неделя, 9 декември 2012 г.

Отново за възможно най-ясното определяне на същината на дясното и на лявото в политиката

На страницата на г-н Кирил Кирилов във Фейсбук чета интересен коментар, по който е започнала дискусия, в който рекох да се намеся; ето най-важното от дискусията наред с въпросния коментар:

Вчера Ivan Kostov е казал следното: "Дясното поставя акцент върху ценността на собствеността и сигурността. Лявото поставя акцент върху солидарността и справедливостта". Това изказване не ми дава основание да вярвам, че Иван Костов напълно разбира разликите между дясното и лявото политическо мислене.

Дясното винаги е защитавало частната собственост, предприемчивостта, личната и икономическата свобода (частната собственост не може да съществува ако човек не е свободен). Дясното вярва в силата на правото основано на морални ценности. Лявото разчита на насилствената, принудителна солидарност и колективизация за сметка на личната и икономическата свобода.

Дясното се стреми към равенство на възможностите, лявото към равенство на доходите. Десните никога не са отричали солидарността, но вярват, че тя може да бъде ефективна само когато е напълно доброволна. Насилствената, принудителна солидарност е контрапродуктивна. Дясното вярва в силата на правото и следователно, подчинява политическите си категории на моралните правила. Лявото вярва в правото на силата и следователно, подчинява своите морални възгледи на политическите си инстинкти. Нека поясним: “сила на правото” не означава “сила на закона”.

Съществуват някои естествени и неотменими човешки права, докато законите са човешко творение. Ако са съобразени с тези права, те се вписват в моралните граници на нашето поведение. Вярата, че закона може да бъде всякакъв и всичко може да се регулира със закон е чисто левичарско убеждение. Това е правото на силата.

Bulgaria Sega: Когато "дясното" и "лявото" са купени от едрия банков и корпоративен капитал, горните идеологии се обезсмислят, защото в този случай се защитават интересите на 1% от населението...

Georgi Stankov: Анализът на г-н Кирилов е далеч по-точен от този на Костов. Последният, бидейки разкрачен между десните си слова е подмолното съдружие с левите милионери е казал някакви безсмислици.

Минко Танев: Това беше само една реплика, в случая извадена от контекста на целия разговор, а и той изрично отбеляза, че подобно определение и разграничение е изключително условно и общо. Не мисля, че изводи, базирани точно на тази реплика ще са точни.

Кирил Кирилов: Едрия банков и корпоративен капитал съществуват само заради нарушената конкуренция в следствие на държавните свръхрегулации и на лобизма.

Rumen Staykow: Тези ваши "анализи" за безсмислени. Костов каза че дясното и лявото имат различен код и това е достатъчно.

Ангел Грънчаров: Колкото по-кратки дефиниции за ляво и дясно се опитваме да правим, толкова те са по-рисковани. Това се е случило с определението на Костов. Признавам, че е неудачно, което съвсем не значи, че Костов не знае що е дясно и що е ляво. При това наистина когато едни такива думи се откъснат от контекста на цялото, тогава може да звучат съвсем иначе. Иначе написаното от г-н Кирилов е съвсем вярно, което обаче не значи, че г-н Кирилов е по-автентично десен човек от г-н Костов :-)

Dobri Bozhilov: Костов днес е много по-десен, отколкото беше преди. Не знам дали си е променил мнението за плоския данък, което парадоксално за мен, беше против този данък. Но Костов все пак доста е одеснял. Освен това въпросът с Костов днес е друг. Той все пак е доста умен човек и знае що върши. Това е реалният избор днес, в условия на ограничени възможности. Без Костов ще остане властта на глупостта.

Ангел Грънчаров: Същевременно забелязвам, че боковисти като г-н Георги Станков явно имат бойна задача да хулят Костов където сварят, където седнат и където станат; което и показва къде ги стиска чепика... Костов е кошмарът на комунисто-ченгесарската ни олигархия, която в лицето на ГЕРБ и БСП си има двете еднакво услужливи политически слугини...

Кирил Кирилов: Силно се надявам това да е просто една не напълно обмислена реплика. В края на краищата всичко ще стане напълно ясно когато ДСБ публикуват предизборната си програма за управление.

