четвъртък, 26 септември 2013 г.

Диалог, намекващ за действителния морален облик на български учители

Вчера, сякаш съм непослушен ученик, бях изгонен от страницата УЧИТЕЛИ на Фейсбук. Не ми бяха дадени никакви обяснения, просто щрак - и ме изгониха! Много "демократично" и "колегиално", няма що! Всичко стана след един разгорещен разговор, нещо като дискусия, началото на която вече публикувах ето тук: Начало на разговор за едно от най-коварните предписания на административно-директивната образователна система. Запазих копие от продължилия по-нататък разговор, щото в един момент някои от участниците в него почнаха да призовават към цензура, към триене на части от него, а пък някои по-старателни и нравоучителни г-да учители, вероятно поради срам, дори се самоподложиха на самоцензура! :-)

Както и да е, в този разговор излагацията е пълна, но пък точно затова той е ценен: за да можете да си дадете донякъде сметка за това какви нрави царят и в т.н. "учителско съсловие". Истината винаги е за предпочитане, колкото и да е горчива тя; предпочитам я пред сладичките и пред захаросаните илюзии и самозаблуди че сме едва ли не перфектни. Не, и учителите са българи, и този наш гибелен манталитет е доста разпространен и сред тях. Разбира се, сред тях има и стойностни хора. Нормално е. Но има и какви ли не, има и хора подли, мерзавци и т.н.; сами ще видите и ще се убедите, ако имате нерви да прочетете този разговор. Прочее, един любопитен детайл: инициаторът за моето изхвърляне от групата УЧИТЕЛИ, по една чиста случайност (!), нищо чудно да излезе, че е състудент на... моята администраторка, с която, както знаете, имам доста сложни отношения, стигнали даже до съда. Това е. Публикувам разговора, като участниците в него ще бъдат представени с инициали, понеже не съм искал съгласието им за тази публикация, а пък тези, от които поисках съгласие, разбира се, отказаха да го дадат. А иначе чудесен документ на времето е този разговор, затова си давам труда да го публикувам и съхраня. Такива шедьоври не бива да се погубват мърцина. Та животът е борба на старото с новото, е, аз продължавам да атакувам старото по всички линии. Ето, четете, наслаждавайте се:

D. S. каза: Всяко ново нещо би следвало да се проверява дълго време преди да се пусне в обща употреба. Какво е доказателството за обективността на вашите постижения и нововъведения?

Ангел Грънчаров каза: А какво доказателство изобщо може да има тук? Мнението на началството ли?

Аз, прочее, имам най-сигурно доказателство за ефикасността и полезността на моите иновации в преподаването, и това е: крайно отрицателното отношение към тях от страна на администраторите от различен ранг в образователната система. По-категорично и ясно доказателство от това аз лично не виждам...

D. S. каза: А методите, които използвате за доказване на това сред учащите какви са?

Ангел Грънчаров каза: Всичко за моите методи на преподаване и общуване с учениците съм описал в последната си книга, която носи заглавието НИЕ НЕ СМЕ ТУХЛИ В СТЕНАТА! (подзаглавие "Есета за освобождаващото образование"), трудно е да се обясни сега отново...

Моите наблюдения са, че отзивите на по-голямата част от учениците, които успеят да освободят съзнанието си от примката на всеобщия образователен канон-стереотип, са положителни, да не кажа възторжени... този е пътят...

N. B. каза: Г-н Грънчаров, не познавам работата ви, но не може да ви се отрече, че имате грандоманско самочувствие. Във всички общества и колективи, включително (или по-точно най-вече) тоталитарните, е имало и ще има талантливи и умни хора, които заслужават дълбок поклон и за които е по-важно да вършат любимата си работа и занимания, отколкото да водят безконечни войни с "вятърни мелници".

J. R. каза: Един приятел, талантлив поет и сатирик, преди време на едно събиране на компанията ни измисли една епиграмка: "За себе си той беше кратък: Аз! Аз! Аз!... И тъй нататък..."

D. S. каза: Не бихте ли споделили малка част от опита си тук? Много общо ми звучат тези твърдения. Трудно някой ще ги възприеме. Едва ли бихме ги разбрали само от прочита на книгата. Трябва да сме по-убедени за да ги отстояваме.

N. B. каза: Г-н Р., изказахте моите мисли по един великолепен начин, който може само добър филолог като вас.

D. S., мисля че едва ли твърденията на философа ще звучат по-малко общо в книгата му. На мен не са ми трудни за възприемане. Разбирам прекрасни какво иска да каже авторът им, но не ми харесват, защото са вятърничави и не са конкретни (както казахте общи). За мен лично не представляват интерес.

