вторник, 15 юли 2014 г.

И какво, трябва ли Иван Костов да има медийни изяви: а вие какво мислите по въпроса?



Emil Jassim във Фейсбук си позволи едно непремерено изказване по адрес на Иван Костов, което предизвика интересна по моето възприятие дискусия, засягаща, така или иначе, важни въпроси около поведението на десницата у нас и нейните лидери. Ето какво каза този млад човек, историк, а след това как реагира на изказването му мой милост, заедно с доста други хора; дискусията заслужава внимание според мен; включете се и вие ако искате:

Emil Jassim каза: Всъщност е най-добре Костов да мълчи. Наистина да се откаже. Каквото и да каже, независимо дали дава правилни рецепти за лечение на държавата или просто коментира злободневна фактология, все ще е в ущърб на дясната идея, на Реформаторски блок, на един блестящ млад политик като Radan Kanev.

Затова, г-н Ivan Kostov, вече е време наистина да се пенсионирате и да отказвате медийните изяви, както направихте след загубата на изборите през 2001 г., когато всъщност не трябваше да мълчите. Сега обаче трябва. И да, казвам Ви го като човек, който винаги е гласувал само и единствено за партиите, в които Вие сте членували или водили.

Adelina Marini каза: Е, точно това имах предвид и аз. Браво!

Nikolay Angelov каза: Ако става дума за интервюто му сутринта, лично на мен ми се струва, че каза доста смислени неща.

Ангел Грънчаров каза: Откъде-накъде Костов пък специално да мълчи?! Как пък ще си позволява да дава такова едно задължително предписание човек, който, предполагам, има претенцията, че уважава свободата?! Как така, не разбирам, когато някой човек, в случая Костов, каже нещо (а Костов казва това, което мисли, той е доказано мислещ човек, мислещите хора пък се вълнуват от истината!) та значи как е възможно да се мисли, че ако се изрече нещо, имащо отношение към истината, това пък, представете си, щяло било да навреди на... РБ и на Радан Кънев?!

Ако Костов трябва да мъчи, за да расте рейтинга на Кънев и РБ, и цената за това е да се страхуваме от истината, то това изобщо, ама изобщо не говори добре и за Р.Кънев, и за РБ, и за тия като г-н Касим, които си позволяват да изказват такива умопомрачителни предписания кой да мълчи и кой да говори. Унизително е човек, имащ претенцията, че уважава човешката свобода, да си позволява такива изказвания. Ако цената за такива изказвания срещу Костов е да показват дадения човек по-често по телевизиите, то моралната нечистоплътност тук почва да се набива на очи. Забелязал съм, че медийни любимци са тъкмо хора, които често правят подобни антикостовистки изцепки...

И още нещо, понеже съм досаден и долен човек, който много държи на морала: изказване от типа "... един блестящ млад политик като Radan Kanev", отнесено към актуалния политически лидер, ми звучи като нескривано подлизурство, особено когато пък е съпроводено от невъздържана ругатня към предишния лидер. Такива изпълнения автентичните дясномислещи хора не си ги позволяват, напротив, срамуват се от подобни прогизнали от аморализъм изпълнения...

Emil Simeonov каза: То хубаво ама като откажат Иван, после ще откажат и Радан?

Emil Jassim каза: Забелязал съм, г-н Грънчаров, че когато един политик изгуби едни избори, както г-н Костов самонадеяно направи през 2001 г., когато заяви "Няма кого друг да изберете" и не предвиди комунистическия финт с Царя, той трябва или да подаде оставка начело на партията си, или да говори толкова много с медиите, че да обясни какво се е случило и кои са добрите. Г-н Костов две години мълча. Създаде ДСБ и после аха да задуши и тази политическа сила. Вероятно си спомняте, че много от членовете на България на гражданите са всъщност бивши ДСБ-членове, защото именно г-н Костов не им даваше възможност да поведат напред ДСБ.

А дали г-н Костов казва истината, не мога да знам. И имам известни основателни съмнения спрямо неговите мотиви да говори. Наред с това съм дълбоко убеден, че в политиката би следвало да важи принципа primum non nocere, както е и в медицината - въпрос на хигиена.

