четвъртък, 20 юни 2013 г.

В политиката я докарахме дотам, че в момента се налага да избираме между комунистите и воинстващата простащина

На страницата на Milen Radev във Фейсбук се поде интересна по моя преценка дискусия, която, вярвам, ще продължи. Иска ми се за читателите на в-к ГРАЖДАНИНЪ да прекопирам началото й, понеже наистина си заслужава да се мисли по тия въпроси. Ето какво сега-засега си казаха участниците (избрах най-важното все пак):

Milen Radev: Ще бъда много благодарен на всеки - казвам го без всякаква полемика - който ме поучи и ми назове убедително една друга политическа сила в момента, която може да събере над 50 процента от парламентарните места и да измести от властта тази не само мафиотска, но и руско-мафиотска коалиция. Която може краткосрочно (не след време за даврандисване и структуриране, време, което в момента го няма) да запази про-Западната ориентация на България?

Някой спомена (Пламен Минчев мисля че беше) тези дни - аха значи така, може да са значи кофти копелета, ама понеже са "наши" копелета, айде да ги щадим...

И е точно така: наистина, нека са "sons of a bitch" (копелета, гадняри) - но да са наши, т.е. да са склонни да приемат поука и да се ориентират на Запад, а не към азиатщината на все по-затъващата в старите имперски схеми Русия. Все пак Европейската народна партия не е ПЕС, не е нов Коминтерн (колкото и да е калпава и неориентирана), но ЕНП е единствената голяма сила в Европейската политика, която е нащрек спрямо Русия (знам това от преки разговори, от първа ръка, така да се каже, има много специалиси там, които са насясно каква заплаха е Русия за света) - и ГЕРБ е член на ЕНП

Достатъчно циничен съм в това отношение и мога веднага да приведа примера с Америка, която от десетилетия ориентира част от външната си политика на същия признак - son of a bitch, but ori son of a bitch. Това се нарича прагматизъм. Циничен, неблагоуханен прагматизъм.

Така че - моля за посочване на сила освен ГЕРБ, която в тази фатална и все по затягаща се около шията на България външна обстановка може да измести социалистите от власт.

Nedyalka Chakalova: Добре, г-н Радев, има някаква логика в написаното от Вас, ако не ставаше дума за конкретните лица - а други няма. И аз знам, че е по-добре богат и здрав, отколкото беден и болен. Какво обаче научиха нашите най-нови членове на семейството на ЕНП? Дали ББ си извади ръцете от джобовете? Дали си направи труда да научи 120 думи на някой чужд език за последните 12 години (не питаме как е завършил гимназия, виШО и к.т.н., заради което се кичи с титлата "доктор")? Научи ли се на елементарно поведение в някаква институция, която и да е? Е, натискал е копчета в премиерския кабинет 3 1/2 години, защото е по-лесно от кметския пост. Ще ми изсъхне поне едната ръка, ако напиша добра дума за комунистите, ама дотам сме я докарали, че трябва да избираме между тях и войнстваща простащина + нахалство. Сигурно и ние сме виновни, че и един друг лидер от семейството на ЕНП се помисли за свръхвелик и незаменим, отпадайки за дълго от играта. Естествено, аз никога няма да гласувам за комунисти, но и за тези примати (в зоологическия смисъл на думата) не мога. Чакам мъдър съвет, ако нещо (пак) не съм разбрала, не го казвам иронично.

Milen Radev: Аз чаках отговор, а Вие ми зададохте въпрос, Недялке... Зор!

Nedyalka Chakalova: Зор, я! Challenge, ако употребим политически коректния термин. Както знаете, не е прието на запад от Трън да се говори за проблеми, а камо ли за зор! :-)

Milen Radev: A challenge to the world community както каза вчера един проминентен гост тъдява...

Ангел Грънчаров: Г-н Радев е прав, няма друг "реален политик" освен Борисов който може, да речем, да запази прозападната ориентация на България в този момент; от ЛОГИЧЕСКА гледна точка погледнато това е точно така и всичко щеше да бъде прекрасно, ако за нас, хората, логическата гледна точка беше единствена и достатъчна; да, ама има една друга гледна точка, имаща отношение към политическото, която е ЦЕННОСТНА, КУЛТУРНА или МОРАЛНА, която пречи на нас, десните избиратели, С ЧИСТО СЪРЦЕ да подкрепим Борисов като "десен реал-политик" (пък макар и малко - а малко де! - менте!), който в настоящата ситуация да запази прозападната ориентация на страната - в противовес на руската експанзия, която се засили дотам, че ето, Сидеров от един месец насам се държи като същински руски гаулайтер на България.

В този смисъл написаното от г-жа Чакалова е особено важно, аз мисля като нея (с изключение на репликата и за някакъв друг политик от семейството на ЕНП, който се бил помислил като Боко за "свръхвелик и непогрешим", сиреч, не одобрявам камъка, която тя хвърли в градината на Костов (сравнен с Боко, той наистина е велик и незаменим!); както и да е. Тежка е ситуацията, в която е поставен този път не само десният избирател в България, но и българският избирател в момента, който е на улицата и недоволства от своеволията на руските мекерета-рубладжии, дето грабнаха властта и се държат сега като слон в стъкларски магазин, или като свиня в есенен бостан, пък и дори по-зле.

Mladen Chavdarov: Милене, ако приемем Борисов да ни гради отношенията с нормалността, ерго да ни пази от Русия, означава "майната й на демокрацията". Още повече в момент на събудена гражданска активност, с вероятност да роди нещо в тази посока. Сега остава да спорим и за борисовата демокрация. Прескачам "активите" му , както и "антируските" такива. Да не се повтарям, че вече съм ги писал на стената ти.