D. S. каза: На мен ми е интересно. Но защо не можах да си направя и един извод, който да ме насочи към приемане на неговите твърдения? Ако поддържането на разговора пречи, ще го прекратя. Философията не е в моите приоритети, но понякога присъствам на разговори в които имам само съмнения. Искам да ги изчистя.

N. B. каза: Не, не, не, Добринка, как ще ми пречи. Имате пълно право да пишете и да коментирате какво решите. Изказах само мнение. Извинявам се!

K. K. каза: Г-н Грънчаров, защо не си направите едно частно училище??? Ама и там ще ви искат одобряване от МОН. По-добре си карайте така... Пишете книги, събаряйте тухлите..., пък все някой някога ще забележи философския ви замисъл. Щом доказателство за ефективност е всякакво отрицание.... абе, мн. сложно стана май... Питам Ви: освен философия, нещо друго четете ли? Няма ли група на философите, та там да пропагандирате закона за отрицание на отрицанието - на нас почна да ни омръзва вече.

K. K. каза: Какво правите, бе хора?! Даниела има нужда от разпределение, не от 1001 коментара!!

D. S. каза: Опитвам се да се убедя, че помоща на Грънчаров няма да й донесе негативното отношение на много хора. Сигурно няма опит в преподаването на философия. Ако няма и стаж, направо е загубена.

B. G. каза: точно затова предложих помощ с каквото мога.

Е. А. каза: Не е ли по-добре Даниела да седне и си го направи. Ще стане по-добро, защото ще го съобрази с възможностите на своите ученици.

B. G. каза: Определено е така, но понякога човек има нужда просто от сламка, за която да се хване... а разпределението трябва да се съобрази не само с възможностите на учениците, но и с избрания учебник, с броя часове на срок (може да са два, но може и да е един)...

Е. А. каза: Гугъл ще и даде сламка.

D. K. каза: Сега отварям фейса и съм учудена,колко много коментари съм предизвикала!!! Само искам да благодаря на тези колеги, които са ми изпратили материали. Ако някой има нужда от нещо и мога да помогна ще се радвам, да съм полезна! Благодаря!

Ангел Грънчаров каза: :-) На всички задявки ще отговоря само с ето това: :-) сиреч, ще се усмихна леко... Бъдете все така всеотдайни в..., дами и господа учители! :-) Радващи са реакциите, които срещам, това е добър знак...

J. R. каза: Естествено.

K. K. каза: Учителите са всеотдайни, философите има какво да научат от тях...

Ангел Грънчаров каза: Г-жо Караиванова, преди да е имало учители по каквото и да било, е имало вече философи... това би следвало нещо да Ви говори, ама едва ли... първите учители в духовната история на човечеството са били философите... преди да е имало каквато и да било наука, е имало философия...

J. R. каза: Кога това?

Ангел Грънчаров каза: На мен ли говорите, г-н Р.?

K. K. каза: Сигурно на Вас, но не ни разказвайте за философите. Ние сме обикновени, но НОРМАЛНИ учители, дето сме се появили след философите. Ще направим група "философи" и там ще се чувствате по-добре... по-духовна ще е групата, а и коментарите ще са от времето преди науката.

Последно въпросче: философията наука ли е???

J. R. каза: Един от любимите ми поети е Стивън Крейн. Някъде през последното двайсетилетие на ХІХ, в силния си период, е публикувал доста стихотворения и миниатюри в бял стих. Ето една от тях:

Човекът се изправил срещу Вселената
и горделиво заявил:
- Госпожо, Аз съществувам!
- Великолепно! – отвърнала му тя. – Това обаче
не поражда у мен чувство за съжаление...

Ангел Грънчаров каза: Вие ме пъдите оттук, така ли да Ви разбирам, г-жо К.? Много сте любезна нещо, защо така? Да мразите философите означава едно: че мразите мислещите хора, това не е добър признак за самооценката Ви...

Е. А. каза: Ехооооо... Овладейте се, учители!

Ангел Грънчаров каза: Не, г-жо К., философията не е наука, философията е... философия. Въпросът "Философията наука ли е?" е родствен на въпроса "Литературата наука ли е?", или "Изобразителното изкуство наука ли е?"