Иначе с по-голямата част от тезите на г-н Иван Костов съм напълно съгласен. Това обаче не значи, че е полезен нито на страната, нито на десните. Защото, когато някой е загубил доверие (а г-н Костов за съжаление пропиля огромното доверие, което имаше у него с поредица от загубени избори), дискредитира именно истината.

И не ме разбирайте погрешно - просто Костов дори да каже, че обича майка си, медиите и обществото ще скочат със заглавия като "Костов мрази баща си". Когато един имидж е невъзможно да бъде възстановен, нека просто се отдаде на наука.

Ангел Грънчаров каза: Вижте какво, г-н Jassim, много съм мислил по случилото се в прехода, в това число и случилото се в 2001 г. и след това, наблюдавал съм процесите в СДС отвътре още от създаването му, Вие сте млад човек и едва ли имате такива наблюдения. И съм писал по тия въпроси, разказал съм как аз съм изтълкувал случилото се. Сега не му е мястото да повтарям тезите си, ще се отклоним от същината на разговора. Обаче ми прозвуча много грозно Вашия призив точно Костов да мълчи, един вид Вие сякаш го лишавате от гражданското право да говори; всички имат право да говорят, даже и без да имат какво особено да кажат, само Костов, видите ли, ще го лишим от това право. Разбира се, дали ще говори или няма да говори това ще го решава Костов, не Вие, не аз. Тъй че главата ми не може да побере що за призив си позволихте, и то с тъй благородната цел, видите ли, да не бил вредял на... Радан Кънев и РБ! не зная дали си давате сметка какво направихте, но призивът Ви прозвуча на мен специално много зле, направо грозно. Знам добре, щедро платени медийни мерзавци поработиха добре и спечелиха доста за да да създадат негативен образ на И.Костов, образ, на който, виждам, и Вие робувате. Аз пък не съм човек да се оставям един играч като Кеворк Кеворкян да ми определя мисленето за Костов или за когото било. помислете ако искате над думите ми.

Дияна Цекова каза: Боли, но е така, както казва младия човек...

Ivanka Dimitrova каза: "Когато един имидж е невъзможно да бъде възстановен, нека просто се отдаде на наука." Това казва всичко и не се отнася само за Костов, просто постулат и ако сме наистина интелигентни десните трябва да спрем да се отдаваме на лични пристрастия, а да мислим напред, ама много напред и да забравим миналото .

Ангел Грънчаров каза: Апропо, имиджът на Костов е нормален; у нас поначало народът не обича мислещите хора, свестните, качествените, правдолюбивите хора у нас са необичани; вижте какви са любимците на мнозинството: Боко, Бареков и пр. Тъй че с имиджа на Костов всичко е съвсем наред. Когато наивниците, които днес все още се прекланят пред Борисов осъзнаят, че това, което казва Костов, а не Борисов, е вярно и е добро за България, и почнат да подкрепят Костов, едва тогава България ще почне да се съвзема; Костов, апропо, на три пъти е извеждал страната от по-тежки кризи от настоящата, това поне като историк би следвало да го знаете прекрасно!

Ангел Грънчаров каза: Г-жо Dimitrova, помислете, моля, поне малко: тия, които разбират от управление на държавата, и то многократно са доказали, че умеят да управляват, да решават тежки проблеми и пр., по тъй "бляскавата теза", която Вие поддържате, би следвало да се занимават с... наука, а пък с управление на държавата следва да се занимават хора, очевидно несъстоятелни, неспособни за тази нелека задача?! И какво излиза, според "бляскавата теза", която поддържате?! Излиза, че държавата ни добро няма да види, това излиза...

Vasil Todorov каза: На Костов никой не може да му затвори устата а и той не бръщолеви глупости като Бойко! И времето на Радан ще дойде...!

