. Лесно е да изкараш страна от криза когато всички около тебе не са в криза.

Ангел Грънчаров: А къде е растежа, защо Турция има растеж, а ние нямаме?

Алтернативно мислещ член на ДСБ: При това като искаш да говориш за програма. Програмата на СДС от 1997 г. кой я написа? Нямаме растеж защото не сме империя и нямаме образовани хора. Ние постоянно търсим с доста прилични заплати и никой не идва.

Ангел Грънчаров: Щом Боко смятате за "успешен", няма какво да говорим, просто е глупаво да говорим; щом не виждате, че Костов безкрайно превъзхожда Тиквоча като управник, няма смисъл да говорим изобщо...

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Ти пак не разбираш. Безсмислено е да сравняваш някой, за който са гласували 60 000 човека и някой, за който са гласували 1 200 000. Единият е реален политик, другият не е. Това е реалността. Това "Искам Костов на власт" звучи като "Хубаво е да няма наркомани!".

Ангел Грънчаров: У нас глупаците винаги са мнозинство, така че тия сметки друго говорят. Умни хора да гласувате за арогантен простак е тъпо, много тъпо, и вредно за страната, това е моята позиция. Костов всъщност е реалният политик, а Боко е едно менте, но ето, вие това пък не разбирате и заложихте на Тиквоча...

Алтернативно мислещ член на ДСБ: И? Какво следва? Нова партия или ГЕРБ?

Ангел Грънчаров: Нова партия не се прави току-така, пък и не е нужно, като си имаме дясна партия, и то автентична, ДСБ, аз няма да си плюя на принципите и Мутра няма да подкрепя дори даже да си видя червата разпилени на улицата...

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Ми не те карам. Ама просто се огледай. Това, което не разбираш, е как гласуват десните в България. Гледат срещу кой е БСП и гласуват за него.

Ангел Грънчаров: Жалко обаче, че умни хора като вас си правят толкова погрешни и така вредни за страната сметки като гласуват за менте като Тиквата. Който при това е в таен сговор с комунистите, щото сам представлява резервният отбор на все същата олигархия; но това ще го разберете когато вече е късно.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Щото БСП е по-дясна партия от ДСБ. Те сложиха плоския данък. Ами, виж сега, аз съм член на ДСБ. Не ме слагай в кюпа. Това, че съм в опозиция на ръководството не променя факта че съм ДСБ. От погледа на обикновения избирател

Ангел Грънчаров: А това, че ГЕРБ и БСП разиграват театър, че са опоненти, че са "алтернативи", е замислено тъкмо за да лапнат въдицата лапнишарани като вас, е, лапнали сте я...

Алтернативно мислещ член на ДСБ: ... Костов направи всичко възможно БСП да дойде на власт. Костов като беше премиер тия боклуци около него си правеха каквото си искат. Да почна ли да ти припомням? С повечето се познавам лично. Костов сложи Чомаков. И знаеш ли какво се получи? Уволни всички стари активисти на СДС. И сложи комунисти.

Ангел Грънчаров: Това са глупости, че Костов бил докарал БСП на власт, ченгесарски лъжи, Вие си изляхте "душата", туй, че гласувате за ГЕРБ ми е пределно ясно.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: И сега знаеш къде е. И Елена знаеш ли какво обясняваше? Вероятно не знаеш. Викаше: Много сбъркахме с Чомаков!

Ангел Грънчаров: Не ми се четат ченгесарски глупости, мерси, слушал съм ги, не е нужно да си изпеете урока...

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Изгони Гърневски щото беше силна фигура. И сложи Чомаков. Майора от ДС. После идваше тука да плаче на Гърневски. Оф! ОК.

Ангел Грънчаров: Ясно, разговора ми показа ситуацията, именно защо е толкова тежко положението: щот има наивници като вас, дето си правят дебелашки сметки без кръчмаря... И за собствения си криворазбран при това интерес са готови не само родината си да продадат, ами и собствената си майка.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Какъв интерес? Аз работя за компания в Лос Аджелис. Съвсем се отнесе!

