събота, 14 януари 2012 г.

ЕРОТИКА И СВОБОДА

С подзаглавие „Практическа психология на пола, секса и любовта”

Тази книга е писана през 1997 г., а излиза от печат през 2007 г., изд. ИЗТОК-ЗАПАД

Книгата „Еротика и свобода” по същество е практическа психология на пола, секса, еротиката и любовта, при това изцяло написана под формата на въпроси – към теб самия, млади читателю. Другояче казано, това е книга, създадена с цел да облекчи разбирането от страна на младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота.

Всяка тема, наред с необходимата информация, предлага само поредица от въпроси, на които всеки трябва да отговаря сам – или в жив разговор с такива като него (също опитващи се да достигнат до пригодното за моя живот разбиране). Никъде не се дават готови отговори – защото те така или иначе ни се натрапват и ни лишават от радостта и удовлетворението, че сме търсещи, самостоятелни и свободни. Даваният едновременно за всички, т.е. общовалидният отговор подвежда личното и интимното под една обща и затова безлична задължителна форма – а това подхранва коварната илюзия, че "всички сме еднакви и равни" ("Аз съм като другите!"), която ни отклонява от задачата на живота.

А тя е: да бъдем себе си, да утвърдим своята личностна неповторимост, да се възползваме от свободата си. През лабиринта на готовите мнения и рецепти най-трудно се достига до собственото разбиране, чиято ценност е най-висока, а затова то ни е съдбовно необходимо. Затова пък прекият път до него е самостоятелното осмисляне, самоотвержеността в опитите да разбираш сам, доверието в своите сили.

Книгата „Еротика и свобода” е вярна докрай на изложената току-що представа – и в този смисъл е напълно съвременна. Тази книга е написана за хора, които са открити за пробудилия се съвсем наскоро и у нас млад дух на нашето време. Нашият съвременник – а това са тези от нас, които живеят с този дух на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата – е преситен от наставления и поучения, той изпитва погнуса, гади му се от тях. В същото време и сега отвсякъде ни атакуват с "компетентни мнения", "авторитетни преценки", препоръки, "предписания", съвети и "рецепти". Искат да ни убедят вероятно, че "всичко е вече открито и казано", че трябва "само да се подчиним", "да изпълняваме", "да подражаваме" (като... маймуните!), да не се опитваме да разсъждаваме, да търсим и изследваме.

Представяната книга се опитва да служи на събуждането за живота на младия човек и на неговата страст да се добере до сърцевината му, наречена любов. Тя се стреми да подпомогне поне малко за събуждането от сънищата и за проясняването на мъглата, в която съществуваме когато за нищо не се питаме и за всичко имаме готов отговор, взет "назаем" отнякъде. Да станеш и да бъдеш личност – независимо дали си мъж или жена – означава да си наясно със себе си и със силата на живота, която напира в гърдите ти, също да отговориш на нейния могъщ призив. Живеещият будно сам определя бъдещето си, не се е отказал от него. Той е и човекът, който получава онова, което съкровено иска...

Само обаче ако сме изпълнени с готовност и откритост за тайнството на любовта можем да приветстваме с пълно сърце утрото на своя живот – и да му се отдадем изцяло, предвкусвайки наслажденията, които той ни предлага...

2 коментара:

Анонимен каза...

бахти тъпата статия и тъп блог.оставка Грънчаров.Айде на село

Ангел Грънчаров каза...

На тъпия всичко, що е умно, му изглежда тъпо...

А може би тъкмо ИДЕИ е твоето списание?!