K. K. каза: Никой отникъде не ви пъди (пак някакви фобии...)! Тъй като липсва рационална аргументация в излиянията Ви, а пък тя е присъща на философията - не виждам смисъл да коментирам повече постовете Ви. И да добавя - УЧИТЕЛИТЕ СА СЕ ОВЛАДЕЛИ. ТЕЗИ, КОИТО НЕ ХАРЕСВАТ УЧИТЕЛСТВАНЕТО ИЗПАДАТ В КРАЙНИ СЪСТОЯНИЯ!!!

J. R. каза: Буквалният превод на български от гръцки е "филео" и "софос" означава "любомъдрие". Иначе казано любов към мъдростта. Самите понятия категорично изключват всякакво дребночовечие, "сиреч", заядливост, самомнение, мания за единственост, дребнавост, мизантропия... името им е легион, и всичките те нямат нищо общо с "любомъдрието". Напротив.

D. K. каза: И все пак учителите може да не са философи, но задължително ли е? Мисля че философията, не е най-интересният и полезен предмет, макар и възникнала още от древността.

Ангел Грънчаров каза: Г-н Р. е напълно прав... философията наистина е любов към мъдростта (думата "любомъдрие" звучи изкуствено и неблагозвучно), но тя е и любов към истината. А и още в древността философите са били недолюбвани най-вече от филолозите... както констатираме и тук, г-н Р. питае най-силни чувства към мен поради едно мое есе, в което доказах, че учители и ученици не могат да бъдат приятели; заради което той, предполагам, ще ме мрази вечно. :-)

Г-жо K., страдате от предразсъдък спрямо философията; тя по начало е най-интересният и полезен предмет, и това е по всеобщото мнение, понеже поставя най-важните въпроси, които не могат да оставят безразличен нито един човек...

J. R. каза: Не се самоласкайте. Не сте в състояние да ме засегнете.

Ангел Грънчаров каза: Е, радвам се, това е чудесно, г-н Р.!

D. K. каза: Въобще не страдам от предразсъдъци, просто не я намирам за толкова интересна.

Ангел Грънчаров каза: Проблемът си е Ваш. Пък и е много важно какви впечатления имате от часовете навремето по философия, когато сте била ученичка или студентка. Рядкост са добрите философи, така че Ви разбирам напълно...

J. R. каза: А иначе любомъдрие си е чисто българсо определение. Както и любословието (филологията). А дали се радвате, или не... ми е безразлично.

Ангел Грънчаров каза: Именно това е радващото, че Ви е безразлично! :-) Вие и с учениците си ли сте така любезен?

J. R. каза: Последното нещо, което евентуално, в бъдеще неопределимо, може да повлияе на взаимното приятелско отношение между мен и моите възпитаници (от всичките ми випуски), са нечии нищоказвания, претенциозно наричани "есе". С цялата си добронамереност към всичко човешко обаче Ви предупреждавам още веднъж, че ако на 18 юли 2013 г. съм подминал само с няколко коментара напълно некоректните Ви опити да си набавяте евтин допинг да егото, не само включвайки името ми във Вашите писания, открадвайки фотос на човек, когото не познавате, а и позволявайки си да правите квалификации, в бъдеще по никакъв начин няма да Ви го позволя. Пишейки това, ще си го копирам, защото отдавна съм се убедил в склонността Ви да изкривявате както Ви е угодно думите на когото и да е.

Всъщност, пропуснах да напиша, че предупреждението е последно.

Ангел Грънчаров каза: "... склонността Ви да изкривявате както Ви е угодно думите на когото и да е." Г-не, ние с Вас не се познаваме, тъй че изобщо не сте наясно с моите склонности. :-)

K. K. каза: Колежката D. K. (преподаваща също като мен философски предмети) попита във Фейсбук нещо, по повод на което възникна разговор по важна тема; ето какво си казахме до този момент, защото за мен лично продължението на разговора крие крайно любопитни изненади: поредно доказателство за изкривяване на думи от въпросната личност - ФИЛОСОФЪТ... жалка история!

Склонностите са вече ясни на всички в групата. Админите явно са в близки отношения с този господин и все още го търпят. Грозна гледка!

Ангел Грънчаров каза: Да се разговаря и дискутира, г-жо Караиванова, изобщо не е "жалка история". Жалкото е, че подобни изказвания си позволява персона като Вас, която, доколкото ми е известно, е учителка... Апропо, не разбрах кое е толкова "грозна гледка" според Вас? :-)

J. R. каза: Да, вярно е, не се познаваме, и аз не съм си позволил да Ви оприличавам на каквото и да било. За разлика от Вас. И тъй като не се познаваме, няколко постинга по-горе Ви написах за пореден път, но и наистина за последен, категоричната си позиция спрямо опитите Ви, в които сте замесили и моята личност. Кое от написаното от мен, че не желая по никакъв начин да намесвате личността ми в писаниците си не Ви стана ясно, че продължавате?

