четвъртък, 10 юли 2014 г.

Омаловажаването на брака води до обезценяването на личността




Христо Беров

Обговаряйки темата за християнския брак, в съзнанието ми веднага изниква един капитален труд от 2006 г. на българския богослов – доц. Дилян Николчев, който впечатлява с мащабността си. Размислите ми по темите на църковния брак, на разлъчването, повторния брак и на семейната църква са несъмнено свързани с неговото изследване.

Вместо въведение

При последното ми пътуване от Берлин за Будапеща през месец май т.г. на летището беше раздаван един многотиражен вестник, чиято първа страница носеше шокиращото заглавие, че всяко трете дете израства без баща си или без майка си. Цитирана беше официална статистическа извадка във ФРГ, която разбира се драматично варира в различните федерални провинции, но е достатъчно представителна, за да озадачи или по-скоро да ужаси, да разтърси вярващите християни, които в централна и западна Европа бавно, но сериозно намаляват за периода на времето през последните десетилетия.

В най-общи линии би могло да се каже, че намаляването на християните означава омаловажаване на християнското семейство, което се отразява на зачестяването на разпада на християнския брак и в крайна сметка води до занемаряването и изоставянето на деца или отглеждането им в някакви странни алтернативни псевдосемейни условия, в които ценностите на съвременното общество биват заменяни с противоестествен, респективно антихристиянски и дори богоборчески начин на живот.

Противоестественото тихо и последователно се предлага, рекламира и проповядва за нормално, за неизбежно и промотира за добро. Резултатът е, че се омаловажава църквата с нейното учение, религиозната свобода се третира единствено като възможност на атеиста да налага и пропагандира своята себеправедност, нарушава се демокрацията като възможност за християните да запазят традиционните светописани евангелски ценности. (Прочети ДО КРАЯ >>>)

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари:

А може би тъкмо ИДЕИ е твоето списание?!