Mario Parushev каза: Ако Иван Костов има опит, както сега е модерно да се казва - експертиза, не виждам какво пречи да се изказва и какво пречи това на "един бестящ млад политик". Радан Кънев е в политиката и е един от лидерите на РБ, идват избори, и ние ако не го уважаваме за личните му качества, какъв Костов, чия сянка и изобщо накъде отиваме.

Emil Jassim каза: Г-н Грънчаров, това, че само умните, красивите и интелигентните разбират г-н Костов е една от причините ние, хората с десни убеждения, да не сме парламентарно представени. Докато посланията на един политически лидер не бъдат преведени на разбираем за всички език, няма как да да се получи случката.

За пореден път Ви казвам и с това смятам, че спорът е вече безсмислен - каквото и да каже Костов, не е ОК. Така той е предпоставил нещата с мълчанието не когато трябва и с говоренето не когато трябва.

Vasil Todorov каза: Рейтинга на Костов е по-голям от този на РБ, няма как един от авторите на финансовата и банковата стабилност в БГ да мълчи и то точно в този момент, че какво разбира Радан от финанси?!

Emil Jassim каза: Офффф! Цялата ни работа такава, г-н Тодоров. Хосле се чудим защо десните в България ни една европейска дясна вълна не успяха да хванат в последните 10 години. Моля, не продължавайте с "железните" си аргументи. Не успяват да надвият реалността.

Vasil Todorov каза: Реалността е повече от посредствена...

Mario Parushev каза: Емо, защото наистина идват избори, как искаме да ни приемат хората, ако ние сами не си се приемаме, противопоставянията Костов-Радан Кънев, ДСБ-Кунева и изобщо всякакви противопоставяния в такава посока, това е което пречи на дясното. РБ сега има шанс, от нас зависи да го направим реалност и възможност.

Emil Jassim каза: Да, сър, и от това Костов да се пенсионира. Каквото и да каже, няма шанс. Това му е образът, независимо дали е прав или не.

Г-н Тодоров, явно Вие живеете в един по-малко посредствен свят, където автентичната десница управлява България. Завиждам Ви малко.

Rumiana Iordanova каза: И защо да мълчи? Вие не го слушайте! Като сте убеден демократ-чуйте всяко мнение и си правете избора! От много мълчание кресльовците ни докараха до дъното!

Miroslav Dochev каза: Вие какво искате-като доказан капацитет в областта, да го канят за коментар и той да не ходи, за да не ви разваля рахата с лошите новини за бг-действителността?! Хайде де, оптимисти!

Letiashtata Kozzila Erato каза: За всичко мога да се съглася, но това че господин Кънев е блестящ политик... как да кажа... и двете думи в тази фраза ме притесняват много що се отнася до господин Кънев, но това е персонално мнение и то на човек, гласуващ за Реформаторския блок.

Дияна Цекова каза: Оставате неразбран от повечето, г-н Джасим, но публикацията ви ми отвори очите, за нещо което съм предъвквала доста време... в моралната част от съзнанието си. Просто не съм си го признавала... Наистина боли, за пропуснатите възможности...

Stanislava Zaprianova-King каза: Според мен, (доколкото успях да разбера кой какво казал от вчера и днес, защото не съм в България), емоциите на всички в тази дискусия да доста силни. Аз също съм доста емоционална, що се отнася до загубата на СДС от 2001ва, от цялостната кампания за РАЗмазване на имиджа на Костов, и т.н. Случващото се, а и тази дискусия, ме карат да си направя следните изводи: 1. Обществото ни все още е на много... емоционален стадий, (червен според цветовете в модела на развитие на обществата Spiral Dynamics), 2. На този стадий е трудно да се приемат фактите, такива, каквито са и да се търсят трезви политически И иконимичеки решения водещи до просперитет. Аз, въпреки цялата болка, (Г-жо Цекова), се опитвам да гледам трезво на случващото се в България, (както и да съм на жълтите павета ревяща за оставка, когато съм в страната си), възприемам идеите на Иван Костов като идеи на финансов експерт, какъвто той е. не съм от хората, които искат да "загърбим" миналото. Не. Но моля хората тук, в тази дискусия поне, да видим къде и кой е "истинският враг", и да си вложим енергията в справяне с него. Благодаря за хубавите думи на всеки!