K. K. каза: На всички е известно!!! Защото съм учител, а не философ - затова съм в тази група! Разговорите се водят в диалогична форма. Вие можете само в монолог, говорете си, вече не ми пречите. Ясно ми е, че проблемът Ви е сериозен. Стоя винаги зад думите си, защото не копирам изказвания на колеги!!!

Ангел Грънчаров каза: Както и да е. Нещо мъчи явно някои хора, нищо, човешко е. Нека да си излеят душата. Хора сме, ще ги разберем...

J. R. каза: Кои "вие"? Аз лично написах нещо лично на Вас, спазвайки напълно учтивата форма. Да не би Вие, непознати господине, да възприемате себе си в множествено число? Наистина се надявам да не е така и просто под влияние на някаква Ваша емоция сте объркали първоличната форма. Защото ако не е така...

Ангел Грънчаров каза: Говоря по принцип. Що се горещите толкоз? Въздържайте си емоциите де, зрял човек сте! Аз съм философ, постоянно говоря и пиша по принцип, пък Вие се връзвате, приемате всичко прекалено лично. Наричате невъзпитано статиите и есетата ми "писаници" и прочие. Не бива така. Нека да се уважаваме все пак...

Е. А. каза: Колеги, струва ми се, че всички се превръщате в "дървени" философи. Би било добре да спрете този заядлив и безполезен спор.

Ангел Грънчаров каза: Аз бих го напила по-скоро дървени "философи", кавичките ги слагам на друго място! :-) Права сте иначе...

J. R. каза: За никакви емоции не става въпрос. И ако трябва да коментираме нещо за възпитание, Вие сте последният човек, който трябва да се произнася за това. И в никакъв случай не се "горещя". Напротив, съвсем хладнокръвно Ви обръщам внимание, че преминавате всички граници на компромиса.

Ангел Грънчаров каза: Аз, г-н Р., съм преподавател и по етика, тия неща са възпитанието са, така да се каже, от моя ресор, тъй че аз, по-скоро, съм първият, който трябва да бъде питан когато стане дума за тях! :-)

Нещо не мога да разбера защо моя милост е станала нещо като трън в очите Ви. Представяте ме тук като "безкрайно лош и пропаднал човек", това не ми харесва, любезни господине! Съобразявайте се с това, че разговаряте тук с един български учител...

Имам чувството, че някаква ревност или завист се е появила у Вас към мен. Това, че съм автор на двайсетина издадени книги не е основание да ме мразите по такъв нескриван начин...

Е. А. каза: Грънчаров, мисля че е време да спреш. Истинските философи знаят мярката. Сам се поставяш в това положение. Има една приказка "котка по гръб на пада". Изпадаш в това състояние. Дай право и на другите да знаят и умеят.

J. R. каза: Ето и пример, който могат да прочетат всички, подкрепящ впечатлението ми за склонността Ви да изкривявавате думите както Ви е угодно. Ако някъде в някой мой постинг можете да посочите, че аз съм Ви представил като "безкрайно лош и пропаднал човек", ще Ви поднеса публичните си извинения. Ако не можете да го направите, тоест ако не можете да ме цитирате, защото току-що ми отправихте необосновано с нищо обвинение, че дори ме и цитирахте как съм Ви представил... Наистина е редно да се замислите за границите на компромиса.

Ангел Грънчаров каза: Сам си прочетете писанията по май адрес и с ръка на сърцето се опитайте да почувствате каква емоция те към мен изразяват. Така възпитаните хора не се отзовават за друга личност, колкото и тя да им е неприятна. Просто говоря пак по принцип. Така е грозно да се отнасяш към един човек, все пак другият човек има достойнство...

J. R. каза: Не, аз категорично настоявам да ми посочите това, което цитирахте преди малко. Посочете ми кога и къде съм ви нарекъл или определил като "безкрайно лош и пропаднал човек"!!!

Ангел Грънчаров каза: Говоря за подтекста, господин филоложе, за подтекста... тия неща се чувстват, силна неприязън излъчват думите Ви към мен, чудна работа, аз такова отношение към себе си отдавна не бях срещал...

