сряда, 22 януари 2014 г.

Малка библиотека към център за деца в предучилищна възраст - Цюрих, Швейцария


Виж ти, на едно от малките кътчета за сядане върху масата в тази толкова малка библиотека - Книгата за световните рекорди 2013 на Гинес. За първи път я виждам на живо.


Доста дебела, с луксозни релефни твърди корици, голям формат


Разлиствам и снимам три случайни страници




Навън свежа зеленина посред зима, красиво във всяка посока


Горе е отбелязан езика - книги на френски, италиански, английски, немски - романи, детска литература, периодични издания на списания, компактдискове, речници, туристически указатели...


Работата на библиотекарката е да ви посочи къде се намира това, което търсите - и да подрежда нови книги и списания


В детския ъгъл дълго можеш да разлистваш книжки и да гледаш филмчета


Никой не те безпокои, не ти досажда ако не желаеш помощ


Избрах това - за мен и децата - имам право на 10 книги и 10 CD. Срещу символична сума за абонамент получих карта


Пъхаш пластмасовата карта и плъзгаш книгите пред това устройство, с първата корица отдолу. На екрана се появява заглавието, автора...


Работа за нула време


Дори не се обаждаш на библиотекарката


Излизам от сградата и едва нося толкова книги, но няма да изпусна случая, преди да се кача в колата...


... да снимам контейнерите за разделно събиране на боклук,


където...


... на нищо не мирише - защото всичко е добре опаковано в безплатно раздавани черни здрави пластмасови торби с връзки отгоре. На торбата залепваме лепенка, която сме си купили - това е данъка за боклука, а данък сгради се удържа от заплатата.


Това тук е за стъкло, но само кафяво


Това е задния двор на училище Тандем, ще погледна дали Ноа е навън - защото ги извеждат два или три пъти на ден, без значение какво е времето. Носят еднакви зелени шапки.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

Няма коментари:

А може би тъкмо ИДЕИ е твоето списание?!