сряда, 21 май 2014 г.

Директорка уволни несговорчив учител за да осигури хубави оценки на приближени ученици в края на учебната година!По събитията от последните дни, свързани с уволнението ми от ПГЕЕ-Пловдив по изцяло смехотворни мотиви публикувах доста текстове, като се почне от Заповедта за уволнението ми от ПГЕЕ-Пловдив, станало предпразнично днес, според тъй човеколюбивия обичай на директорката Ст. Анастасова, по които много хора се изказаха, споделиха своето възприятие, изразиха позицията си. Сред мислите, изразени в тия коментари, има и доста интересни и важни моменти, дори факти, разноречиви, но точно затова са и така показателни; с оглед да запазя този "матр`ьял" решавам да го оформя в диалогична (дискусионна) форма и да публикувам всичко на по-добро място; ето първата такава публикация, съдържаща коментарите под означения по-горе постинг; скоро ще оформя и коментарите под останалите публикации, тъй като съдържат неоценимо богат психологически и нравствен смисъл:

29 коментара:

Анонимен каза: От името на целия учителски колектив, от името на синдикалното ръководство, а също и от името на най-съзнателните ученици в нашето училище с позволявам да поздравя уважаемата директорка на училището госпожа Анастасова за смелата и достойна постъпка да уволни този човек, недостоен да бъде учител, който петнеше репутацията на нашето училище! Браво, госпожо Анастасова, макар уволнението му да закъсня доста, но Вие сте етичен човек и направихте всичко възможно за да го приобщите към колектива, безуспешно, този човек просто няма нужните качества да бъде учител, но най-вече няма изискващия се за това морал. Грънчаров, засрами се най-сетне, след като си получи заслуженото, спри да пишеш повече срещу училището, с което вече нямаш нищо общо! Но хората разбират всичко, ето, получи си заслуженото и справедливо наказание, най-после колектива на ПГЕЕ, нашето елитно училище, ще си отдъхне от теб!

Анонимен каза: Г-н Грънчаров, истинският мотив за уволнението ви е политически. Тази директорка е кукла на конци и изпълнява политическа поръчка в тормоза си над вас. Вие сте известен политически коментатор, безкомпромисен спрямо цялата корумпирана политическа класа и особено срещу ГЕРБ, чийто министър на образованието назначи Анастасова на поста директор. Изглежда Вашето открито писмо до Бойко Борисов е било капката и е повлияло съответните органи да натиснат копчето за уволнението ви и ето, тази калинка мигновено го изпълни. Аз обаче по-глупави мотиви за уволнение не съм срещал понеже ви познавам отдавна, вие сте мой учител. Тя ви определя като "некадърен", което е смешно и тъпо за всички, които Ви познават. Нищо, Вие ще спечелите делото и ще се върнете в училището, а Анастасова прочута некадърница не само като директор но и като учителка (преподавала ми е), скоро ще бъде изгонена опозорена от училището.

САНДО каза: Българските закони не предвиждат ли писмено предупреждение, срок? Няма ли някакви предварителни санкции преди да ти отрежат главата? Мъмрене, среща с по-горни инстанции? Не са ли ти предлагали стажове за адаптиране към определени условия на работа, за да можеш евентуално да се справиш с определени трудности (ако имаш такива, което може да се случи на абсолютно всеки учител!) Знам, че не си падаш по подобни организации, но няма ли учителски синдикат, който да озаптява подобни форми на авторитаризъм?

И защо в писмото на директорката има грешки?!? Не мисля, че е спазила цялата процедура, така че виж с вещо лице как можеш да й направиш една операция "Багратион" ;-)

Анонимен каза: taia nekadarnica anastasova obiavila gran4arov za nekadarnik kakva naglost samo!

Анонимен каза: всички тия проблеми с ученици са нагласени от самата директорка тя ги е подбуждала да му правят проблеми за да си "докаже" целта и да си изпълни задачата

Анонимен каза: Аанастасова е болна няма ли кой да я съжали и да я заведе на лекар?

