сряда, 19 март 2014 г.

Демократичният дебат в пловдивския "ТЕТ-ЛЕНИН" вече започна, вярно, по твърде оригинален и специфичен начин



По повод на една вчерашна публикация в блога - виж Да си пожелаем успех в предприеманото дълбоко потребно, изпълнено с отговорност пред бъдещето и затова така богато на жизнеутвърждаващ смисъл народополезно дело! - се получиха много и то твърде интересни коментари, тъй като става дума за официално предложение за провеждане на демократична процедура по избор на патрон на училището, сега-засега носещо безличното наименование "ПГЕЕ", и иначе широко познато ни като ТЕТ-ЛЕНИН" в Пловдив. Но думата сега ми е за друго: сред коментарите открих интригуващо съобщение, което беше потвърдено и от други канали и източници, а именно, че разгорещени фенки на директорката на ПГЕЕ - а тя има все още две-три такива! - били започнали "нова спонтанна подписка на възмутения колектив" против моя милост, т.е. били написали ново "разгромно писмо" против "непоносимия народен враг и злодей Грънчаров".

Още по-вълнуващо е, че при събирането на подписите тези активистки си позволявали да "агитират" да се подписват по оригинален начин, примерно подшушвайки "Дайте да защитим директорката, щото тя ни дава, милата, ни дава хляба" и пр.; това аз лично го чух от няколко източника, а то беше потвърдено и от сигнали в блога и на имейла ми. Нещо повече, което е още по-скандално: върху класни ръководителки бил упражняван натиск от ръководството да организират писането на "спонтанни жалби" от... ученици, които също да се оплакват срещу "непоносимия преподавател Грънчаров" - и искане за неговото отстраняване! Та в тази връзка ми се налага все пак да реагирам някак, мислих дълго какво да правя, в крайна сметка ми хрумна нещо, за което скоро ще ви известя. А ето сега-засега каква беше "дискусията" под въпросната публикация, тя много показва що се касае до създадената от ръководството на училището изцяло отровена психологическа ситуация - в това някога елитно и изключително престижно учебно заведение:

24 коментара:

Анонимен каза: тоа па не се спря, гранчаров не си мисли че като вдигаш шум по тази линия това ще те спаси вече решението за твоето уволнение е взето и малко ти остава а най добре сам се махни нито никой не може да те търпи в нашето училище ти си истинско петно върху него срамуваме се от теб нагъл некадърнико!

Анонимен каза: Не той се мисли за "велик манипулатор" а всъщност е толкова жалък и нещастен безсрамник гнусен отивай си повече не можем да те търпим!

многогодишна учителка в пгее

Анонимен каза: Грънчаров ти си МЕКОТЕЛО.

Анонимен каза: госпожо анастасова какво още чакате уволнявайте го не виждате ли че ако така продължава този нахалник ще уволни вас?! либерализмът ви е крайно неуместен. господин паунов досега сто пъти да беше уволнил тоя гранчаров а вие се церемоните с него докога!!!!!!!!!!

Анонимен каза: #грънЧАОров

Анонимен каза: дебилите в тет-ленин обявиха война на Грънчаров!

Анонимен каза: Грънчооооо, НЯМА ЛИ ДА СИ ХОДИШ?? СТАВАЙ И СА МАХААЙ!

Анонимен каза: Всички не искаме Грънчаров няма такива които да го искат да иде да работи в Епъл щом са му платили да агитира за тях мръсния епълосоросоид.

Анонимен каза: Всички не искаме Грънчаров няма такива които да го искат да иде да работи в Епъл щом са му платили да агитира за тях мръсния епълосоросоид

Анонимен каза: Грънчоо, ти правиш ли разлика между Ленин и Сталин? Ти си учител по философия, а не по история!

Анонимен каза: Идиоти в този тет явно има много Анастасова какво чакаш още иди си ти си виновна за всичко не ставаш и за чистачка в това училище

Анонимен каза: Г-н Грънчаров Анастасова е организирала подписка на колектива срещу теб с искане да бъдеш уволнен и също е наредила на група класни ръководителки да накарат класовете си да пишат жалби срещу теб възмутена съм но се наложи да подпиша защото ми намекнаха че ако не подпиша лошо. Играта загрубя това повече не се търпи!

Анонимен каза: Много е ценно това само заради това че си го сложил заслужаваш поздрави! Успехи ти желая, г-н Грънчаров! Имате моята пълна подкрепа!

Анонимен каза: Грънчо, спри да си пишеш сам коментари, защото ставаш смешен! Никой не ни е принуждавал да правим подписки. Сами ги организирахме!

Анонимен каза: Боже, каква злоба, каква злъч, каква ненавист.... И то по повод предложението да се обсъди въпроса за патрон на ПГЕЕ (ех ОТЕТ). Крайно време беше, защото ще има патронен празник и всички ще имат не учебен ден! Е, разбира се, не само за това...

Парпулов каза: Добра идея! Ще се обсъди отново предложението за патрон на гимназията академик Емил Джаков - основател и дългогодишен директор на Института по електроника на БАН! Браво г-н Грънчаров! Парпулов

Анонимен каза: Каквато директорката, такива учителите и учениците. Тежко се живее в това училище за учители като този по философия, толкова се е опростачило!

Мария Василева каза: Анонимният от 15:59, верно ли е това, което пишете? Ако е така, директорката да си ходи! Този сигнал трябва да се провери! Г-н Грънчаров, викайте бившия Директор и външен психолог по професия, да направят проверка. Лицата, които проверяват трябва да са независими, да не бъдат от настоящия колектив. Ако децата потвърдят, то и класните ръководители да напускат!

