четвъртък, 6 февруари 2014 г.

Разходка из града на светлината - Люцерн


Осмоъгълна водна кула на един от многото закрити мостове


Покритият дървен мост Капелбрюке - 204 метра дължина - най-старият и най-дългият в Европа, от 1635 година, най-посещаваното място през 2010 г.








Дворец върху хълм - Късен Ренесанс


Отлично запазен стар град - лабиринт от площадчета, колоритни изрисувани къщи с уникални средновековни стенописи, безброй чешми и скулптури



Картините под покрива на моста са сцени от историята на страната и града











Имат си голямо езеро, наблизо има други езера, имат си река


Капел брюке не е единственият мост. Още през 1400 година мостовете са били 4



















Къща, в която е живял Гьоте































Два високи алпийски върха - Пилатус и Риге - се виждат от всякъде, наблизо е и връх Енгелберт. Най-стръмният лифт с ъгъл от 48 градуса е в града на светлината - Люцерн.







Фондю - национално ястие, както и раклет. Сирената, подправени с фини билки се разтопиха на огъня от свещ.



Друго любимо на швейцарците ястие - кюфте от настъргани картофи, подправки, пържено яйце, отново на свещ. Просто и вкусно.







Катедралата Хоф - един от най-хубавите представители на стил барок.







Старинна швейцарска къща





Скулптура на най-тъжния лъв в света. Издълбаният в скалата ранен звяр е символ на мъката по 700 швейцарски наемни войника, убити в Париж.




Едно ангелче от Сегашния свят е слязло да го утеши.






Същите места, заснети късно вечерта. На върха отзад много нависоко светят хотели и ресторанти.







Върхът на зум






Ако има поне един човек, който оценява тази прелест - Люцерн, ще му изпратя много подробен албум с много описания и с пожеланието да го види, защото снимките не могат да отразят 90 процента от това, което виждам в действителност. Посетих града в деня на фестивал, беше един от най-невероятните дни в живота ми.

Снимки: Мария Василева

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.   Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари:

А може би тъкмо ИДЕИ е твоето списание?!