Томи Томев каза: Прекалено много причини за едно уволнение. Когато някой посочва много причини за едно свое действие,това означава,че няма истински мотиви за действието си.

Томи Томев

Тотю каза: Много е жалко, че се стигна дотук. Аз бях останал с впечатлението, е конфликтите са се уталожили, а то... Относно тахикардията - когато човек наплиска лицето си със студена вода, ритъмът се забавя. Опитайте!

Тотю

Анонимен каза: С тази своя постъпка въпросната директорка показва че за нея няма никакво значение нивото на обучение на учениците след като уволнява един изявен и талантлив преподавател, за нея очевидно има значение само жаждата за отмъщение. С което тя подписва смъртния си акт като директор.

Ж.А. каза: Ангеле, да не ти пука: гръмотевиците удрят по най-високите дървета, не по храсталаците! Поздравявам те за признанието, че си високо, издръжливо на гръмотевиците дърво, а не дребен храст. А пък другарката, която се изживява като богиня, хвърляща мълнии, скоро ще съжалява че се е захващала за тази работа. Която не и е по силите.

Твой приятел Ж.А.

Анонимен каза: Доживях да видя, Грънч уволнен 1 година преди завършване// :)))

Даниела Йорданова каза: От един час се чудя какъв коментар да напиша, но не мога. Просто нямам думи. Или по точно имам. Ангеле, „МАЙНАТА ИМ НА ЧЕРВЕНИТЕ БОКЛУЦИ И РУСКИ ПУТИНОПОЛОНИЦИ! Съжалявам за речника си, но това е прекалено. Абе страшно "основателни" мотиви за да бъдеш уволнен...

Даниела Йорданова

Анонимен каза: Най-интересното е като гледам това, че повечето от "доказателствата" на Анастасова за "некадърността" на Грънчаров си ги е писала тя самата, имам предвид "констативните протоколи" за нейните посещения на часове по философия. Най-вероятно по нейно внушение са и "жалбите" на родители и ученици. Един администратор, който иска да се разправи с преподавател, има само този начин да "докаже" това, което му се иска, което му трябва. Като няма аргументи, какво пречи да си ги съчини и изобрети сам. Според мен висшестоящите инстанции трябва да се намесят в случая защото когато съдът те върне на работа тогава кой ще плаща паричните ти обезщетения? Ако ги плаща осъдената директорка от джоба си разбирам, но обикновено ги плаща бюджета. На Калин Христов кой ще плати обезщетенията като се върне тия дни? Тези въпроси трябва да ги поставят хората, които се ощетени, именно работещите в ПГЕЕ, но смеят ли да го направят? Ангел Грънчаров е уволнен за всяване на пълно послушание е страх у колектива. Пак аргумент за незабавна намеса на висшестоящите инстанции, които са назначили директорката и носят пълна отговорност за неправомерните и действия.

А. от Австралия каза: И моето сърДце биеше със 150 когато ме уволниха в BG (1992) от последната ми работа... С помощта за безработица за 6 месеца напълних (дори не догоре) резервоарчето на примитивната си Лада...

Много ме е яд на BG, това петно нeма да оцелее още дълго така, тия гадини никой нема да търпи, мисля си... Но е жалко че си там..

Èби им майката, имаш и други възможности, Бог не ни оставя в трудни моменти, това знам аз... И аз се изненадах от тая заповед за уволнение, не я очаквах, но това са бълхарите, едно гадно и робско племе...

Сам видя колко балкански говеда разбират от философия, нали?

Никога немаше да те уволнят за това в Америка БЕЗ ПОНЕ 15++ СРЕЩИ С ТЕБ ЗА ДА РАЗБЕРАТ КАКВО ИСКАШ...

А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза: Благодаря за отзивите, независимо от какъв характер са!

