вторник, 15 юли 2014 г.

Едва когато се изкопчим от безжалостните ръце на кагебисто-ченгесарския октопод, едва тогава ще можем да се смятаме за истински свободни


Борис Немцов за Валерия Новодворская:

Лера - одна из немногих в России энциклопедически образованных людей, отличалась железной волей, убежденностью и принципиальностью. Компромиссы это не про нее. Ее травили, бросали в тюрьмы, признавали психически больной… но никому и никогда не удавалось ее нагнуть и сломать. Была она человеком чистым и светлым. Удивлялась, когда сталкивалась с подлостью, предательством. Несмотря на тяжелую жизнь умудрилась сохранить какую-то детскую наивность и доверчивость. Нет таких больше в России.

КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: Тъжно ми е за г-жа Валерия Новодворская. Не мога да се заема с нищо тия дни - откак разбрах, че е починала. Не ми се пише, не ми се мисли. Нелепа смърт, а можеше да живее още. Могла е да се предпази от смъртта. Късно се е обърнала за лекарска помощ. Така поне разбрах от съобщенията около кончината й.

В моя блог тя често е присъствала. С видеокоментари, със статии. Тя за мен винаги, откакто я зная, е била ориентир: поразява нейната прямота, нейната отдаденост на истината: никакви компромиси не прави, никакви половинчатости, казва цялата горчива истина даже без да прибавя "гарнитурки" за по-лесно преглъщане. Не, няма такова нещо при нея: от истината трябва да боли. Та да лекува. Болката най-вече лекува. Не мехлемите. През преживяването на болката, чрез надмогването й се отива към здравето. Тя беше лечител на душите. Особено на безвъзвратно опорочените души. Съвсем болните, увредените души. Никаква пощада не проявяваше към тях. Абсолютно никаква. Те затова и толкова я мразеха.

Напишете "Новодворская" в Гугъл, изберете "изображения" и ще видите цялата злоба към тази жена от страна на "совките" (иде от "советский"), както тя ги наричаше, а аз ги наричам "комуноиди". Как ли не й се подиграваха, бяха й бесни, бесняха десетилетия срещу нея, издавателстваха се, а тя - един безукорно духовен, просветен, високо образован, чист човек! - живееше в други пространства и злобата им едва ли я е докосвала. Тя безспорно е най-мразеният обществен деец в Русия, а нали знаем кого най-много мразят в страни като Русия и България? Ами че най-добрите най-много ги мразят, най-умните, най-чистите, ония с най-здрав дух у нас са най-мразените! Ето, Новодворская, бидейки най-мразена, затова е била и най-достойна личност. Най-достойните личности у нас са най-мразени. Няма начин да не е така в страни на вилнеещата комуноидност като Русия и, за жалост, като България.

Сега враговете на Новодворская ликуват. Няма я вече, значи мерзавците ще могат да си вилнеят необезпокоявано. Най-вероятно затова така ликуващо мълчат тия дни. Няма вече мощния й глас. Злото в Русия може да тържествува. Доброто загуби една от своите опори. Но няма да бъде погубено, това просто няма как да се получи. В Русия има още много свестни хора след като си отиде Новодворская - една от най-чистите сред тях. А такива като нея си имат и ученици. Злото все някога ще бъде спряно. Стига да се борим срещу него така, както се бореше срещу злото тя. Руската "желязна леди". Така я нарекох приживе в блога си, напомняше ми с нещо на баронеса Тачър. Същата непримиримост срещу комунистическо-комунодното зло има в тия две велики жени.


Да, и двете си отидоха. Но делото им остана като светъл пример за бъдещите борци. Трябва още много да се борим срещу кагебисто-ченгесарския октопод на комунизма и посткомунизма, който ни е хванал здраво за гушите и не пуска, а продължава да натиска и да ни души. Едва когато се изкопчим от безжалостните му ръце, едва тогава ще можем вече да се смятаме за истински свободни. За да постигнем това се иска огромна воля за свобода, нещото, което толкова силно вдъхновяваше и Тачър, и Новодворская.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари:

А може би тъкмо ИДЕИ е твоето списание?!