Borislav Gueorguiev каза: Г-н Ангел Грънчаров, едва ли правите добра услуга на г-н Иван Костов, защитавайки го точно по този начин! Напълно подкрепям написаното от г-н Emil Jassim!

Както написа преди няколко часа един млад политолог - Adrian Nikołov: хора, разберете едно нещо - ангели и светци в политиката НЯМА! Не правете от г-н Костов икона - добавям аз. В някои интелектуални среди необяснимо за мен се развива култ към личността на г-н Иван Костов, което е вредно за дясната идея. Навремето това проваля и генерал Шарл дьо Гол, а не независимостта на Алжир. Иван Костов има вече своето място в историята и затова е най-добре наистина да замълчи и да престане да ни разсмива с великите си "научни открития" на неговата Лаборатория. Така мисля аз.

Как точно стигнахте до извода, че е "светлинни години пред тях"?

Miroslav Dochev каза: Явна е целта на този пост и на други като него-да се вбие клин между Костов и Кънев... И моля г-н Джасим, да не ми се трият коментарите, ако са били не добри и излагащи, излагам само себе си... а и не е демократично, а цензура!

Pavel Stella каза: Г-н Jassim, явно споделяме симпатии към Радан Кънев, и аз като Вас се радвам, че той е лидерът на ДСБ в този момент. Готов съм дори да призная, че през последната година Иван Костов имаше медийни изяви, които подкопаваха лидерството на Радан. С оглед на днешната изява обаче, да се противопоставят двамата е неуместно; позициите им се допълват.

Точно заради компрометирания си публичен образ и заради позицията на човек, който едва ли някога пак ще се явява на избори, Костов може да си позволи директно да каже истината: че КТБ е жертва на организирана атака, че липсващи кредитни досиета за 3.5 млрд. е абсолютна басня, и че причината да ни я разказват, е желанието на група бизнесмени да не си платят това което са изпили.

Радан, предполагам, е наясно за същото, но е длъжен да облече убеждението си като програма за борба с мафията, защото в крайна сметка разчита в парламента да го вкараме ние, хората на които им се води борба с мафията. Той не може да си позволи да звучи нито за момент като защитник на Цв. Василев, докато Костов може, докато се опитва да обясни ужилването...

Stoyan Stoyanov каза: А най-добре ще е да започнем да мислим.

Dimitar Iliev каза: Какво ли би казал сега. След като лъснаха машинациите, които правят институциите и които без неговото интервю сутринта, едва ли някой би се осмелил да назове отново тази вечер!

Stoyan Stoyanov каза: Всъщност Радан Кънев няма нужда от такива услуги. Познавам много хора дето веят байряците сега и ги вяха по същия начин и за Костов и ще ги веят след Радан за някой друг.

Георги Касъров каза: Е аз по тая логика, аз знам хора дето нищо не правиха на предните избори и чакаха Радан да се провали а сега ги виждам с байряци.

Петър Цветков каза: Емо, не ми е ясно защо човек като теб се включва в сипенето в продължение на повече от десетилетие на черен пи ар над главата на Костов. Неприятно ми е да чета такива неща от някой, който се самоопределя като "дясномислещ"; отделно - изключително неуместно е да даваш такива категорични напътствия в стил "реклама на кока кола" (трябва...) да бил замълчал един от малкото политици, които имат какво да кажат по темата (не само за десномислещи).

Toly Uzunova каза: Трябваше ли Костов да мълчи за нещо толкова важно, само защото името му предизвиква винаги експлозии? Мисля, че съвестта му не би позволила. Ако се интересуваше само от конюнктурата, да, но той разсъждава като държавник, загрижен за държавата. Това че не го послушаха, ще струва скъпо на всички нас.

Pavel Stella каза: Stoyan Stoyanov, образът на Костов е компрометиран благодарение усилията на поколения професионални словоблудци и политинженери. Това, че не е компрометиран в твоите и моите очи не променя горчивите факти: за съжаление, Костов е победената страна в дългогодишната пропагандна война, която се води срещу него.