И нещо далечно в тази връзка. Преразказ, без да гарантирам достоверност. Разговор по време на войната между Чърчил и негов съветник. Който предлага да се пренасочат средствата за култура към военните. Отговорът бил: "Ако загубим културата за какво водим войната?"

Nedyalka Chakalova: Разбира се, че в сравнение с Б.Борисов г-н Костов е Чърчил, Дейвид Рикардо, Айнщайн и дори Павароти, ако щете. За всяко сравнение с ББ ще гласувам с две ръце за ИК. Ама нека се опитаме да мерим с валиден аршин. На Националната конференция на СДС в края на февруари 2000 г. единствен кандидат за Главен секретар беше кой? Христо Бисеров. А кой тогава беше началник на всичко в България? Няма благоприятна хипотеза за И.Костов: или през 2000 г. не е знаел (!?!) кой е Христо Бисеров, или е знаел, точка. Ако ИК имаше химическа следа от демократично мислене, щеше да режисира втора кандидатура на някой дълбоко неизвестен седесар и да се скрие впоследствие зад 50-те гласа, които той щеше да събере. Ей така, за да се избира от повече от едно. Няколко години по-късно ДСБ избра националното си ръководство на учредителния си конгрес в зала "България" пак като севернокорейци: всички вкупом, без броене на гласове, с акламации и със специално написания от един младеж химн в прослава на ДСБ. И понеже съм гадна, се сетих за филма "Кабаре". Щях да уважавам ИК и вероятно да гласувам за него до пълното ми изкуфяване, ако се беше явил на състезание с Надето Михайлова за председателския пост на СДС. Националната конференция на СДС се проведе преди учредяването на ДСБ. И ако "демократът" ИК се беше явил с 29-те си отцепници-депутати (все още членове на СДС!!!), повечето от които никой не е познавал преди, ако беше дошъл в НДК и беше разпределил по 5 минути изсазване на всеки + 10 минути за себе се, можеше да е друго и аз щях да го уважавам. Ако той не може за два часа и половина да люшне зала 1 на НДК в желаната от него посока, да отиде в друга сфера. Ама и той, и ББ обичат надбягванията да са с един кон. Всичко коментирано тук е впечатление от първа ръка. Знам и много повече, но не съм Алек Попов. Горното обаче е публично достояние и може да бъде проверено. Аз казах "хоу" - за да сме пак в темата.

Ангел Грънчаров: Костов има вероятно много грехове и вини, сигурно, както твърдят, и характерът му е лош. Но това са неща, които, макар и много важни, не са най-същественото. Като личност има обаче и добри качества, нека да не сме черногледи изцяло. Да, обаче тук темата не е Костов, кой знае защо, пак обаче разговора се пренесе върху него. Въпросът на г-н Радев е друг и е много важен. Призовавам да се държим о него...

Ангел Грънчаров: Туй какво ще става тепърва в дясното пространство е голяма загадка. С интерес ще очаквам да видя какво ще се случи. Макар че за да се случи нещо по-добро, трябва ний, десните хора, да му съдействаме, иначе ще се случи или нищо, или нещо крайно лошо, ако е без наше участие...

Ако ще трябва да се роди истински десен лидер по истински, по естествен начин, той в никакъв случай няма да бъде "месия"... месиите са компонент на лявото "мислене" или по-скоро светоусещане...

Nedyalka Chakalova: Придържам се, казах "Хоу" и изчерпих отношението си към Борисов. Не мога да гласувам за него и за други простаци, както и да се маскират. Не мога да гласувам и за комунисти, понеже ще ми изсъхне ръката вероятно, а и мъртвите ми роднини ще станат на вентилатори в гробовете си. Остава пак да си разпилявам традиционно гласа или да зачертавам, както зачертах и сламения човек на БСП, и сламения човек на орангутана.

Ангел Грънчаров: Писах преди няколко дни за избора, пред който е поставен десният избирател у нас. Позволих си да използвам нещо като метафора: че трябва да избира между две... лайна, едното от които му го предлагат някои "наши хора" с аргумента: изяжте боковий екскремент, щото той е произведен от "наш човек"! Аз тогава заявих, че въпреки убеждаването, не мога да избера и да излапам туй нещо само защото било "наше, родно и не знам си какво". Обявих, че копрофагията не ми е по вкуса. Ето сега кратък диалог по същия въпрос на лични съобщения:


Алтернативно мислещ десебар: А по въпроса за лайната... че не искаш да избираш между лайна и да изяждаш едното от двете. Работата е там, че в момента в българската политика има само лайна. Това има за закуска, обяд и вечеря още поне 5 години. 
Ангел Грънчаров: Вярно е... за жалост е точно така; но да привиквам към яденето им... гнусничко е... ще повърна... не мога!
Алтернативно мислещ десебар: И скоро няма да се появи алтернатива...
Ангел Грънчаров: Това вече не се знае; да не се окаже обаче, че алтернативата е още по-миризлива от боковите екскременти...


Nedyalka Chakalova: Аз дори копрофилия не приемам, да не говорим за -фагия. Лошото е, че повечето хора станаха омнифаги (ако така се превежда "всеядни")! :-)

Ангел Грънчаров: Извинявам се за употребената думичка (българското съответствие на екскремент), но тая тема беше въведена в политическия оборот от нынешния "десен реал-политик на България". Спомнете си неговата "бляскава" дефиниция, че политиката била... "екскремент в целофан". Е, постара се да стане политиката това нещо, но вече без целофан. В момента "политическия живот" у нас, имам предвид този на "реалните политици" Сидеров, Боко, Дмитрич, Доган се превърна в нещо като битка със замеряне на екскременти. Такова ми е чувството, знам ли...


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.   Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари:

А може би тъкмо ИДЕИ е твоето списание?!