Г-жо Ангелова, няма проблеми, просто разговаряме... не се притеснявайте, нищо особено не се е случило, все пак отчетете това, че живеем в България :-)

J. R. каза: За никакъв подтекст не иде реч. Сега аз ще Ви цитирам: "Представяте ме тук като "безкрайно лош и пропаднал човек", това не ми харесва, любезни господине". Както и да извъртате, става въпрос за преиначаване. Никакъв подтекст не е това, а явно изкривяване. И явна лъжа.

Ангел Грънчаров каза: Ако някой преиначава, това сте Вие. Опитайте се да потиснете малко неприязънта си към мен, успокойте се, щото се увличате. Знам, не Ви харесвам, дразни Ви с нещо моята личност, но това си е Ваш проблем, моля, не занимавайте с капризите си другите хора, щото това е публично пространство и човек би следвало да носи пълна отговорност за квалификациите, които си позволява... ето, преди малко си позволихте да ме обвините в лъжа; аз, господине, не лъжа и ненавиждам и лъжците, и клеветниците...

S. G. каза: Защо мислите, че някой ви мрази, г-н Грънчаров? Несигурност ли някаква усещам? Който може си го може... Вие го можете, оценен сте от почитатели и ерудити в областта си. Няма защо да се увличаме в спорове и налагане на мнение. Понеже, доколкото знам, философията е майка на всички науки (нали не греша!) - преди мноооого години, когато сегашните научни дисциплини не са били диференцирани като отделни, учените-мислители са били наричани философи, та в тази връзка - един философ би трябвало да знае всичко... Това му дава възможност да има мнение по всички повдигнати въпроси, но... възможност, не и право да го налага, ако някой не му го иска. И понеже аз не съм философ и не мога да споря с вас, няма и да се подведа да споря, но съм обикновен човек - само ще кажа, че е разговора стана мааалко досаден. Това, последното да не се чете в прав текст, а като обикновена човешка молба да сменим темата философия - например с математика....

Ангел Грънчаров каза: Не малко, а доста досаден стана разговора , но аз съм толерантен човек (такива подобава да сме философите) и ето, изслушвам най-почтително какво иска да ми каже г-н Р. Личи си, че нещо го мъчи, е, аз го изслушвам, както виждате, и го подпитвам. Разговаряме си, няма лошо да се разговаря. Аз съм изкушен и в психологията, та затова обичам да изслушвам всичко. Щом нещо мъчи душата на човека, нека да си го каже свободно, в това лошо няма. Човеци сме преди всичко, нали така? Ний, философите, по начало сме длъжни да обръщаме внимание на всички човешки страсти и неволи...

J. R. каза: Господин Грънчаров, настоявам да ми посочите къде съм написал, че Вие сте "безкрайно лош и пропаднал човек". Това е единственото, за което настоявам. Всякакви увъртания от ваша страна са безпредметни.

Ангел Грънчаров каза: Г-н Р., прочетете си всички свои подхвърляния и подмятания по мой адрес и се запитайте какво внушение с тях сте целял да създадете у публиката. С ръка на сърцето направете това и сам ще си отговорите на това, което тук така патетично и театрално мен питате...

J. R. каза: И тъй като не Ви говоря, а Ви пиша, не желая да ме "изслушвате", а настоявам писмено да ми отговорите. Къде конкретно съм Ви нарекъл "безкрайно лош и пропаднал човек"? Посочете ми къде съм го написал.

Ангел Грънчаров каза: Вие четете ли какво Ви написах? Колко пъти трябва да Ви го напиша за да направите някакъв опит да вникнете?

J. R. каза: И за да опровергаете "патетиката" ми - посочете къде съм написал думите "безкрайно лош и пропаднал човек" по Ваш адрес.

Ангел Грънчаров каза: Излишно е да повтаряте едно и също. Това ми понамирисва на досаден педантизъм... Г-н Р., защо имам усещането (дано се лъжа), че ако бях на една ръка разстояние от Вас в ето този момент, без да се замислите щяхте да ми зашлевите един шамар? Такова чувство имам, такова нещо внушавате ето сега у мен. Измамно ли е то или е съвсем основателно? Позволявате ли ми да запитам поне това?

S. G. каза: А пък аз си мислех, че само на жената не може да й се затвор устата... спрете се колеги-мъже - стиснете си ръцете - извинете се кой на когото трябва и спрете!!!