Сандо, основното в моята борба (тук това нещо го наричат "конфликти"!) с администрацията в тия паметни три години беше да предизвикам някакъв демократичен дебат, т.е. да спомогна за пораждането на демократична общност в това иначе наистина елитно училище в Пловдив, което обаче администрацията разсипва колкото й стигат силите. Е, не успях да предизвикам дебат вътре в училището, администрацията мълча злобно три години, за сметна на това обаче ме обяви за враг и направи нужното да подготви лелеяната цел: отстраняване на "смутителя на спокойствието", на нарушителя на презряната идилия. Ти живееш във Франция и изглежда си позабравил как е у нас, промяна никаква няма и не се предвижда да има, нищо че сме уж в ЕС, говоря за психологическата настройка, за отношенията началник-подчинени на нисше ниво; тук, в тия общности, 10 ноември 1989 г. още не е дошъл, сиреч, началникът е не само пълновластен диктатор, но е и нещо като божество. Та никакви разговори не сме водили за преодоляване на различията, въпреки моите опити; по тази причина аз бях принуден да изнеса дебата извън самата общност, именно чрез блога си, предизвиквайки голямата общност, общественото мнение.

По обратен път сега дебат вече има, ала специфичен: в училището всички разговарят за случващото се, ала само шепнешком, на четири очи, не публично, абе всичко е както си беше у нас в годините преди 1989 г. Никога не съм вярвал, че тия същите отношения си стоят консервирани и при подходящите условия (примерно назадничаво мислещ или обременен от стереотипите на миналото началник) ще се възпроизведат в толкова отвратителен вид. Ето, на директорката, примерно, сега не й пука, че сипва масло в конфликта чрез уволнението ми непосредствено преди приемната кампания за нови ученици в училището, тия скандали могат да отблъснат много хора, но явно за нея това няма значение, а единствено значение има, както се изразява един коментиращ по-горе, нейната жажда за мъст. Най-интересното е, че по закон директорката е длъжна да ми създава специални условия, предвид това, че съм инвалидизиран, е, тя показа обаче лицето си: никаква човечност на подхода си, ето това според мен е най-интересното. Абе имаме си "модерно мислеща" директорка, няма що... карай, да и берат срама тези, които са я назначавали, и които още я търпят...

Ангел Грънчаров каза: Няма страшно, мой далечен австралийски събеседнико, казусът е прекалено интересен, аз лично не съм очаквал друга развръзка, затуй изобщо не съм изненадан от случилото се днес; понеже съм психолог отдавна знаех най-потайните мисли на многоуважаемата и иначе тъй искрена (за разбиращите) административна особа. Тя мен специално не може да ме излъже за нищо, това е една от причините да съм й така неудобен. Та по тази причина не съм изненадан от този неин ход, даже се чудя защо избра толкова неподходящ момент за уволнението ми. Ето, има само един месец до края на годината, защо не изчака малко да завърши годината? Искаш ли да ти кажа защо не изчака? Причината е проста: понеже има някои нейни приближени активистки и активисти (нали едно време имаше "комсомолски актив", е, и сега има!), които при мен трудно ще изкарат отлични оценки, е, директорката, за да направи услуга на протежетата си, направо уволнява несговорчивия преподавател, сега сфащаш ли защо постъпи така?

Преди три години пак постъпи по същия начин, отстрани ме два месеца преди края на годината от преподаване в класове, в които директорката имаше най-много приближени, все от тази каста на приближените до дирекцията активистки и активисти. Ето я злоупотребата с власт в открит, с нищо неприкрит вид. Уволняваш учителя за да осигуриш хубави оценки на въпросните активни и близки на дирекцията активисти! У нас, видно е, всичко е възможно, такава е системата на пълното директорско всевластие. Ето затова е потребен изцяло нов закон за образованието. Ето обаче кои са силите, които правят невъзможно приемането му: вездесъщата пълновластна бюрокрация-администрация, като се тръгне от министерството и се стигне до последния умиращ от скука директор на селско училище. Така стоят нещата у Нашенско. Напредък никакъв няма и не се предвижда да има... ами ти си го знаеш това де, що ли ти го казвам и пиша?!