Ангел Грънчаров: Нали ми каза, че ще гласуваш за Мутрата, щот данъка ти щял да бъде по-малък.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Не. Обясних ти защо хората около мене му теглиха майните на Костов. Защото за 4 години веднъж не взе позиция и не искаше Борисов да си ходи. Кой да дойде не е ясно. Ама карай...

Ангел Грънчаров: Страшни сме ний, българите, страшни! Акълец ни липсва, това ни е проблемът, големи дървени "философи" са всички, а най-елементарен акълец им липсва...

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Заради личното му его навремето Царя стана премиер. Той искаше да става Цар или в най-лошия случай Президент. Защото Костов не му даде на Царя да стане Президент. Той една година не можа да повярва, че няма да го преизберат. А Царя искаше да работи с Костов. Ама егото не му позволи. И ДПС го лапнаха. Дадоха му партия и го направиха Премиер. С Бойко стана същото. Докато основната теза в ДСБ е какви са лоши ГЕРБ тая партия няма бъдеще. И хората го показаха. На изборите се показа кой е прав, аз или ти. Това е.

Ангел Грънчаров: Не са Ви хептен ясни нещата в българската политика, щом си мислите, че Царя искал да работи с Костов; истината е, че Царя го домъкнаха от Мадрид ченгетата от ДС само и само да предотвратят нов 4-годишен мандат на Костов; само Царя можеше да спре Костов, затуй кукловодите го докараха и му дадоха властта; тия неща съм ги описал в своята книга СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ, четете, щото трябва много да се мисли преди да се изказват политически съждения, те не са по акъла на всеки. Дори и да е магистър по финанси или програмист.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Бях в централата на СДС на Раковска. Когато Царя дойде.

Ангел Грънчаров: Не е вярно, "народът" е курва, която се отдава на тоя, който я съблазни; изобщо нищо не са показали изборите, или показаха само курвинския характер на мнозинството от народа ни; не бива сериозен човек сам да се старае да придобива този курвински характер.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Единият от съдружниците ми е доктор. И беше от водещите НДСВ депутати.

Ангел Грънчаров: А българската политика от 12-13 години има изцяло курвински характер.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Да кажем, че знам нещата отвътре.

Ангел Грънчаров: И основните й играчи са все курви, с изключение на един: Костов.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Човек. Аз с тебе няма да споря. Ама Костов е мъртъв. Какво правим след това?

Ангел Грънчаров: Затова сега протестиращите по площадите реват тоя лозунг: "Бойко - курво, Бойко - курво!"

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Ако ще го чакаш да умре физически ще почакаш. Знаеш ли защо викат "Бойко - курво!"? А за Костов нищо?

Ангел Грънчаров: Някой те е излагал, Костов си е съвсем жив, при това има огромно превъзходство: не е курва като другите.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Защото за мъртвите или добро, или нищо! Да, гледам, че има огромно влияние в политиката. Всички се съобразяват с него.

Ангел Грънчаров: Да, има, тия, дето говорят истината в политика, те имат истинското влияние, това ще се оцени като му дойде времето, а такива като теб, ветропоказателите, за жалост, в това време ще нанесат безброй поразии на страната с глупавото си, с курвинското си поведение...

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Ела в неделя в София да им чуеш глупостите. И тогава говори.

Ангел Грънчаров: Щото подкрепяте курва като Борисов, който преди две години говореше, че без "Белене" сме били щели да измрем, а пък после, под натиска на американците, се вслуша в думите на Костов и се обърна на 180 градуса.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Грешиш. Никой не слуша Костов. Промени си мнението. След като му набиха канчето от Щатите.

Ангел Грънчаров: Не мога да дойда в София, не съм член на ДСБ, а такива като теб, дето обичат Мутрата, се се намъкнали да са членове на ДСБ.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Костов вече никой не го брои. Ми не го обичам. Аз искам БСП и ДПС далече от властта.