J. R. каза: Със сигурност сте права г-жо Георгиева. Но аз не понасям клевети по мой адрес.

Ангел Грънчаров каза: Разумеется, г-н Русев, не сте го написал дума по дума, но отдавна се опитвате да създавате едно такова внушение по мой адрес. Прочетете си злобничките реплики и подмятания по-горе. Откакто написах онова есе по въпроса може ли учители и ученици да бъдат приятели, Вие, признайте си, ми имате зъб, и се чудите как да ме "захапете". Ето, и тази вечер показахте тоя свой хъс. Не бива така. Аз поставих в онова есе принципен и важен въпрос, а Вие ми се обидихте... и се чудите как да ми отмъстите...

J. R. каза: Вие го цитирахте "дума по дума". А това е клевета и нищо повече.

S. G. каза: И сте абсолютно прав! Но тук стана някаква игра на думи и никой от вас не иска да отстъпи. На ваше място бих отстъпила първа, но... така бих направила аз...

Ангел Грънчаров каза: Уж сте филолог, а пък се преструвате, че не разбирате. :-) Като съм сложил кавички това не значи, че е цитат. Да си имаме уважението, но кавичките понякога означават нещо съвсем друго... :-) Сега успокоихте ли се? Щот на мен ми се приспа вече! :-)

Е. А. каза: Момчета, този дебат е изнесен в социалната мрежа извън групата. Пожелавам ви лека нощ. И утре е ден.

J. R. каза: Да, точно защото съм филолог, и зная значението на думите, настоявам да ми посочите къде съм Ви представил така, както Вие ме наклеветихте. И не ми обяснявайте какво означават кавичките. Важното е какво е вписано между тях. Кой е адресантът и кой е адресатът на вписаното между кавичките.

Ангел Грънчаров каза: Е, това вече Вашето е чисто и просто инат... вече се излагате, срамота!

J. R. каза: Зная, уважаема Е. Около 2900 потенциални читатели има в нашата група. И се надявам да има повече четящи. Не ми е приятно, но понякога се налага да откликнеш по-категорично на клеветничеството.

Ангел Грънчаров каза: Мерете си приказките по мой адрес, г-не... думата "клеветничество" по мой адрес означава, че Вие без основание се опитвате да ме наречете "клеветник", а такава приказка по мой адрес не ми е безразлична...

J. R. каза: Кое се нарича инат? Че настоявам да си признаете клеветата по мой адрес?

S. G. каза: Е. ви написа, че вече спорите извън групата и не 2900, а всеки от Фейсбук чете и може да коментира...

J. R. каза: Аз съм в групата. Къде е в момента г-н Грънчаров, не мога да знам. Аз кореспондирам с него. Ако той нарушава конфиденциалността на затворената ни група, това не е моя отговорност.

Ангел Грънчаров каза: Ново подхвърляне по мой адрес от толкова "благочинния" г-н Русев! :-)

J. R. каза: В "подхвърлянето" си отговорих на S. G., но... Както и да е.

Ангел Грънчаров каза: Тъй, тъй, аз отивам да спя. Ще се надявам да поразмислите, да осъзнаете какво си позволихте да направите, и в резултат очаквам да оттеглите с подобаващите извинения тежките и крайно обидни квалификации и обвинения по мой адрес...

J. R. каза: И аз се надявам да престанете да клеветите. Дано...

Ангел Грънчаров каза: Помислете поне малко: неоснователното обвинение в клевета само по себе си е клевета, тъй че сам си правете извод кой в случая е клеветник и кой е потърпевшият...

J. R. каза: Когато ми посочите къде конкретно писмено съм ви определил като "безкрайно лош и пропаднал човек", ще помисля върху съвета Ви. Толкова. Ако не можете - всякакви други увъртания са напълни излишни.

Ангел Грънчаров каза: Достатъчно пъти повторихте едно и също нещо. Нещо ново не можете ли да кажете?

J. R. каза: Ако измислите някоя нова клевета по мой адрес, може би ще я повторя.

Ангел Грънчаров каза: Значи Вие оттук-нататък ще станете мой спътник, който постоянно ще дебне какво съм написал, за да открие "компромати"! :-) Не си струва, драги г-н Р., знам, че това Ви е нещо като професионален недъг, да тълкувате какво били казали другите, а истинското е нещо съвсем друго и различно: да имате свои собствени, при това творчески мисли и постижения. На това наблегнете - и няма да съжалявате. Оставете това какво били казали другите, Вие измислете нещо оригинално... Лека нощ!

J. R. каза: Дъщеря ми е студентка в Пловдив и поне 3-4 пъти в месеца ходя до този град. Хайде някой път да се видим и да ми поправитие кривиците. Ще пием по кафе или чай, ще ми покажете къде греша...