A. от Австралия каза: За мен заповед за уволнение от MOH с правописни грешки е някакво порно... Но цяла BG е порно... Тоя мухъл, писал заповедта, не мое ли да напише правилно “депозираните” вместо депозиранитие… Явно не мое...

Наричат те “Лицето Ангел Грънчаров”… Това че те наричат така ми прилича на обвинителен процес на Вишински... Следва разстрел от взвод социалистически мижитурки с винтовки, стрелящи под 30 метра, затова разстрела да е по-наблизо, OK другари комуноиди? (Партията след 150 години ще усъвършенства винтовката да стреля 10 метра по-нататък, ОК?)

Hе притежава умения и активност, за да може дискусиуята в неговите учебни часове да придобие философски характер. Ха-ха, сигурно курва Анастасова или курвoминистъркатa притежават тези умения??...

A “дискусията” придобива тъп характер - че иначе калъфите-родители нема да се ориентират кво става и ще се скрият под масите кат през турско... (кълъф = kılıf = турска дума)...

Кара учениците да се чувстват незнаещи (тука нема ли запетая, алоооо МОH малоумен?) неразбиращи, като ги подценява.

Ми те са незнаещи, но нахални задници, а и знаят всичко за менструацията и последните чалга хитове, нали?

Не създава атмосфера на диалогичност и конструктивно общуване.

То с тия фръцливи ебливи шилета с ум на кокошка искам да видя кой ще създаде тая атмосфера!...

+ >>>

Кво е тва оплакване от Светлана Кузягина, това Бълхария ли е или Московска област??

Тая кратуна мое ли да говори дори елементарен бълxарски език, че да се оплаче?? Или в BG може да се оплакваш и на руски!??

A. от Австралия

Докторант Узунов каза: Тоя катил от Австралия що не си гледа Австралия ами се меси в нашите домашни проблеми? Как може да пише толкова безкултурно и цинично?! Но какво се чудя такива са на Грънчаров събеседниците - чалгари като него самия!

Грънчаров, поздравявам те за уволнението ти! Сега вече имаш пълна свобода да си философстваш без да вредиш никому. Философствай си в блога и никой няма да ти обръща внимание. А в българско училище такива като теб нямат място. Все още училището ни трябва да остане остров на култура.

Докторант Узунов

Анонимен каза: Голям гаф е направила тази директорка, "мотивите" и за уволнение са смешни (липсват такива, щото това, което е написала, са тълкувания, спорни оценки, а не факти!), което означава, че всеки уважаващ се съд ще отмени глупавата и заповед. Как пък не се сети да пита някой грамотен юрист как да си напише заповедта?

Анонимен каза: КОМУНИСТИТЕ СА ВИНОВНИ!!!

Dimo Tirkov каза: sugaliavam naistina oshte povece ako pricinata e vremeto prekarano v FB niakoi osobi ne spirat da se drazniat i zavigdat na po-golemite ot tiax... uspexi ottuk-natatuk!

Dimo Tirkov

Анонимен каза: Лицето да бъде изпратено в Белене!

Milen Raytchev каза: Текстът на заповедта е интересно четиво. :-) Съжалявам за случилото се. Успех за в бъдеще...

Milen Raytchev

Анонимен каза: Тази дама, директорката, дали не е била дрогирана като е писала тия глупости в заповедта си? О, простете, най-вероятно тя е била дрогирана с най-силната дрога - дрогата на глупостта :-) И на завистта също. Те са опасна смес...

А. от Австралия каза: Ха, шушумигата искала добри оценки за приближените си и затова те уволнила: ето за това не се бях сетил - малко съм изключил от корупционните техники! Ха-ха, така ме развали Западът! :-)

А. от Австралия

Анонимен каза: Грънчаров тази безподобна лицемерка и лъжкиня Анастасова те е бъзнала в заповедта си точно там, където си най-добър! Трябва да и се признае кинжалът и пронизва жестоко. Тази садистка умее само това.

Анонимен каза: Недей си пищи сам коментари уе олигофрен. Ти вече не си фактор!

(Следва продължение)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари:

А може би тъкмо ИДЕИ е твоето списание?!