Вторият ти въпрос заслужава детайлен отговор, чието място определено не е тук. С две думи: липсваше достатъчна подкрепа от страна на г-н Костов за коалиционната политика на г-н Кънев.

Bira O'Skara каза: апсолутно.

Pavlin Tzvetkov каза: Известно е, че отношението ми към Костов не е положително, но истината е, че ако вземе Костов да се връща назад по пътя, който е извървял, трудно ще срещне някой от идещите подире му "нови политици" тип Радан Кънев. Сравняват се само наистина съпоставими личности, така както прави Плутарх.

Ангел Грънчаров каза: Г-н Gueorguiev, за никакъв "култ към личността на Иван Костов" не става дума, фантазирате си, а става дума за култ към приличието в политиката, също така и култ към уважението на другата личност, колкото и тази личност да ти е неприятна или да е обругана от някой. И дори от медиите да е обругана една личност, това не значи, че даже хора, имащи претенция, че са десни (и че са свободолюбиви) могат да си позволят гаврите с тази съответната личност. Моля, не усуквайте и не се правете на ударен, не можете да изопачите думите ми.

Освен това, драги ми Gueorguiev, си личи, че изпитвате неудържима завист по отношение към научните качества на Костов, нали познах, че това всъщност мотивира ненавистта Ви към него? Костов е личност, при това достойна, с огромен личностен потенциал, който явно при Вас доста е ощетен...

Ангел Грънчаров каза: Г-н Jassim, ако Костов почне да мълчи, както го съветвате, тогава нали знаете кой единствен ще продължи да говори? Ами, примерно, такива като Митю Гестапото ("професор Димитър Иванов" се зове днес въпросния бивш шеф в ДС) - който току-що се изказа отново по една телевизия, той в телевизиите е нещо като дежурен само Вучков го бие по такива изяви! - ще останат само да говорят, само те ще определят разбиранията на хората - Вие това ли искате? Ако РБ не осъзнае колко мощен потенциал има тъкмо Костов за разбирането на заблудите, които сее олигархичната пропаганда, горко на тия, които го ръководят. Костов, факт, е лидер и има нужната харизма. Тия неща са рядкост. Кунева, примерно, няма такава харизма, колкото и да се напъва. за Радан Кънев ще видим дали нещо подобно ще има. Но не бива ревност от такъв личностен тип да взема надмощие с средите на десницата, щото тъкмо десните хора и политици би следвало най-много да ценят личностното начало, пък и личността по принцип.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

2 коментара:

Анонимен каза...

Избирателите много ясно показаха къде му е мястото на Костов - извън парламента. Мощен демократичен шамар. Щото Костов 4 години беше беззъба опозиция на тройната ламя. Я виж Гойко - за 1 година сви сърмите на сегашната тройна - разби ги на европейските избори и събори правителството. Така се прави. Костов може да си плямпа колкото си иска, но след политическия позор, който претърпя - това си остава точно това, едно плямпане.

Аз все пака мисля, че първите 2 години от управлението бяха полезни за България, както и първите 3 месеца на Софиянски. Но след това Костов направи твърде много грешки, допусна корупция, която взе гигантски размери и си плати и продължава да плаща.

Ангел Грънчаров каза...

Плямпотиш, таваришч, глупости, повтаряш идиотизмите на мафиотско-олигархичната пропаганда срещу Костов. Никакъм "демократичен шамар" Костов не е получил, просто ченгесарската мафия му скрои шапката, вдъхновявана от кагебстите. Луди пари хвърлиха да плащат на медианите оплювачи срещу Костов. Домъкнаха царо.

А иначе оценката на управлението на Костов ще бъде дадена от историята, не от дежурни интернетни мерзавци като тебе. Костов направи толкова много за България, че то никога няма да бъде забравено. И още ще направи. Кампанията против него, в така старателно която и твоята мерзавска милост участва, показва, че има огромен потенциал, който вкарва в ужас неговите врагове.

А може би тъкмо ИДЕИ е твоето списание?!