Ангел Грънчаров каза: Г-н Р., има нещо, което ний, учителите, трябва не само да знаем, но и да приемаме като нещо най-свято: хората, човеците са различни - и слава Богу, че е така! Не е трагедия че този или онзи там мисли различно, не като мен, напротив, това е чудесно: важното е, че мисли! Аз съм философ и през целия си живот съм спазвал тази максима: да уважавам суверенното право на всеки човек да бъде различен, сиреч, да бъде личност. Нещо повече ний, учителите, следва да насърчаваме другите да държат на себе си, да отстояват различията си, да не се плашат, че са различни.

Тъй че аз никакви и ничии "кривици" нямам намерение да изправям, изобщо не схващам като трагедия това, че Вие имате някакви си там своеобразни черти на характера, че мислите не като мен и прочие; това си е Ваше право. Това е толкова естествено! Също така обаче не ща да ми се месите и в моя живот, в моите разбирания, да ми налагате какво да мисля, какво да правя и пр. Тия неща, които казвам, са базисни моменти на човешката идея за свобода, от която пък произтича понятието за човешко достойнство. Аз съм описал и представил разбиранията си по тия въпроси в своите книги и в своите учебни помагала по философия, и от години ги спазвам в реалната си учителска практика. Е, за това нещо не съм бил адмириран от администраторите, които само дебнат някой да не направи нещо, което е различно, което е необичайно, личностно проявено, което изменя на калъпа, на "общодопустимото", на "правилното", на "разрешеното".

Разбира се, нашето общество е нездраво, хората с разбирания, родствени на моето, първо, у нас не сме много, второ, всекидневно биваме посрещани враждебно, биваме подлагани на оплюване, на злобни подмятания, пишат по наш повод доноси и чевръсто ги носят "там, където трябва" и пр. Господстващият манталитет у нас, за жалост, е този: да се подмазваш на началството, да кротуваш, да мълчиш и всичко онова, което е "ръбато", което не се вмества в представите ти, което има дързостта да държи на различията си и на личността си, да бъде мачкано, тормозено, оплювано и прочие. Вие сте зрял човек и няма начин да не сте забелязал тия общобългарски масови склонности: у нас все още най-ненавистното нещо е тъкмо личността, която държи на себе си и не допуска да бъде обезличавана; личността, която се бори неуморно срещу нивелиращите тенденции на социума, на комуната.

Всеки от нас така или иначе заема своето място в в тази тиха и подмолна битка и война срещу личността и личностното достойнство; някои не мирясват докато не донесат и не хвърлят и те своя сноп съчки под кладата, на която се пържат личностите у нас, а пък има и такива, които хем също са пържени там, на кладата, хем биват мачкани и тормозени, хем обаче не се оставят и се съпротивляват. Така стават тия неща у Нашенско.

Тъй че бъдете си жив и здрав, и то какъвто сте, само дето Ви призовавам към по-голямо уважение към другоячемислещите, което е пръв постулат, аксиома и нравствена максима за ония, които са учители, възпитатели на младежта. Толкоз. Аз съм диалогичен човек, отворен съм за дискусии, моля, посещавайте блога ми, всеки ден пиша там по най-острите проблеми на съвременността, предимно нравствени и такива, свързани с образованието, ще ми е приятно да разговаряме.

А че спорим - има ли изобщо нещо по-хубаво от това?! Та ако нямахме различия, ако мислехме еднакво, тогава щеше ли изобщо да има смисъл да разговаряме?! Та нали тогава щеше да настъпи най-страшната и убийствена скука? Благословени да са различията, благословени да са личностите, този е верният път, това е вярното гледище!

М. Т.-С. каза: 120 коментара под молба за разпрезделение за 10 клас. Страхотно и ползотворно! И отново всичко завихрено около всичкознаещият и милозлив философ, борецът за правда и свобода, самият той - Ангел Грънчаров! Тук следват бурни овации и тих кикот, тих, за да не го чуе г-н Грънчаров, да не се почувства засегнат и онеправдан - за кой ли път.

Ангел Грънчаров каза: Ето, г-жа С., жива и здрава да ни е, така красноречиво илюстрира това, за което писах по-горе, че по-подходяща илюстрация за верността на думите ми едва ли може да се намери! :-) Не се обаче радвам, че съм прав, напротив, ще ми се в един момент да бъда изненадан и да се окаже, че не съм прав, сиреч, че хората около нас са се променили към по-добро. Дали изобщо ще доживея този ден?

