сряда, 23 февруари 2011 г.

Доброто и щастието вървят ръка за ръка

Какво добро направих през 2010 година?

Що е добро? На пръв поглед лесен въпрос, но ако се замислим ще видим какво богато съдържание крие тази дума.

Често се питам що е добро? Дойде ми наум да разтворя Мъдрата книга и тогава попаднах на следните цитати: ”Научете се да струвате добро” – Исая 1:19; „Слава и почест и мир на всеки, който върши добро.” – Римляни 2:10; „Винаги се стремете към това, което е добро” – Солунци 5:15; „И ако правите добро само на онези, които на вас правят добро, каква благодарност ви се пада” – Лука 6:13; „И така, ако някой знае да прави добро и не го прави, за него това е грях” – Яков 4:17

Следователно добро е всичко онова, което ни прави щастливи и спокойни. Наистина доброто и щастието вървят ръка за ръка.

Веднаж се разхождах с дъщеря си. Разминахме се с един човек. По всичко личеше, че е бездомник. Изведнъж моето дете се спря и започна да се моли за него, без дори да го познава. Това ме направи щастлива и спокойна, защото разбрах, че в малкото сърчице на дъщеря ми Бог беше вложил нещо „голямо”.

Доброто е в нас, в самите нас и около нас. То може да е навсякъде, стига да можем да го видим и открием. Направете някому добро и ще се почуствате добре. Понякога е нужна само една дума или един малък жест, дори за да предизвикаме усмивка на нечие лице или дори да променим напълно нечий живот. Но замислете се, не е трудно да направиш добро. Ако се огледаме наоколо, ще видим толкова много хора, които се нуждаят от добрината ни. Ако всички станем малко по-добри и се опитаме да правим по-често добрини, то тогава и светът ще стане по-добър, а животът ни също.

Попитахме учениците от българско училище „Нов Живот” какво добро са направили през изминалата 2010 година. Ето какво отговориха някои от тях:

Анна: През изминалата година аз помагах на мама, за да се чувства по-добре. На тати помогнах да направи суджука. Аз се моля за мама и тати да са здрави – това също е добро. В България като си бях това лято, също съм помагала на много хора – на баба в градината, да пере, да шета.

Самуил: През 2010 година правих добри неща. Например всеки ден закарвах един мой приятел от училище до неговата къща, помагах на мама в работата й, събирах листата в двора. Често, когато няма нищо сготвено и мама е заета обичам да готвя, например свинско задушено със зеленчуци. А когато се събираме на Тенскгивинг или други партита обичам да правя браунис или криспи бисквити.

Никол: Когато бях в България това лято помагах редовно на баба защото дядо не беше много добре. Когато се местехме помагах на мама и тати. Това е една част само от добрите неща, които съм вършила през 2010 година.

Венцислав: Редовно помагам в къщи с почистването, събирам сухите листа по двора. Много обичам да правя хляб и се радвам, когато всички в къщи сладко си го похапват. Обичам да готвя и изненадвам близките си с разни вкусотийки. Най-много обичам да готвя домати с ориз, пица и българска баница.

Ние често се учим от децата си и наистина има какво да научим от тях.

Ще завърша с една мисъл на един велик руски класик: ”Направи добро и го хвърли в морето. Ако рибите не видят, то Господ ще види.”

Това е „любимата ми приказка за доброто”. Често я разказвам на децата си. Направете го и вие.

Но не забравяйте и това – за доброто няма измерение.

Трябва да го правим непрестанно, всекидневно, без умора и без да чакаме отплата и награда. Тя наградата идва след това и е благословена, защото е от Бог.

Елена Стояновска
Българско училище ”Нов Живот”, Чикаго, САЩ

Няма коментари:

А може би тъкмо ИДЕИ е твоето списание?!