Ангел Грънчаров: Аз го броя, аз не съм "никой", познавам също така много такива като мен, хиляди сме. Без Костов ДСБ е мъртва.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Интересно за какъв кокал говориш след като съм в партия, в която съм заради ценности и идеята и която няма никакъв шанс да управлява. Виж, за това, че ако го сменят, ДСБ си заминава съм на 100% съгласен. А с него това е потенциала.

Ангел Грънчаров: Вместо БСП и ДПС на власт да е Боко е все едно да си мислиш, че си лягаш с девствено момиче, а тя да е първа курва!

Алтернативно мислещ член на ДСБ: 3%. Ми не. Аз предпочитам Бойко пред БСП и ДПС. Това си е мое мнение. И на още 1 200 000 човека.

Ангел Грънчаров: Бойко е същия баш като комунистите, дори е даже по-лош, щот е бандит, а в БСП има свестни хора.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Има свестни, да. Забелязваш ли, че всички личности в ДСБ се махат? Прошко. Гърневски.

Ангел Грънчаров: Казах, у нас глупаците винаги имат числено превъзходство, така че тия статистики имат съвсем различен смисъл в сравнение с този, за който си мислиш.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Кмета на Кюстендил. Е, все някой трябва да управлява. Ясно, разбирам. Не ме интересува кой управлява. Важното е, че Костов е голям. За разлика от твоите философии.

Ангел Грънчаров: Мале-мила, Гърневски и Прошко били "свестни"?! Гърневски го знам от 1990 г., думата "свестен" е доста неприлична дума за него...

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Мене ме интересува кой управлява. И мисля кой е по-добрия вариант за България и мен. А кой е ясно. Що като е Костов му се молеше да прави ДСБ в Пловдив? Що Костов се молеше на Гърневски да прави партията в Пловдив? Или за Костов е важно някой да свърши нещата?

Ангел Грънчаров: Гърневски се навря в ДСБ и я овладя по най-подъл начин доста време след като тя беше вече създадена в Пловдив. Явно тия неща си ги пропуснал. Както и да е. Принципно казано, между две лайна да избереш по-апетитното, прощавай, не е кой знае колко умен избор. Разговорът ни приключи, имам работа, пък съм и болен, застоях се прекалено пред компютъра.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: И какво значение че не е свестен? За мене е по-свестен от Чомаков. Ама Костов предпочете Чомаков.

Ангел Грънчаров: Да изяде човек "по-апетитното" лайно също не ми се види умен избор.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Еми стой си гладен. Явно дълго ще стоиш.

Ангел Грънчаров: Да бе, хубава "храна" са лайната, няма що! :-) Аз пък копрофаг не ща да ставам... Искаш ли, съгласен ли си да публикувам нашия спор в блога ми? Ако не щеш да сложа истинското ти име, мога да сложа само инициалите или да те превърна в анонимен?

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Не съм съгласен. Ще го направим някой ден по-добре. Тогава. Сега работя и пиша смахнато. Иначе нямам против публикациите.

Ангел Грънчаров: Аз ще превърна твоите реплики в кирилица, не се безпокой, нищо няма да променя, разговора си заслужава да се прочете от повече хора, особено преди конференцията на ДСБ.

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Искам да го видя преди това. Да съм сигурен, че съм правилно разбран. Защото аз съм член на ДСБ и това няма да се промени скоро. Именно щото не търся кокал. А съм там за идеи и ценности.

Ангел Грънчаров: Добре, няма проблеми, като направя текста, ще Ви го пратя да го видите, но ще можете да поправяте и допълвате само своите реплики, нали така? Така става, нали?

Алтернативно мислещ член на ДСБ: Разбира се.

Ангел Грънчаров: ОК

(ЗАБЕЛЕЖКА: Следва продължение на този разговор. Той продължава в още две части, в които се спори не по-малко разгорещено.)

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари:

А може би тъкмо ИДЕИ е твоето списание?!