М. Т.-С. каза: Не. Че кой сте Вие, многоуважаеми, че да определяте доброто и злото?!

P. P. каза: И в крайна сметка някой помогна ли на колежката, която помоли за помощ? Ако не е, пишете ми на лични!

S. G. каза: Видях, че Б. Г. е предложила да си пишат на лични и вероятно е помогнала. Д. също пише, учудена каква дискусия е предизвикала и благодарност, че толкова много колеги са и помогнали. Проблемът сигурно е решен...

Ангел Грънчаров каза: Подобни дискусии обаче въпреки всичко не са излишни, те носят в себе си дълбок нравствен и очистващ смисъл. Така мисля аз де, но то не е задължително да се споделя от всички...

B. G. каза: Предлагам Даниела да изтрие молбата си - просто е безсмислено да стои... и да си чешем езиците под нещо толкова простичко... молба за помощ... А колкото до философията - да, тя е МНОГО интересна, стига да е поднесена така, че да запали сърчицата на децата... Преподавам с удоволствите философския цикъл предмети от години... и на децата им е интересно в часовете ми. Всяка година поне един ученик отива да учи психология или философия и това ми е наградата... Толкова от мене. Хубав ден желая на всички. И СМИРЕНИЕ... СТИГА толкова ЕГО!!! И още веднъж моля Д. да изтрие написаното... Така ще се поизчисти и стената на групата от излишни коментари..

J. R. каза: Подкрепям Ви, г-жо Георгиева. И аз ще изтрия коментарите си.

Ангел Грънчаров каза: Г-н R. явно вече го е срам от това, което снощи си позволи да напише тук. Бравос, отбелязва напредък! Г-н R., какво ще кажете да публикувам нашия многопоучителен разговор в блога ми? Аз, разбира се, запазих копие от него, смятам, че не възразявате, но все пак Ви питам, това, дето си поприказвахме, има доста интересен нравствен смисъл, та затуй предлагам да го публикувам в блога, какво ще кажете?

J. R. каза: Аз лично не Ви разрешавам да намесвате името ми в каквито и да било блогове, сайтове и т.н, нито в оново, което пишете, по никакъв повод, извън затворената страница във фейсбук, на групата Учители. Колкото до запазени копия, не само Вие имате такива.

Ангел Грънчаров каза: Не можете да ми забраните да публикувам диалог, в който аз самият съм един от главните участници. Това, че Вие сте участвал в същия диалог, Ви прави нещо като "съавтор", но това обаче не значи, че имате пълните авторски права върху диалога. Всички участници в диалога имат равни права и никой не може да отнема чуждите права, претендирайки за абсолютни свои такива...

J. R. каза: Отново и за последно Ви предупреждавам, че не Ви разрешавам да използвате името ми извън страниците на затворената ни група.

Ангел Грънчаров каза: Две неща искам да кажа и ще завърша по тази тема. Първото: призивите към триене на изказвания, обсъждания и дискусии са призиви към цензура, те противоречат на едно свещено човешко право, правото на свободно изразяване. Ако такива призиви са отправени от хора, претендиращи че имат някакво отношение към философията, това е нещо като природна аномалия, щото философията и философите са най-свободолюбивото нещо на този свят. Второ: ще публикувам цялата тази дискусия в блога си, щото в моя блог свободата на словото се цени и уважава. Тия, които се срамуват от своите мнения в дискусията, да ми съобщят това, та да заменя имената им с псевдоними. Г-н Р., Вас, примерно, ще Ви заменя с псевдонима "Изтъкнат Филолог". Или някой друг. Можете да го предложите сам...

Е. А. каза: Грънчаров, въпреки че живеем в България, твоето поведение преминава всякаква граница. Хайде спри и не възобновявай повече този глупав диалог. Всички разбрахме, че си главен герой. Достатъчно е. И пак ви напомням, че това се чете и извън страницата на групата. Админи, вие спите ли!? Трябвя ли да ни чуе целият Фейсбук? Колко минуси трябва да има още върху името ни!?

D. N. каза: Я, вижте това.

Ангел Грънчаров каза: Г-жо А., бихте ли била така добра да поясните какви граници е минало моето поведение, че това изобщо не става ясно от изказването Ви? И какво му е "глупавото" на диалога при положение, че той показва именно действителния морален облик на български учители?

ДОТУК. СЛЕДВА ИЗГОНВАНЕТО МИ ОТ ГРУПАТА...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари:

А може би тъкмо ИДЕИ е твоето списание?!