Elena Spasova: Кирилов Чърчил е казал че: "Вроденият порок на капитализма (дясното) е неравномерното разпределение на благата, а вроденото достойнство на социализма (лявото) е равномерното разпределение на нищетата." Едва ли с това може да се изчерпи дефиницията, но е много точна сентенция. Подобна направи и Костов вчера и аз не виждам защо трябва да се разводнява.

Ангел Грънчаров: ДСБ и сега има чудесна програма, която може да се изчете на сайта им. Аз ги подкрепям точно затова: защото програмата им е дясна, свястна и не пишат празни лъжливи фрази, както това правят другите партии, особено маскарите и далавераджиите от ГЕРБ...

Georgi Stankov: При анализа за Костов, какво всъщност е той, ВИНАГИ трябва да се изхожда от СУБЕКТИТЕ при приватизацията, които той избра. Това е с десетилетно негативно влияние върху развитието на България. Огледайте се КОИ са ТЕ, мислете, анализирайте и тогава говорете. Думите отлитат, стореното тежи като воденичен камък.

Ангел Грънчаров: Хайде, г-н Станков пак пусна грамофонната плоча, направена в лабораториите на КГБ-ДС, доказвайки всеизвестната теза, че боковистите са си най-обикновени тъпи милиционери...

Georgi Stankov: Грънчаров, на един философ не отива такъв селски език...

Венко Венков: Г-н Кирил Кирилов като че ли не е обърнал достатъчно внимание на влиянието, което оказва повтарящото се на два пъти словосъчетание "поставя акцент" върху смисъла на краткия цитат от Костов.

Ангел Грънчаров: Комуно-мутрите явно никога няма да простят на Костов това, че не допусна да окрадат и това, което още не бяха окрали. Този е корена на невероятната ненавист на милиционеро-ченгетата от ГЕРБ и на техните крадливи близнаци, комунистите от БСП, към Костов, костовизма и към СДС.

Georgi Stankov: Дори за един философ трябва да бъде лесна задачка да анализира фактологията - крадците на банки необезпокоявани станаха приватизатори, мутрите станаха хотелиери, червените олигарси изникнаха като индустриалци, топ западните инвеститури - АУТ, рашите - вътре и офшорки, офшорки....

Ангел Грънчаров: Г-н Станков, следвайки почина на медийните ченгета, се мъчи да пришие на Костов всичко онова, което направиха мутро-комунистите за всички тия години преди и след управлението на премиера-реформатор; т.е. следва добре известната максима на крадльовците: "Крадецът вика: дръжте крадеца!"

Georgi Stankov: Грънчаров, далеч не всичко е дело на Костов. Големите игри започнаха от МАСОВАТА приватизация при Виденов. Но ГОЛЕМИЯТ гаф на Костов е, че той възнагради крадците и мафиотите, оставяйки ги да си изперат придобитото. Нещо повече, доразви започналото преминаване на индустриалните, земеделски и банкови активи в ръцете на позитанската олигархия. Сега, където и да погледнеш - 90% е в техни ръце.

Ангел Грънчаров: Това са глупости, драги г-н Станков. Не сте си научил урока и издишате отвсякъде. Трябва работодателите да Ви удържат от заплатата заради гафовете, които напоследък правите. Постигате обратен на очаквания ефект. Кажете сега обаче нещо важно, което вълнува всички: какви пари Ви плаща ГЕРБ за да дежурите тука и да пропагандирате ченгесарските теории?!

Rumen Staykow: Как какви! За толкова ниско квалифициран плювач, естествено - минималната заплата.

Georgi Stankov: :):):) Грънчаров, приеми, че е еквивалентно на това, което Костов плаща на теб.

Ангел Грънчаров: Много смешно :-) Боко наскоро празнува и черпи, че има вече 1 милиард еврА лично състояние; явно плаща значително повече на глашатаите си, повече, отколкото можем да си представим. Ний пък, философите, имаме една-единствена награда за всичко, което правим, драги г-н боковист, и тя е: да не прегрешаваме спрямо ИСТИНАТА - и да не допущаме лъжльовците да се развихрят както Вие правите...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари:

А може би тъкмо ИДЕИ е твоето списание?!