Не е нужно да искате позволение за анкета, вие сте учител от училището.

Мария Василева

Ангел Грънчаров каза: Днес на мен в училището неколцина колеги ми казаха че имало такава подписка срещу мен, а пък директорката сама ми показа папка, в която била слагала "нови жалби" на някакви класове и то при положение че часовете ми си вървят нормално. Е, знам че сега "дърпам дявола за опашката" но какво да правя - това е положението. А писането на колективен донос е чудесен нравствен тест тъй че аз приветствам тази инициатива.

Анонимен каза: Ако предложа да се казва ТЕТ-Путин, то в такова училище ще го одобрят с 97,57%.

Анонимен каза: Аз съм съгласен училището да се казва, ТЕТ - Путин, отколкото Стийв Джобс... Също така Грънчо да си ходи. Благодаря за вниманието.

Анонимен каза: Някои комуноиди (както сполучливо ги наричате вие, г-н Грънчаров) се побъркаха съвсем :-)

Ангел Грънчаров каза: Здравей, уважаеми г-н Парпулов! (За несведущите инженер Парпулов е бивш учител и бивш заместник-директор на ТЕТ-а от един от най-славните периоди на неговата история!)

Благодаря ти за подкрепата - наистина е крайно време да се реши въпроса с избора на патрон. Аз лично нямам нищо против училището да си избере за патрон въпросния български академик: нека да победи по-достойния - и най-сполучливия, най-добрия за училището вариант. Прочее, и да встъпим в близки отношения с корпорацията Apple заради избора на Стив Джобс, съгласете се, не е лоша идея. Нека народът - училищният народ, училищната общност - да реши. В едно такова допитване, струва ми се, трябва да могат всички настоящи и минали възпитаници на училището, всички, които имат диплома от него, както и всички работили в него. На мен лично ми е много интересно какво ще бъде избрано в резултат на прилагането на една такава изцяло демократична процедура. В кампанията ("предизборната") аз ще агитирам за Стив Джобс обаче щото това, първо, е предложение на ученици, второ, защото аргументът "трябва да е българин, трябва да е какъвто и да е, но да е българин" на мен лично не ми звучи убедително.

Техниката е нещо космополитно и универсално, тук националния признак е съвсем несъществен. Не може една техника да е по-добра само затова, щото, видите ли, била българска. И науката е нещо общочовешко, космополитно и универсално. Не може един учен да е по-добър само защото е, видите ли, българин. Но, повтарям, нека народът да реши. Нека да експериментираме, нека да опитаме да започнем смислен демократичен дебат в нашето училище най-напред с решаването на този въпрос: избор на патрон. А после един по един ще трябва да почнем да търсим изход от другите тежки проблеми, но винаги по демократичен път; този е верният подход. Така мисля аз.

Анонимен каза: Няма да гълтате пари маймуниии, училището ще се казва Стийв Джобс само през трупа ми! Да живее Путин!

Ученик от 1а клас.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

3 коментара:

Анонимен каза...

Уважаеми г-н Грънчаров, напълно приемам предложеното от Вас - въпросът за избор на патрон да се реши след широка и задълбочена дискусия. Името, което ще носи това училище не може да бъде плод на конюктурни настроения. Успех! Парпулов

Анонимен каза...

Проф. Иван Попов, това е Човекът.

Знаете ли кой е той? Вероятно не. Ако се запитате, обаче, как хитър в политиката, но бос в технологиите селянин като Тодор Живков му е хрумнало да развива изчислителна техника, да вкарва милиарди не в селско стопанство, а в това с което днес китайците учудиха света, то отговорът е проф. Иван Попов.

Харесвам Стив Джобс, но той не е направил нищо за България. Проф. Иван Попов, обаче, е автор на възхода ни в изчислителната техника и електротехниката, ключова фигура в индустриализацията на България.

Сведенията ми са от един от авторите на българските супер-компютри навремето, творчески копирани от американците, разбира се, с които руснаците търсеха нефт и плащаха луди пари. Да, руснаците търсеха нефт с български компютри навремето.

Проф. Иван Попов завършва с отличие политехниката в Тулуза. Тодор Живков го открива в ГДР, прегърнал се с Хонекер, мляснали се и онзи му вика - бе ти знаеш ли, че за мен работи едно много способно българче. Бай Тошо вика - ха, верно ли бе и го взима в България.

Проф. Иван Попов стига високо в политическата йерархия, но по това време няма друг начин, ако искаш да постигнеш нещо. А той прави изключителни неща за българската индустрия. Свален е от руснаците, заради това, че се е опитал да произвежда в завода в Ботевград интегрални схеми за БГ копютри така, че да стане независим от тях, защото е считал, че интегралните схеми от Русия са ненадеждни и вредят на продукцията ни. След като е свален е вкаран в трета глуха - шеф на ТНТМ, но и там прави чудеса. Бил е ректор на МЕИ-София и дръжте се да не паднете, вероятно е преподавал на великия Жак Асса, защото е бил точно професор по ел. машини :-)

Понеже забелязах, че г-н Жак Асса чете тук, това е нещо, което отдавна бих искал да го попитам - преподавал ли му е проф. Иван Попов и какво мисли за него? :-)

bighty

Анонимен каза...

Да, проф. Иван Попов ми е преподавал. Има доста заслуги. В световното проектиране на електрическите трансформатори има въведен коефициент П на негово име. Аз лично предпочитам Иван Попов да е патрон - пред Емил Джаков. Свестен човек беше. Интелигентен. Много е ходил из Европа и беше усвоил един по-свободен манталитет. И в този смисъл е подходящ за патрон на ТЕТ-а

Жак Асса

А може би тъкмо ИДЕИ е твоето списание?!